Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Czerń eriochromowa T 
Autor Wiadomość

Post Czerń eriochromowa T
Czyściłem niedawno stare pojemniczki szklane. Jak można się domyślić :arrow: kranówą. Tuż po tym jak wlałem wodę, zrobiła się ona granatowo-czarna. wtedy przeczytałem etykiete: Czerń eriochromowa T. I tu się pojawia moje pytanie. czy da się tą czerń uratować ?? Mam zamiar stosować ją do wersenianowej metody oznaczania twardości wody, więc to chyba logicznne że nie może być kranówy. I jeszcze jedno, W jakim roztworze się ją przechowuje ?? Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
mateuszp4

29 maja 2007, o 21:52

Wysuszyć :lol: Bo ona o ile pamiętam od tak sobie nie zadziała od razu tylko potrzeba odczynników i dopiero... więc wysuszyć i trzymać w pojemniczku ;P

Kontakt na PW :]

29 maja 2007, o 22:04

dzięki, Spirol. A czy jakieś zanieczyszczenia co zostaną po wysuszeniu nie przeszkadzają ??

29 maja 2007, o 22:07
@MODERATOR

Przeszkadzają, ale ilości czerni które zużywasz przy miareczkowaniu są na tyle małe, że nie powinno to zbytnio fałszowac wyniku

30 maja 2007, o 19:11
@MODERATOR

szkoda tylko ze jak w kranowce miales jony wpaniowe to otrzymales kompleks wapnia z czernia stad reakcja barwna

co swiadczy o 2 rzeczak:
1. ph twojej wody jest miedzy 7-11
2. w wodzie masz sporo jonow metali
3. bylo jej (czerni) dosc sporo

ogolnie "Czerni Eriochromowa T" stosuje sie w kompleksometrii w spotaci stalej w tzw. rozcierce z NaCl w stosunku 1:100 (lub nawet 1:200)

bierzesz 1 czesc wagowa czerni na 100 czesci wagowych chlorku sodu (cz.d.a) i rozcierasz

a nastepie podczas analizy dodajesz szczypte tak roztartego wskaznika [ dodaje sie w postaci stalej podobnie jak mureksyd z powodu nietrwalosci w roztworach ] do badanej probki ktora wczesniej zostala zbuforowana do ph: 9-10 [ pozwala to dobrze okreslic Punkt Koncowy (PK) miareczkowania - lepsza zmiana barw ]

co jeszcze czern moze tez byc uzyta czasami jako wskaznik alkacymetryczny - poniewarz w roznych zakresach pH roznie dysocuje a za tem ma rozne barwy
ponizej 6,3 pH - barwa czerwona
7-11 ph - barwa niebieska
powyzej 11,5 - pomaranczowa barwa

a na koniec - sadze, ze niestety wysuszenie czerni po zalaniu jej woda kranowa juz moze nie pomoc jej w odzyskaniu swoich wlasciwosci, a co gorsze dobrze sie rozpuszcza w wodzie bo az: 50g/l [ w stosunku do wielu innych wskaznikow ]

30 maja 2007, o 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]