Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Oznaczanie ogólnej zawartosci białek 
Autor Wiadomość
Post Oznaczanie ogólnej zawartosci białek
No wiec metody oznaczania zawartości białek mozna podzielic na:

:arrow: Chemiczne:
-Kjeldahla
-Wolkera
-Jakubowskiego (profesora z uniwersytetu w moim miescie ;) )

:arrow: Fizyczne:
-ekstrrakcja (wymywanie glutenu)
-spektofotometria
-kolorymetryczne

Metoda na której sie skupie jest metoda Kjeldahla poniewaz jest najbardziej i trafna metoda oznaczania zawartosci białek.

Metoda ta polega na mineralizacji substancji organicznej w steżonym H2SO4 z dodatkiemsiarczanu(VI)potasu (K2SO4) która podnosi temperature wrzenia i katalizatorów ( rteciowe [Hg, HgO], miedziowe [Cu, CuO, CuSO4.5H2O] selenowe [CuSeO3.2H2O]), w temperaturze wrzenia ok 300*C. W tych warunkach zwiazki organiczne ulegają utlenianiu do dwutlenku wegla i wody, a zawarty w nich azot wydziela sie w postaci amoniaku, który w srodowisku H2SO4 przechodzi w siarczan amonu (NH4)2SO4. Ten ostatni po zalkalizowaniu wydziela amoniak, który oddestylowuje sie od kwasu.

Podkreślenia wymaga fakt, ze meodą Kjeldahla oznacza sie tylko azot zawarty w białkach, aminokwasach, związkach amonowych i amidowych, nie oznacza sie natomiast azotu wystepujacego miedzy innymi w zwiazkach nitrowych, azmotanowych(V) i (III). Pamietać nalezy również, że jakkolwiek metodą tą nie oznacza sie azotu azotanowego (III), to jednak jego obecnosć w badanej próbce zaniza wyniki oznaczeń azotu ogółem. Wynieka to z faktu, że azot ten łącząc sie z amoniakiem ostatecznie rozpada sie do wolnego azotu i wody, które w czasie ogrzewania ulatniają sie, lecz azot uwoniony w 50%pochodzi z azotu azotanowego(III) i w 50% z amoniaku, który z koleji pochodzi miedzy innymi z białek i aminokwasow. (jak nieskumałes przeczytaj jeszcze ze dwa razy ;) )
Zachodza przy tym nastepujace reakcje:

NH3 + HNO2----> NH4NO2----->N2 + 2H2O

Majac powyzsze na uwadze, przy dokładnych oznaczeniach azotu ogółem, a ne tej podstawie białek, stosuje sie odpowiednie poprawki. przebieg reakcji zachodzących w metodzie Kjeldahla oznaczenia tzw. ogólnej zawartosci azotu, a na tej podstawie białek, mozna ujac w nastepujacych etapach:


:arrow: Rozkład H2SO4 z uwolnieniem tlenu:

2H2SO4 ----> 2SO2 + O2 + 2H2O

:arrow: Utlenianie substencji organicznych, w tym również zwiazków azotowych, z uwolnianiem dwutlenku wegla, wody i amoniaku:

R.CH.COOH
....|
....NH2 ----> xCO2 + yH2O + zNH3

:arrow: Ulatnianie sie dwutlenku wegla i wody oraz przechodzenie amoniaku w siarczan(VI)amonu:

2NH3 + H2SO4 -----> (NH4)2SO4

:arrow: ALkalizacja środowiska i wydzielanie sie amoniaku:

H2SO4 + 2NaOH ----> Na2SO4 + H2O
(NH4)2SO4 + 2NaOH ---> Na2SO4 + 2H2O + 2NH3


:arrow: Destylacja amonaiku i jego zobojetnianie w roztwarze kwasu borowego lub solnego:

H3BO3 + NH4OH ----> NH4H2BO3 + H2O

HCl + NH4OH----. NH4Cl +H2O

:arrow: Miareczkowanie powstałego boranu jednoamonowego za pomocą kwasu solnego lub odmaireczkowanie nadmiaru kwasu solnego za pomocą mainowanego roztworu NaOH:

NH4H2BO3 + HCl ----> H3BO3 + NH4Cl

HCl + NAOH ---> NaCl +H2O



Nom to niby wszystko tak ogólniej jak by kogos interesowało wiecej i dokładniej to na PM i opisze dokładniej ;) tylko nie po 10 min bo dokładny opis jest kurewsko długi ;)


11 lis 2004, o 19:45

Dołączył(a): 27 lut 2013, o 00:24
Posty: 13
Post Re: Oznaczanie ogólnej zawartosci białek
Prosze o pomoc. Jak długo należy mineralizować próbkę z kwasem siarkowym i katalizatorami? Po 3-4 godzinach uzyskuje zielony roztwór a na ściankach kolby widoczny jest czarny osad :(


3 cze 2013, o 15:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..