Mam taki problem... Potrzebuje znaleść metode na oznaczenie stężenia jonów wapnia (i tylko wapnia) w pozywce dla bakterii stosowanej w laboratoriach biologicznych i biotechnologicznych. Taka pożywka zawiera wszystko co jest potrzebne do życia... makroelementy, mikroelementy, hydrolizaty białek (peptydy i aminokwasy), cukry, tłuszcze itp. Jak zmiareczkować sam Ca2+ Myślałem o miareczkowaniu EDTA, ale z tego co wiem to on kompleksuje wszystkie kationy z wyjątkiem +1. Może strącenie CaSO4 (w nadmiarze H2SO4) Ale to chyba nie wypali bo stężenie Ca2+ jest niewielkie.
Ma ktoś jakiś pomysł
7 maja 2007, o 21:15
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
spróbuj miareczkować wobec czegoś charakterystycznego tylko dla jonów wapnia np kalcesu, poza tym możesz jeszcze maskować pozostałe jony. myślę że w 2 tomie minczewski/marczenko znajdziesz co potrzeba.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
7 maja 2007, o 21:23
Gabriel
czyli kalces jest wskażnikiem tylko dla wapnia a tego to już nie wiedziałem
7 maja 2007, o 21:32
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
jedna probke zmiareczkuj za pomoca EDTA
do drugiej probki dodaj znana i dokladna ilosc jonow Ca i zmiareczkuj ponownie EDTA
i z tych 2 miareczkowan powinienes uzyskac jakas zaleznosc
za pomoca EDTA mozna tez zrobic to w pH 12-13 - za pomoca NaOH (jezeli wystepuje tam Mg, to straci sie on w postaci wodorotlenku) z mureksydem jako wskaznikiem, jesli wydzieli sie duzo wodorotlenku magnezu to trzeba uzyc dodatek sacharozy lub mannitu
a jak wystepuje amoniak to w srodowisku zasadowym ogrzac do odparowania
druga metoda jest znalezienie substancji maskujacej do wszytkiego innego - ale to bedzie raczej dosc ciezkie
trzecia metoda to wygotowanie probki co przy okazji rozlozy zw. organiczne - mozna uzycz przy okazji jakiegos utleniacza do wygotowywania
czwarta metoda stracenie szczawianu wapnia w srodowisku alkaicznym
ogolnie to ciezko stiwrdzic jak to dokadnie rozbic - niestety najlepsza metoda bedzie pojsc do labolatorium i wykonac kilka prob roznego typu - bo jezeli nie masz pewnosci jakie jeszcze zw. sie tam znajduja to musisz oddzielic wszystko od wapnia a to bedzie trudne i czaslochlonne
ale najlepsza metoda byla by chromatografia cieczowa
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
7 maja 2007, o 21:41
Gabriel
hhhmm... jedyną rzeczą jaka może przeszkadzać w miareczkowaniu, to Mg2+. reszta to raczej mało istotne mikroelementy... strącenia raczej niewiele dadzą bo jak wspomniałem są to pożywki dla bakterii więc stężenia są naprawde znikome.
Postawie na EDTA. Czyli wysokie pH 12-13, mareczkowanie EDTA, tylko jaki wskaźnik kalces czy ten mureksyd o którym piszesz
I CZY NAPEWNO SKOMPLEKSUJE TYLKO WAPŃ
PS Co mi z tego że strąci sie wodorotlenek magnezu jak EDTA go skompleksuje i i tak sie rozpuści
8 maja 2007, o 13:08
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Gabriel wg. Minczewskiego i Marczenko
jezeli Mg jest w r-ru badanym wraz z Ca ktore chcesz zmiareczkowac to, alkaizujesz r-ru do pH 12-13 za pomoca NaOH i straca sie Mg(OH)2 ktorego jak jest malo to nie powoduje problemow, natomiast jak jest duzo, to moze powodowac wspolstracanie sie Ca, dlatego tez w takim wypadku dodaje sie nieco mannitu lub sacharozy
jako wskaznij podaja mureksyd ktory w tym pH bedzie mial odpowiednio intensywna barwe [ przcierka mureksyd NaCl 1:200 ]
natopmiast jak Mg jest malo to mozna nawet nie odsaczac osadu po straceniu Mg(OH)2 tylko tak miareczkowac
natomiast jezeli w probce znajduja sie takie metale jak:
Fe, Cu, Zn, Cd, Ni, Co - dodac nalezy KCN [ jezeli dodaje sie KCN nalezy dodac rowniez: odrobine reduktora np. kwas askorbinowy, hydroksyloamine ]
Fe, Al, Ti, Mn - trietanoloamine
Bi, Pb, Hg, Cu - 2,3-dimerkoptopropanol
spowoduje to maskowanie tych metali
ogolnie analiza dosc zlozona i czasochlonna jak wspominalem wczensniej
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość