Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Co to za metal? 
Autor Wiadomość

Post Co to za metal?
Witam. Mam bryłkę metalu niestety nie wiem jakiego i tu moja prosba o pomoc... Jak wykryć co to za metal? i czy da sie wykryc czy to jest pierwiastek czy stop? wlasciwosci tego metalu:
- srebrny (rowniez ze srebrnym polyskiem, wyglada tak jak metaliczny , nieutleniony sód)
- dosc miekki (mozna kawaleczek odkroic nozem a nawet odgryzc, co prawda nie jest tak miekki jak olow ale dosc miekki)
- kawalki tego metalu topia sie latwo w plomieniu palnika gazowego (dosc male kawaleczki, z wiekszymi nie probowalem)
- jak dotknie sie go jezykiem to czuc typowy posmak zelaza (taki lekko krwisty :twisted: )

.......................
jak dalem w zlym temacie to przepraszam...

no i zdjecia(sory ze takie slabe ale nie mialem aparatu i musialem zeskanowac):

Załączniki:
met3.JPG
met3.JPG [ 59.48 KiB | Przeglądane 3399 razy ]
met2.JPG
met2.JPG [ 46.03 KiB | Przeglądane 3380 razy ]
met1.JPG
met1.JPG [ 64.17 KiB | Przeglądane 3378 razy ]

23 maja 2007, o 19:06

Ja stawiam na cynę, albo lepiej cynę z ołowiem. Ale to taka zgadywanka. Zrób próby rozpuszczalności w kwasach, z powstałego roztworu sprubój strącić jony metalu itp. Na vortalu masz fajny artykuł o analizie
:wink: .
PS: Lizanie, czy gryzienie ołowiu naprawdę nie jest dobrym pomysłem. Nie mówiąc już o kawałku potasu :wink: .

23 maja 2007, o 19:14

to raczej nie jest ołów i przeciez oczywiste ze potasu nie polize :wink: a! i jeszcze jedno:dosc ciezka jest ta grudka ale nie tak jak ołów: ta bryłka waży mniej więcej tyle co 10cm taśmy ołowianej o szerokości 1cm i grubości 1,5mm. wiem ze to slabe porownanie ale tylko takie przyszlo mi do glowy :wink: cyna z olowiem to chyba nie jest bo cyna z olowiem to przeciez stop lutowniczy wiec latwo dalo by sie topic lutownica a probowalem to nie za dobrze idzie topienie lutownica... mysle ze to cyna ale jeszcze sprawdze...

23 maja 2007, o 19:30
@MODERATOR

moze byc cyna - ma ma wyzsza temp top niz cyna z olowiem
moze to byc tez cyna z Cu i Ni - tez stop lutowniczy ale o wyzszej temp.top. od stopu SnPb

lepiej powiedz skad to masz - to moze bedzie latwiej "zgadnac" ;)

23 maja 2007, o 20:17

znalazlem w garazu i ojciec mowi ze to cyna ale wole sie upewnic... bo to dosc spory kawalek a nie mam cyny w asortymencie laboratoryjnym wiec moze sie przydac :wink: tylko musze najpierw byc pewnym co to jest... zrobie reakcje z H2O2 i H2SO4 i napisze co mi wyjdzie :)

23 maja 2007, o 20:29
Zasłużony dla forum

Taka cyna z garażu pewnie będzie zawierała spore ilości ołowiu (ewentualnie miedzi). Takie grube grudki to pozostałości po lutowaniu pewnie :wink:

23 maja 2007, o 20:38

Czysta cyna zachowuje się bardzo charakterystycznie podczas nadgryzania (ostrożnie z zębami!). Chrzęści. W stopie z ołowiem już nie chrzęści.

23 maja 2007, o 20:51
@MODERATOR

jesli chcesz uzywac tego w labie to tak czy siak musisz sobie oznaczyc obecnosc innych metali w tej grudce.. :P

23 maja 2007, o 21:09

no wlasnie cos mi tak chrzescilo przy nadgryzaniu :D wiec to pewnie cyna... no coz dzieki wam kozaki !! !! bardzo mi pomogliscie :D

23 maja 2007, o 21:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]