Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
oznaczanie glinu 
Autor Wiadomość

Post oznaczanie glinu
Witam.Czy ktoś zna może przepis na spektrofotometryczne oznaczanie glinu 8-hydroskochinoliną?Szukałem w googlach,ale nic nie znalazłem.

29 maja 2007, o 16:45

przepiszę Ci przepis z "Analitycznej..." Mińczewskiego i Marczenko, nie mam skanera, a apart zdechł :
" Do roztworu badanego zawierającego nie więcej niż 60 ug Al dodać 2 ml roztwrou EDTA (5%) i 1 ml h2o2, Po 5 min doprowadzić do pH ok 9 amoniakiem, i dodać na2So3, ok 0,1 g KCN i ogrzać do 70 st. C. Po ostudzeniu ustalić pH na 9 HCL 0,1 M. Przenieść do rozdzielacza i ekstrahować
dwukrotnie 1% roztworem 8-hydroksychinoliny w chloroformie. (nie (...) zbyt energicznie, bo się zrobi trwała emulsja) Połączone wyciągi przemyć wodą i uzupełnić chloroformem do 50 ml (bądź mniej, w zależności do zawartości glinu) Absorbancję mierzyć przy długości fali 390 nm, jako odnośnik stosować roztwór ślepej próby. Wartość od doczytać z wcześniej wykreślonej krzywej wzorcowej" ;)
cyjanki, edta, h2o2, mają służyć maskowaniu szeregu metali dających również kompleksy z oksyną.
i jeszcze sposób otrzymania roztworów wzorcowych wg M&M:
rozpuścić 17,5900 AlK(SO4)2*12 H2O w wodzie z dodatkiem 5ml stężonego H2SO4, i rozcieńczyć wodą w kolbie miarowej 1l , roztwory o odpowiednich stężeniach otrzymuję się przez rozcieńczenie odpowiednich ilości r-ru podstawowego ok.0,01 H2SO4
to na tyle, lubię przepisywać książki, zawsze służę pomocą
pozdrawiam.

29 maja 2007, o 22:57

30 maja 2007, o 08:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]