Mam pytanie dlaczego wykrywając chlorki w reakcji z azotanem srebra (wytrąca się osad AgCl) reakcję należy prowadzić w środowisku rozcieńczonego kwasu azotowego ?
Chodzi tu o iloczyn wytrącania ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
11 paź 2008, o 22:13
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Re: wykrywanie chlorki
Ironeza napisał(a):
Mam pytanie dlaczego wykrywając chlorki w reakcji z azotanem srebra (wytrąca się osad AgCl) reakcję należy prowadzić w środowisku rozcieńczonego kwasu azotowego ? Chodzi tu o iloczyn wytrącania ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Bo Ag+ przy zbyt wysokim pH wytrąca się z roztworu w postaci podaj tlenku albo wodorotlenku łatwo przechodzącego w tlenek. HNO3 ma zakwasić roztwór, jednocześnie nie wprowadzając obcych anionów.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
11 paź 2008, o 22:16
Ironeza
"podaj tlenku" ?
11 paź 2008, o 22:20
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Ironeza napisał(a):
"podaj tlenku" ?
"Bodaj tlenku", nie jestem pewien, różne źródła różnie podają. Niektórzy twierdzą, że przy odpowiednio wysokim pH wydziela się AgOH, który szybko przechodzi w Ag2O, inni uważają, że od razu powstaje Ag2O.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości