zmiękczacz wody
Witam,
Jestem w trakcie budowy domu i zastanawiam się nad zamontowaniem zmiękczacza wody. Zrobiłem wstępne i narazie bardzo ogólne badanie wody. Wyniki wyszły następujące:
pH = 7,26
przew wl = 746 uS/cm
Cl = 51,4 mg/l
Ca = 107,4 mg /l
Mg = 14,59 mg/l
twardość = 328 mg CaCO3/l
To narazie tyle.
Jak myslicie czy zmiękczacz to dobra inwestycja, czy zbędny wydatek w takiej sytuacji, jakie ewentualnie inne oznaczenia mogę zrobić?
17 lip 2009, o 12:19
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
w sprawie zmiękczacza
Od przybytku głowa nie boli .. zamontuj oszczędzisz parę tysięcy złotych na naprawach pralki kranów instalacji CO i na lekarstwach ( no i woda będzie smaczniejsza
17 lis 2009, o 20:19
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Sprawdź sobie organikę - BZT/ChZT (biologiczne/chemiczne zapotrzebowanie tlenu) zrób
17 lis 2009, o 22:31
raymundo
@MODERATOR
Dokładne parametry wody uzyskasz w wodociągach (niekiedy informacja jest na stronie internetowej właściwego zakładu wodociągów). W sumie 328 to znowu aż tak bardzo dużo nie jest ale zależy od twoich finansów. Myślę, że lepiej założyć taki zwykły filtr który będzie chwytał cięższe zabrudzenia a przy pralce zainstalować taki mały filtr.
wersal76
Taka woda nie koniecznie jest smaczniejsza. Może się tam trochę osadu w czajniku będzie zbierało ale woda zawierająca więcej minerałów będzie zdrowsza.
Do pralki tak jak napisałem, filtr na wężu, do instalacji CO powinno się dodawać różne substancje żeby nie trzeba było potem naprawiać. A co do lekarstw to nie rozumiem. Przynajmniej nie trzeba będzie wydawać kasy na kupowanie wapna i magnezu w aptece.
monk, tak w ogóle to ta woda normalnie z sieci wodociągowej czy z jakieś studni? Bo jak ze studni to bym zrobił jeszcze żelazo, azotany, azotyny i fosforany.
18 lis 2009, o 08:03
monk
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Woda jest z sieci wodociągowej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości