Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
kwas nitrobenzoesowy 
Autor Wiadomość

Post kwas nitrobenzoesowy
witam, mam na organicznej związek do analizy
- substancja stała
- żółtawy sypki proszek
- nie w postaci kryszytałów lecz coś podobnego do mąki
- związek ma skłonność do przylepiania się do ścianek probówki
- nie rozpuszcza się w H2O (roztwór - odczyn kwaśny)
- rozpuszcza się w 5% NaOH
- rozpuszcza się w 5% NaHCO3 z natychmiastowym wydzieleniem CO2
- po stopieniu z sodem i oznaczeniu pierwiastków stwierdziłam obecność azotu i tlenu
- próba spalania - kopcący dym
- Tem. topnienia: 144-148
podejrzewam że jest to aromatyczny kwas karboksylowy - kwas nitrobenzoesowy - ale nie jestem pewna
Jeśli ktoś może mi pomóc i wie coś na temat analizy związków organicznych będę wdzięczna :)

29 mar 2007, o 22:33

To może być kwas o-nitrobenzoesowy, bo odpowiada temperatura topnienia, choć w podobnej temperaturze topi się kwas antranilowy. Ciekawi mnie, jak oznaczyłaś tlen?

29 mar 2007, o 22:38

to czy jest tlen czy nie zdradza asystent na szczeście bo byłby z tym problem :) co do kwasu o-nitrobenzoesowego tez mysle że to bedzie ten izomer chociaż antranilowy różni sie o 2 stopnie :/ Narazie jestem na etapie robienia pochodnych i zobaczymy co wyjdzie z ich temperatur

Ostatnio edytowano 29 mar 2007, o 23:37 przez Ironeza, łącznie edytowano 1 raz

29 mar 2007, o 23:05

Przeczytałam właśnie coś na temat kwasu antranilowego i jest informacja że rozpuszcza się w wodzie czy na tej podstawie mogę wykluczyć go z kręgu poszukiwań?

29 mar 2007, o 23:36

to czy jest tlen czy nie zdradza asystent na szczeście bo byłby z tym problem :) co do kwasu o-nitrobenzoesowego tez mysle że to bedzie ten izomer chociaż antranilowy różni sie o 2 stopnie :/ Narazie jestem na etapie robienia pochodnych i zobaczymy co wyjdzie z ich temperatur

taka mała róznica temperatur jeszcze niczego nie wyklucza, a nawet potwierdzam zależy to od wieku kwasu (czystości, bo NH2 się utlenia), warunków wykonania pomiaru, wykalibrowania termometru i wprawnego oka wykonującego, najlepiej zrób tak, jeśli masz możliwość: zmieszaj próbkę twojego związku z czystym kwasem antranilowym i sprawdź czy temp. topnienia mieszaniny się znacznie obniży, jesli pozostanie bez zmian to jest to ten sam związek :)

Obrazek
weź udział:

6 kwi 2007, o 19:12

a nie lepiej, zamaist zgadywac i kombinować, zrobić badanie grupy rozpuszczalnosci i sprawdzić obecnośc heteroatomów? jesli jedno i drugie zrobisz prawidłowo, to mocno zawęzisz zakres poszukiwań, potem jeszcze grupy funkcyjne poszukac i gotowe.

a tak marginesie: fajnie macie, ze asystent zdradza wam, czy macie tlen, czy nie, u nas tak dobrze nie ma ;) wszystko trzeba samemu poszukać, asysten najwyżej powie: grupa rozpuszczalności: dobrze, heteroatomy: źle

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

7 kwi 2007, o 13:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]