Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Oczyszczanie spirytusu surowego. 
Autor Wiadomość
Post Oczyszczanie spirytusu surowego.
Jedna z najbardziej wyczerpujących polskich pozycji z tej dziedziny informuje : ,,W warunkach przemysłowych prowadzone jest chemiczne oczyszczanie spirytusu surowego przed jego powtórną rektyfikacja. Chemiczne oczyszczanie surowego spirytusu ma na celu zmniejszenie ilości kwasów i estrów oraz utlenienie niektórych znajdujących się w surówce związków chemicznych wywierających ujemny wpływ na właściwości degustacyjne spirytusu.
Zmniejszanie ilości kwasów i estrów osiąga się przez dodanie do surowego spirytusu roztworu ługu sodowego. Wówczas wolne kwasy organiczne zawarte w spirytusie surowym tworzą praktycznie nielotne sole.Również estry pod wpływem ługów ulegają zmydleniu. Powstają wówczas sole odpowiednich kwasów i uwalnia się alkohol.
Natomiast w celu usunięcia z surowego spirytusu niektórych zpachowych
związków chemicznych dodaje się do niego roztwór nadmanganianu potasowego.Proces ten musi być prowadzony w środowisku lekko
zasadowym,aby nie dopuścić do utlenienia etanolu. W wyniku takiego procesu następuje utlenienie aldehydów do postaci odpowiednich kwasów które reagując z potasem z nadmanganianu potasowego oraz
sodem ługu sodowego tworzą jak uprzednio niskolotne sole.
Ale ług i nadmanganian potasowy dodane do surowego spirytusu w nadmiarze mogą wywołać ujemne skutki. Stąd też ilość dodawanego ługu oblicza się na podstawie analizy spirytusu surowego na zawartość kwasów i estrów. Natomiast ilość dodawanego roztworu nadmanganianu potasu określa się przez miareczkowanie określonej ilości mianowanego roztworu nadmanganianu potasu, badanym spirytusem aż do momentu uzyskania określonego zabarwienia."
Gorzelnictwo i Drożdżownictwo autorstwa J.Jarocińskiego i K. Jarosza WSiP 1980r. str. 231-232

Wielka prośba do Was,może ktoś wie jak przeprowadzić taką analizę na zawartość kwasów i estrów oraz jak zmiareczkować taki spir,jakiego wskaznika użyć ? Czy fakt,że oznaczenia trzeba dokonać w spirytusie stwarza jakieś dodatkowe trudności analityczne (w sensie czy można zastosować jakieś standardowe metody) ?
Niech mnie ktoś oświeci,z góry wielkie dzięki ludzie.

PS.Sorry za rozmiar :D .


8 mar 2005, o 20:34
******

Dołączył(a): 12 lip 2004, o 16:36
Posty: 65
Post 
jeżeli potrzeba Ci to żeby ulepszyć paliwko rakietowe (bimber dla niekumatych) to po prostu dodaj do zacieru sody oczyszczonej. Po za tym po pierwszej destylacji zacieru dodaj do destylatu z 30-40% masowych wody i przedestyluj drugi raz - pozbędziesz się zapachu drożdży. Mówiąc zacier mam na myśli zacier z cukru !


8 mar 2005, o 20:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..