Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Oznaczanie antymonu 
Autor Wiadomość

Post Oznaczanie antymonu
Mógłby mi ktoś pomóc w ilosciowym oznaczaniu antymonu w bromianomertii- mam instrukcje z książki jak sie robi, ale nie pisze ile mam pobrać r-r badanego :( do X ml r-r badanego dodać 20ml steż. HCl, rozcieńczyć wodą do 80ml i ogrzewać do 70stopni, dodać oranżu i miareczkować. Pomocy !!!

19 wrz 2007, o 20:04

W Marczence jest napisane, że tego antymonu powinno być 0,15-0,25g.
A objętość nie jest taka istotna, bo się przecież dopełnia do 80ml :wink:

forum biologiczno-chemiczne

19 wrz 2007, o 21:46

Wiem, że taka ilość, ale robię polecenie do ćwiczenia i nie moge napisać,że jest 0,15- 0.25g, bo mam ustalić ile tam jest dokładnie jak dostane próbkę. A ilości pobranej badanego roztworu, bo my zawsze robiliśmy 10 lub 20ml- pobierane pipetą, a nie uzupełniane do 80ml :( to tak może też być??

21 wrz 2007, o 22:51

Musisz pobrać znaną objętość roztworu, tak aby zawierała właśnie między 0,15 a 0,25g Sb, bo do takiej ilości jest dostosowany przepis. Jaka to będzie objętość, należy oszacować. Jeśli szacunek okaże się chybiony, to po zmiareczkowaniu takiej objętości już wiadomo jaką dobrać w następnej próbie, tak by próbka zawierała wspomniane 0,15-0,25g Sb.
No i potem według przepisu oznaczyć dokładną ilość.
Przynajmniej ja tak to widzę.
Chyba, że prowadzący dostarcza próbkę o takiej zawartości Sb, że pobranie załóżmy tych 10ml gwarantuje zawartość antymonu na poziomie 0,15-0,25g... Ale jeśli tak jest to powinien o tym wspomnieć...

Chyba nie rozumiem o co Ci dokładnie chodzi, może ktoś inny się wypowie...

forum biologiczno-chemiczne

22 wrz 2007, o 00:15
@MODERATOR

Jeżeli będziecie to robić na zajęciach, to prowadzący na pewno powie ile pobrać, bo to w końcu od niego zależy ile doda tego antymonu.. Osoba przygotowująca r-ry dla studentów ma w biurecie r-r mianowany soli antymonu, każdemu studentowi naleje troche inną ilość i doleje wody (tylko trochę, bo to ty dopełniasz potem do kreski) ale tak żeby się zawierało w tych 0,15-0,25g w przeliczeniu na objętość pobieraną do badania, no słowem ty tej objętości nie zgadniesz i musi ona zostać podana w poleceniu, a skoro jest to polecenie z książki to jest ono ogólne i musi zostać uszczegółowione..

22 wrz 2007, o 14:40

przeciez jezeli to jest analiza ilosciowa, to po dopelnieniu do kreski roztworu badanego wiesz jaka jest objetosc. nastepnie mireczkujesz go mianowanym roztworem i wiesz ile Ci zeszlo z biurety, znasz takze dokladne jego stezenie, wiec mozesz obliczyc ilosc Sb w badanym roztworze

22 wrz 2007, o 15:48
@MODERATOR

nie miareczkujesz całego roztworu badanego, pobierasz kilka próbek - i własnie ich wielkości nie znamy.

22 wrz 2007, o 16:40

ale co wy opowiadacie. przeciez jak pobierzesz powiedzmy 10 ml roztworu to calosc Sb bedzie przeciez stanowic 1/8 calosci proby. no chyba ze ja nie wiem o co chodzi, a to mozliwe :)

22 wrz 2007, o 19:43

Alicja19sc ale namieszałaś z tymi 10-20 ml ;) a Karvon domieszał tak że aż Borysek się zaplątał.
To rezultat tego że pomieszaliście 2 następujące po sobie procesy w jeden
1 proces to przygotowanie próbki
2 proces to realizacja przepisu analitycznego

Metoda podana w MM (Minczewski Marczenko) podaje wyraźnie ile może być Sb w mianowanym r-rze i jaka ma być jego objętość przed rozpoczęciem miareczkowania. Utrzymanie tych parametrów gwarantuje poprawność oznaczenia.
Osiąga się to poprzez prawidłowe przygotowanie próbki. W przypadku o którym mówi Alicja studenci dostaja baniaczek z czymś tam na stół i pobierają z tego 10 lub 20 ml. To coś jest tak zrobione ze pobranie 10 &#8211; 20 ml roztworu gwarantuje ze ilość Sb spełni warunki przepisu i nie ma to nic więcej wspólnego z dalszym postępowaniem &#8211; po perszu pobieramy jakąś ilość r-ru która to ma taką zawartość Sb że można ją oznaczyc omawianym przepisem.. Ile tego ma być a no tyle żeby ilość Sb zawierała się w przedziale 0,20 +- 0.05 grama w pobranej ilości roztworu. Proszę zwrócić uwagę że mówi się w przepisie cały czas o ilości Sb w gramach a nir o stężeniach

Gdyby to była próbka przemysłowa to oczywiście należało by zastosować standardową procedurę np.
- przygotować kolbke miarową i pipetę o określonej współmiernośąci
- przeprowadzić Sb do r-ru jako sól rotwór przenieść ilościowo do kolbki miarowej
- znając szacunkowo ilość Sb (a jak nie to procedura opisana powyżej) za pomocą pipety pobrać pipetą stosowną ilość roztoru
I na tum etapie możemy mówić &#8222;do kreski&#8221;
Etapie 2 czyli w samym oznaczeniu żadne kreski nas nie interesują.

Nie jest możliwe przeprowadzenie miareczkowania tak jak to sugerowała Alicja że sobie bierze 10 ml chlapie kwas i wskaźnik i miareczkuje ;)
Przepis określa wyraźnie : próbkę po dodaniu 20 ml kwasu uzupełniamy wodą do objętości 80 ml i dalej walczymy jak w przepisie.
Czy może być 81 albo 79 ??? no jasne ze może ale starajmy się utrzymać w maire 80 ml &#8211; dlaczego to pisze we wstępie do oznaczenia.

A wracając do Boryska i jego problemu &#8211; ten baniaczek na stole to nie jest cos w czym określasz ilość Sb, określasz ilość Sb w pobranych 10 czy 20 ml roztworu a jak byś chciał wiedzieć ile Sb wpaprał doktorek do baniaczka to procedura opisana powyżej :)
Nie myl badanej próbki z paszą dla studentów/laborantów ;)

23 wrz 2007, o 14:33

Dzięki za odpowiedzi. Pytałam o to dlatego, ze to ja mam przygotować tą instrukcje do dowolnie wybranej metody ilościowej z chemii analitycznej i później będę ją robić :)

26 wrz 2007, o 22:27

to napisz cos na probe i podaj do przejrzenia tu albo PW - moze sie jakeis uwagi nasuna i ci sie przydadza ;))
troche tych instrukcji skroblem a nawet wiecej niz troche wiekszosc co prawda do analiz przemyslwoych ruchowych i analitycznych ale i kilka innych sie poelnilo ;)

26 wrz 2007, o 23:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]