Autor |
Wiadomość |
chemiczny
|
Chromatograf - zrób go sam?
Niektórzy pomyślą, iż to niemożliwe. Jakiś czas temu oglądałem program na discavery jak używano zwykłego komputera ze specjalnym oprogramowaniem jako chromatografu. A mianowicie umieszczano badana substancje na zwykłej czystej(nie zapisanej) płycie CD a następnie zakrapiano jakimś rozpuszczalnikiem(była to raczej woda). Czekano aż rozpuszczalnik wyparuje i nakładano folie na płytę aby tak przygotowany "preparat" się nie uszkodził. Tak spreparowaną płytę umieszczano w stacji CD zwykłego komputera, uruchamiano program i pojawiał się wykres widma świetlnego odbitego od danej substancji który był analizowany w obszernej bazie danych i już po kilku chwilach mieli wynik co to za substancja.
Niestety nie znalazłem w internecie żadnych informacji na ten temat, a może są tylko nie na polskich stronach?
Posiadanie własnego chromatografu, praktycznie za darmo jest dość fajną sprawą. Dlatego poszukuje informacji na ten temat lub jakichkolwiek linków.
P.S.
Użyłem opcji "szukaj" i nie znalazłem posta o takiej tematyce, jeśli jednak już jest - proszę skasować.
|
15 sie 2007, o 11:06 |
|
|
prezes- the inventor
**
|
no tak ale co z oprogramowaniem i baza danych ? niesadze zeby sie dalo latwo i za darmo wejsc w posiadanie tego
|
15 sie 2007, o 15:09 |
|
|
Sharker
|
Jeżeli pokazywali to na discovery i chociażby to był program z przed 3 lat to i tak do nas takie coś dojdzie za 10
|
15 sie 2007, o 15:12 |
|
|
chemiczny
|
No dlatego napisałem, że jakieś informacje mogą być na amerykańskich serwisach. A co do bazy danych to... Ruscy, Chińczycy, Japończycy i bystrzejsi Amerykanie pewnie już się tym bawią.
Mimo iż jest to na pewno trudne do zdobycia to moim zdaniem warto.
|
15 sie 2007, o 16:58 |
|
|
Spirol
|
15 sie 2007, o 23:37 |
|
|
chemiczny
|
Spektruś 1.0
wersja 1.0.5.141 z dnia 24.05.2002
O programie
Program przedstawia graficznie widma emisyjne pierwiastków od 1 do 99...
link:
http://klub.chip.pl/mpytel/spektrus.htm
|
16 sie 2007, o 00:25 |
|
|
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
|
Re: Chromatograf - zrób go sam?
Tylko na czym mogła polegać taka analiza, skoro napęd CD dysponuje laserem IR o stałej długości fali?
|
16 sie 2007, o 07:16 |
|
|
chemiczny
|
Właśnie, nie mam pojęcia jak. Dlatego powstał ten temat, wspólnymi siłami może dojdziemy do jakiś sensownych odpowiedzi.
|
16 sie 2007, o 13:12 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Nie zapominajcie, że promień laserowy to także wiązka promieniowania elektromagnetycznego o kokretnej częstotliwości Jeżeli dany laser ulega załamaniu lub nawet kilka jego promieni (po interferencji) to możliwa jest zmiana kierunku odbitej wiązki. Ewentualnie wykorzystano fakt, że analiza związku polega na dokładnym zbadaniu kąta załamania wiązki lasera...a do tego trzeba chyba jednak nieco lepszego sprzętu Jeżeli można rozdzielić wiązkę światła białego na kilka innych, to laser także i może to jest wyjście Skoro dana cząsteczka ma swój własny kształt, to ilość rozszczepionych wiązek lasera zostaje zwiękosza np. na siatce dyfrakcyjnej. Dalej biegnąc te promienie uderzają w cząsteczkę i odbijając się od poszczególnych jej składników wracają do analizatora. Tam jest mierzony czas, liczona odległość i po kilku takich operacjach uzyskiwany jest pewnie obraz tego "czeguś", co znajduje się na płycie...
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
16 sie 2007, o 19:45 |
|
|
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
|
Właśnie nie. Najdoskonalsza siatka dyfrakcyjna nie wydzieli z promienia świetlnego wiązki o długości fali, która w tym promieniu nie występuje Szerokość spektralna lasera jest rzędu nanometrów - porównywalna z szerokością pojedynczego piku. Poza tym przydałaby się jeszcze wiązka odniesienia.
|
17 sie 2007, o 07:12 |
|
|
Alchemik
**
|
Nie mówiłem o zmianie długości fali, tylko zwykłym podzieleniu promienia lasera na kilka innych, w tym przypadku porównałem to do światła białego, co mogło, jak słusznie zauważyłeś, wprowadzić niektórych w błąd - za to przepraszam. Chodziło mi tylko o rozdzielenie tej wiązki na kilka innych...
Pozdrawiam Alchemik
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
17 sie 2007, o 21:01 |
|
|
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
Co Ty chcesz rozdzielić?..
|
17 sie 2007, o 21:07 |
|
|
Alchemik
**
|
Promień lasera... na kilka innych
Robiłem takie doświadczenie na granicy ośrodków jednym była woda z mydlinami, drugim zadymione powietrze i na granicy faz nastąpiło całkowite wewnętrzne odbicie zjednoczesnym ugięciem promienia lasera (oczywiście kierunek promienia był pod pewnym kątem do poziomu). Gdyby to zrobić wielokrotnie to możnaby uzyskać większą ilość promieni
Tylko jak to teraz wepchnąc do takiego maleńkiego CD
Rozumiecie już, o co mi chodzi?
Pozdrawiam Alchemik
|
17 sie 2007, o 21:14 |
|
|
prezes- the inventor
**
|
alek alek ale i tak ten promien bedzie dalej mial ta sama dlugosc fali wiec to nie jara
|
17 sie 2007, o 22:15 |
|
|
nicnowego
@MODERATOR
|
jaki jest związek pomiędzy pitoleniem o rozszczepianiu monochromatycznej wiązki a chromatografią?
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
|
18 sie 2007, o 11:45 |
|
|
Nuclear
**
|
wystarczyło wpisać w google Compact Disc Spectroscopy: http://skolor.nacka.se/samskolan/eaae/s ... 05Eng.html
po angielsku ale tez coś... gdyby zamiast papierowej skali widma (no to pozwala oglądać spektrum substancji gołym okiem) odpowiedni czujnik, który połączyć z komputerem i mieć odpowiednie oprogramowanie to mamy nasze urzadzenie do badania widma substancji
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
18 sie 2007, o 16:02 |
|
|
Alchemik
**
|
DOBRA, poddaję się. Nie wiem, jak Wam dalej to tłumaczyć nie chcę rozszczepiać samego lasera, tylko go rozbić na kilka innych nie zmieniając jego długości fali ani częstotliwości, jedynie puści jednocześnie kilka wziązek. Każda jedna odbita dotarłaby do końców substancji w innym czasie i w innym czasie wróciła. To mogłoby pozwolić na zbudowanie przestrzenne w programie na komputerze
Jejku, to tylko fizyka
Ale widzę, że temat już rozwiązany i koniec moich potów
Pozdrawiam Alchemik
|
18 sie 2007, o 19:25 |
|
|
Sharker
|
Ja cie Alchemik rozumiem spokojnie
|
19 sie 2007, o 08:39 |
|
|
CTX
|
Alchemik
Czaję, ale najpierw mi napisz program do otrzymywania 3d widma emisyjnego. Spektruś nie ma takich możliwości
|
19 sie 2007, o 09:27 |
|
|
Alchemik
**
|
No właśnie, problem z programem kopmuterowym jest tylko problem. Ale cieszy mnie, że mnie rozumiecie za to Was kocham
Pozdrawiam Alchemik
P.S.Módlmy się za tych, co odkryli NMR
|
19 sie 2007, o 21:45 |
|
|
CTX
|
A, i jeszcze jedno pytanie Jaki jest sens otrzymywania 3D widma NMR ?
|
19 sie 2007, o 21:54 |
|
|
Sharker
|
Znalazłem na innym forum cytat z gazety:
"Prywatne laboratorium
Za pomocą czytników CD-ROM wkrótce będzie można w domu pacjenta lub w szpitalu wykonać proste badania krwi. Największą zaletą tej metody jest dostępność i niski koszt. Ponadto na dysku mogą być zamieszczane informacje na temat sposobu przeprowadzenia analiz i ich wyników. Marc Madou z uniwersytetu w Ohio, który kieruje zespołem zajmującym się tym systemem, stworzył już prototyp takiego urządzenia. Po umieszczeniu na płycie CD (zawierającej kanaliki z odczynnikami) kropli krwi, moczu czy śliny CD-ROM tak dostosuje prędkość obrotów dysku, by próbka i związki chemiczne mogły się połączyć w odpowiedniej kolejności. Procesor analizuje następnie informacje na temat barwy próbki oraz ilości szukanych substancji."
Czyli coś w tym jest..........
|
28 sie 2007, o 16:55 |
|
|
chemiczny
|
Wreszcie znalazłem ten program w którym to widziałem: "Beyond tomorrow", polska nazwa to: "Spojrzenie w przyszłość". Na "Discovery Science".
A tu cytat z innego forum:
EDIT
No niestety, godziny w których można obejrzeć program nie są poprawne. Sprawdzałem w w tych godzinach nie jest emitowany.
Ale to nie problem bo każdy ma rozkład programów na necie
EDIT 2
Program emitowany jest w sobotę o godz. 10:00
|
29 sie 2007, o 00:37 |
|
|