Może wydać się to głupie, ale ciekawi mnie to (pytam z czystej ciekawości)...
Jak powinno się poprawnie otwierać naważkę analityczną, taką jak na zdjęciu w załączniku ? Chyba nie należy po prostu utłuc końca, bo znaczna częśc substancji jest na ściankach. Może wybija się otwór we wgłębieniu, i wlewa wodę ? (Jest też wgłębienie z boku). Niech mnie ktoś oświeci
5 cze 2007, o 14:30
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Są specjalne lejki z ostrym końcem, na którym tłucze sie fixanalke, po czym dokładnie opłukuje płuczką zawartość całej fixanalki, żeby wszystko przeszło do roztworu. Następnie kolbę dopełnia sie do kreski i nastawia miano roztworu .
5 cze 2007, o 16:06
szalony
Dzięki Czy taki lejek jest w całości szklany ?
5 cze 2007, o 18:59
Maliniak
Można też wybić oba wgłębienia czymś ostrym, a potem dokładne wypłukać wodą. W taki sposób wykonywane to jest chyba w warunkach low-tech (u mnie w szkole na analitycznej).
5 cze 2007, o 19:06
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Co do lejka to nie wiem, ja nacinam pilnikiem apułke na brzegu potem zbijam wierz i opłukuje, ale przeważnie korzystam z innych ampułek - tworzywo.
5 cze 2007, o 19:29
szalony
Maliniak napisał(a):
Można też wybić oba wgłębienia czymś ostrym, a potem dokładne wypłukać wodą. W taki sposób wykonywane to jest chyba w warunkach low-tech (u mnie w szkole na analitycznej).
Hehe, u mnie na zajęciach z ilościówki to w ogóle nie było takiego dobrodziejstwa, jak Fixanal Waga, i jazda..
A tą ampułkę gdybym chciał otworzyć to pewnie czymś przebiję - poza tym nie będę miał chyba potrzeby sporządzania r-ru mianowanego...
5 cze 2007, o 19:30
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Sorry reanimuje trupa - ale mam takie pytanie co do ampulek
ktore sa trwalsze ? ciecze (NaOH 1 N, HCl 0,1N) czy tez ciala stale: (KMnO4 0,1 N, Na2S2O3 0,1N) ?
chodzi mi o to - czy taka ampulka ktora jest z przed wielu lat jeszcze sie do czego kolwiek nadaje ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
3 lis 2007, o 22:21
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Bedąc w LO na zapleczu mieliśmy ampułki z NaOH i HCl sprzed ok. 20 lat i muszę przyznać, że faktycznie, NaOH był dalej 1-molowy, jak pisało na ampułce, natomiast HCl był nieco słabszy. Uściślę, że były to ampuły z tworzywa sztucznego.
Z tego nasuwałby się wniosek, że są dosyć trwałe...ale czy faktem toto
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości