Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Woda królewska powinna pachnieć chlorem lub tlenkami azotu, czyli tak raczej ostro i gryząco. Kwas siarkowy powinien być bezwonny - czysty - a zabrudzony substancjami organicznymi - żółty - może pachnieć spalenizną. Kwas siarkowy będzie barwił chusteczkę albo papier toaletowy na czarno (zwęgla go, wystarczy zwilżyć kawałek papieru bagietką), woda królewska lub sam kwas azotowy raczej zabarwą na pomarańczowo. Jeżeli kwas dymi, to może to być kwas azotowy (zanieczyszczony NO2) lub kwas solny, rówinież zanieczyszczony. Wszystko zależy od próby roztwarzania miedzi na zimno i próby ze zwęglaniem papieru. Rzeczy jak najbardziej do wykonania w domu.
Ale skoro jest stosowany przy wyrobie szkła, może być to kwas fluorowodorowy, jeśli jednak nie uszkadza naczyń szklanych, możemy to wykluczyć
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
14 wrz 2008, o 15:57
Sija
Ani chusteczki ani papieru nie barwi w żaden specyficzny sposób. Zapach ma porównywalny z solą kuchenną z tym, że bardziej wyrazisty i ostry. Myśle że to kwas solny ale nie wiem jaki on ma kolor:D
PS. Kwas ten jest czysty nie ma w nim żadnych drobinek brudu czy czegoś, jest klarowny w pełni przezroczysty jasnożółty roztwór, szkła nie trawi czyli nie jest to fluorowodorowy.
14 wrz 2008, o 16:16
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
kto znowu jakiemus chemicznemu noobowi dal do reki kwas i nawet nie wie jaki
w ten psoosb sie mozna zabic lub uszkodzic !
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
14 wrz 2008, o 16:29
szalony
Wykonaj próbę na obecność jonu SO4 2- np za pomocą roztworu BaCl2 albo Ca(OH)2. Analogicznie wykonaj odpowiednią próbę na Cl- ... można również sprawdzać wyniki reakcji z określonymi metalami. Większość kwasów stężonych niszczy i barwi papier, żadna to próba. Przy reakcji metali z azotowcem wydzielają się tlenki azotu. Przy solnym wodór, lub reakcja nie zachodzi (albo idzie skrajnie powoli), etc...
14 wrz 2008, o 16:59
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Jak masz odpowiednie metale to możesz pobawić się w strącanie osadu i oblookać barwę ale to też nie jest dość dokładna metoda... Najlepiej pójdź za głosem Szalonego
no to może nie odpowiedź na pytanie, ale związane z tematem:
Cytuj:
Tragiczna pomyłka z kwasem Racibórz | 10-09-2008 16:55 | WAW
Raciborska policja prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie tragicznego zdarzenia, do jakiego doszło około 2 tygodnie temu w Raciborzu. 32-letnia napiła się kwasu. Lekarze nie zdołali uratować jej życia.
Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia. Jak dotąd ustalono, że mąż kobiety przyniósł do domu kwas otrzymany od znajomego, który miał posłużyć do czyszczenia samochodowych felg. Wraz z żoną wyczyścił ponoć zlew i część kwas odlał do butelki. Wyszedł potem czyścić felgę. W czasie jego nieobecność kobieta, myśląc, że jest to butelka z wodą, napiła się kwasu. Mąż zawiózł ją szybko do szpitala. Lekarze nie uratowali jej życia. Zmarła po kilku godzinach.
Postępowanie wszczęto w związku z podejrzeniem o narażenia życia. Nie przedstawiono jednak nikomu zarzutów. – To postępowanie w sprawie – tłumaczą na komendzie. Z naszych informacji wynika jednak, że policja chce też dokładnie opisać wydarzenia do jakich doszło w szpitalu. Mężczyzna podczas przesłuchania tłumaczył, że zbyt długo czekał na pomoc lekarza, a gdy już pojawił się medyk kazano mu rzekomo jechać do domu po białko z jajek.
(w)
to tak apropo kwasów od znajomych.
Nie wiesz co to za kwas, nie wiesz jak z innymi substancjami reaguje.
14 wrz 2008, o 18:41
Sija
Przepraszam za dygresję ale temat związany z tą wypowiedzią został zamknięty a nie chcę robić 2 takich samych. Podłączyłem w końcu elektrolizer do robienia chloranów. Zauważyłem że na dnie naczynia zaczyna osadzać się blado turkusowy osad. Czy jest to nadchloran?
14 wrz 2008, o 19:47
Viget
SianoPIS!
Dołączył(a): 27 sty 2008, o 20:19 Posty: 49 Lokalizacja: Łomnica City
Nie jest to czasem kwas fosforowy? Bądź preparat pochodny tego kwasu jak np. "fosfol"
14 wrz 2008, o 21:00
szalony
Kwas fosforowy jest bezwonny. Ale jedyną pewną metodą rozróżnienia jest analiza a nie wąchanie ani badanie jak barwi papier.
14 wrz 2008, o 21:14
eko osiem[*]
odp.
Jeśli jak kolega zaznaczył "śmierdzi kwasem " to nic innego jak HCl w roztworze wodnym zżera twojego gwoździa
nikt na tzw. oko nie oceni jaki to kwas stawiam na HCl-a dlatego proponuje identyfikacje zacząć właśnie od niego
pzdr.
eko
15 wrz 2008, o 01:26
chemik10
Nauczyciel
szalony napisał(a):
Kwas fosforowy jest bezwonny. Ale jedyną pewną metodą rozróżnienia jest analiza a nie wąchanie ani badanie jak barwi papier.
Ale kolega pytał o domowy sposób i raczej musiałby się zaopatrywać w odpowiednie odczynniki. Oczywiście tak najlepiej, ale z rzeczy, które można zauważyć gołym okiem da się wywnioskować, jaki to kwas.
Niby czysty kwas (albo inna substancja) jest bezwonny, ale techniczny, zanieczyszczony (przecież nie zmany jego pochodzenia) może śmierdzieć, tak jak karbid - acetylen przecież nie śmierdzi, a zanieczyszczenia (fosforowodory) już tak.
Co do tego papieru - przyszło mi to od razu do głowy, bo przelewając kwasy i wycierając kropelkę, jeśli pociekła mi po zewnętrznej ściance, papierem, zauważyłem, że zwęgla się on pod wpływem kwasu siarkowego, kwas azotowy natomiast zostawiał pomarańczowy ślad.
Zgadzam się z Eko, ale wyobrażam sobie, że Sija nie posiada azotanu srebra pod ręką, więc najprościej będzie ocenić lepkość i gęstość oraz reakcję z drutem miedzianym.
Oczywiście przy braku reakcji z miedzią, nawet po ogrzaniu (wtedy powinno bardziej śmierdzieć) , werdykt jest jasny - kwas solny.
Jeśli posiadasz nadmanganian potasu, kwas solny powinien odbarwiać jego wodny roztwór, ale nie syp go za dużo, już mała szczypta nadmanganianu powoduje intensywne zabarwienie wody.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
15 wrz 2008, o 16:45
Imaginus
SianoPIS!
A co powiesz na to, że np. kwas siarkowy także odbarwia r-r KMnO<sub>4</sub>... Do dupy.. Tym nawet kwasu nie wykryjesz, H2O2 odbarwi, tiosiarczany chyba też itp itd...
Spróbuj jednak zrobić test na jon SO<sub>4</sub><sup>2-</sup>
Wyobrażam sobie, że nie masz pod ręką żadnego związku baru, spróbuj więc roztworzyć w tym ołów. Jeśli to siarkowiec, strąci Ci się biały osad PbSO<sub>4</sub>.
Testu na jon NO<sub>3</sub><sup>-</sub> raczej nie wykonasz, ze względu na odczynniki...
Może to rzeczywiście kwas ortofosforowy...
Pozdrawiam,
Imaginus.
15 wrz 2008, o 23:24
szalony
Wcale się nie strąci żaden PbSO4 tylko ołów albo będzie roztwarzał się powoli albo się spasywuje skorupą PbSO4 i po robocie. Tylko pamiętaj, że PbCl2 również jest nierozpuszczalny
15 wrz 2008, o 23:28
szalony
HCl powoduje, że z roztworu KMnO4 wydziela się wolny chlor co jest dosyć łatwe do wykrycia.
15 wrz 2008, o 23:30
marcinrrr
1 spróbuj dosypac do kwasu soli kuchennej... jesli zacznie wydzielac sie drazniacy gaz -chlorowodór, jest to H2SO4
2 włóz do kwasu kawałek miedzi jesli zacznie reagować jest to HNO3(powstają szkodliwe gazy jak sie nei mylę NO2 itp.- trujące)
3 Włóz do kwasu gwóźdź. jesli zauwazysz in tensywne żółte zabarwienie jest to HCL
15 wrz 2008, o 23:35
szalony
Bzdury.
16 wrz 2008, o 10:22
Imaginus
SianoPIS!
marcinrrr napisał(a):
1 spróbuj dosypac do kwasu soli kuchennej... jesli zacznie wydzielac sie drazniacy gaz -chlorowodór, jest to H2SO4 2 włóz do kwasu kawałek miedzi jesli zacznie reagować jest to HNO3(powstają szkodliwe gazy jak sie nei mylę NO2 itp.- trujące) 3 Włóz do kwasu gwóźdź. jesli zauwazysz in tensywne żółte zabarwienie jest to HCL
1. Niech będzie...
2. azotan miedzi r-r o barwie niebiesko/zielonej
3. chlorek żelaza...
Troche bez sesnsu... Pewności 100% nie będziesz miał... Dupa.
Pozdrawiam,
Imaginus.
16 wrz 2008, o 10:39
chemik10
Nauczyciel
Imaginus napisał(a):
A co powiesz na to, że np. kwas siarkowy także odbarwia r-r KMnO<sub>4</sub>... Do dupy.. Tym nawet kwasu nie wykryjesz, H2O2 odbarwi, tiosiarczany chyba też itp itd...
Mamy odróżnić kwasy od siebie - nie wchodzą w grę inne reduktory.
Zakwaszony H2SO4 roztwór KMnO4 nadal jest barwny, przynajmniej przy małym stężeniu kwasu - przecież jest to odczynnik, który służy do wykrywania reduktorów, jak alkeny, czy alkiny. A HCl redukuje KMnO4 do MnCl2, który słabo barwi roztwór.
Jak wspomniał szalony, zapach chloru powinien być wyczuwalny.
Co do próby na azotany(V) - potrzebny będzie kwas solny. Dodajemy małą próbkę kwasu do roztworu kwasu solnego, do którego wrzuciliśmy granulki cynku - jeśli poczujemy amoniak, oznacza to obecność azotanów w próbce.
Ale chyba prościej sprawdzić na miedzi - oczywiście, jeśli to stężony roztwór kwasu.
16 wrz 2008, o 17:35
Imaginus
SianoPIS!
Z częścią się zgodzę, z częścią nie, ale nie chce mi się już wymieniać... Najlpepiej zrobisz jak oddasz próbkę tego świństwa do laboratorium.
Dziwne, że mi zarówno 98% H2SO4 jak i r-r ok. 10% nadal odbarwiał nawet H2O2 3% odbariwisz ten r-r. Więc 'dupa' :/
Pozdrawiam,
Imaginus.
16 wrz 2008, o 18:54
Mystical Warrior
A myślałem, że doszliśmy do takiego punktu, że substancję niezidentyfikowaną nazywamy substancją niezidentyfikowaną, a nie świństwem Czy warto do laba lepiej do utylizacji
16 wrz 2008, o 19:21
chemik10
Nauczyciel
Imaginus napisał(a):
nawet H2O2 3% odbariwisz ten r-r. Więc 'dupa' :/
A czy H2O2 to kwas w potocznym rozumieniu tego słowa? Oczywiście, w teorii Bronsteda jest to kwas i to dość słaby - o mocy porównywalnej do wody - także możemy go traktować jako nie-kwas (względem reakcji z metalami). Nadtlenek wodoru raczej nie reaguje z metalami grup głównych burzliwie, tak jak kwasy :-).
Cytuj:
Do probówki wsypcie kilka kryształków manganianu(VII) potasu, dodajcie trochę rozcieńczonego kwasu siarkowego (VI), parę kropli etanolu i delikatnie ogrzejcie w płonieniu palnika.
To jest cytat z podręcznika do chemii rozszerzonej, cz. 2 do liceum. Obok jest zamieszczone zdjęcie przygotowanego roztworu (przed ogrzaniem) - jest fioletowy.
Zakwaszony roztwór KMnO4 jest więc medium do wykrywania reduktorów, jakim jest HCl, a także H2O2, jednakże mamy tu do czynienia li tylko z kwasem. Inne kwasy jak siarkowy czy azotowy nie są reduktorami.
Myślę, że Sija powinien przeprowadzić jakąś z zaproponowanych prób i przedstawić rezultaty, inaczej ta dyskusja będzie jałowa.
A odnośnie dygresji - chlorany i nadchlorany są białe.
16 wrz 2008, o 19:23
Piotrek1
jeśli ten ma właściwości żrące i barwę żółtawą to masz do czynienia z kwasem chlorowodorowym zanieczyszczonego głównie jonami żelaza (III)
17 wrz 2008, o 14:00
Imaginus
SianoPIS!
chemik10 napisał(a):
A czy H2O2 to kwas w potocznym rozumieniu tego słowa?
A czy ja coś takiego mówiłem?
chemik10 napisał(a):
Do probówki wsypcie kilka kryształków manganianu(VII) potasu, dodajcie trochę rozcieńczonego kwasu siarkowego (VI), parę kropli etanolu i delikatnie ogrzejcie w płonieniu palnika. To jest cytat z podręcznika do chemii rozszerzonej, cz. 2 do liceum. Obok jest zamieszczone zdjęcie przygotowanego roztworu (przed ogrzaniem) - jest fioletowy.
A mi po reakcji strącił się MnO2 a kolor był ewidentnie brązowy
chemik10 napisał(a):
Zakwaszony roztwór KMnO4 jest więc medium do wykrywania reduktorów, jakim jest HCl, a także H2O2, jednakże mamy tu do czynienia li tylko z kwasem. Inne kwasy jak siarkowy czy azotowy nie są reduktorami.
Zauważ, że H2O2 jest też bardzo silnym utleniaczem I zależy od warunków reakcji, czy będzie pełnił rolę utleniacza, czy reduktora. Spróbuj sobie nalać odrobinkę H2SO4 do r-r KMnO4. [/quote]
17 wrz 2008, o 14:40
chemik10
Nauczyciel
Imaginus napisał(a):
A czy ja coś takiego mówiłem?
Ale Sija mówił o kwasie i sugerowanie tutaj innych substancji niż kwasy jest bezzasadne.
Imaginus napisał(a):
A mi po reakcji strącił się MnO2 a kolor był ewidentnie brązowy
Dodałeś za mało H2SO4 - przy właściwym zakwaszeniu MnO4- redukuje się do Mn2+ rozpuszczalnego w wodzie i słabo różowego.
Imaginus napisał(a):
Zauważ, że H2O2 jest też bardzo silnym utleniaczem I zależy od warunków reakcji, czy będzie pełnił rolę utleniacza, czy reduktora.
No właśnie, sam sobie przeczysz. H2O2 jest względem MnO4- reduktorem, a względem np. Fe2+ utleniaczem.
Wybacz, ale nie mam ochoty już sprzeczać się z tobą - temat dotyczy wyraźnie identyfikacji kwasu i myślę, że wszystkie propozycje, jakie mogły paść, padły.
Co do wlewania - jeśli literatura kłamie, to ja jestem królikiem. Jeśli pan X i pan Y twierdzą to samo i popierają ich miliony naukowców, to tak jest i już. Twój roztwór musiał być zanieczyszczony jakimś reduktorem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości