Potzebuję informacji na temat, zastosowania PAN'u (1-(2-pirydyloazo)-naftalenol), w miareczkowaniu kompleksometrycznym. Narazie wiem, że związek ten tworzy trwałe związki kleszczowe rozpuszczalne w niewodnych rozpuszczalnikach organicznych takich jak chloroform. Prosiłbym o udzielenie szczegółowej informacji na temat przeprowadzania prykładowego miareczkowania. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
21 sty 2010, o 10:51
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
było gdzieś na ten temat.
Ja przykładowo PAN stosuję przy analizie zawartości EDTA w pewnej kąpieli technologicznej
analizę wykonuje się w pH 10.0 (buforowanym za pomocą buforu octanowego)
przed zbuforowaniem roztwór należy dobrze zagrzać, tak aby po dodaniu bufforu miał około 40 st. C
i miareczkuje się mianowanym roztworem CuSO4
zmiana zabarwienia z zółto-zielonej na fioletową w punkcie końcowym miareczkowania
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
21 sty 2010, o 11:35
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
PAN daje reakcje barwne z wieloma metalami: Mn, Zn, Co, Cu, Pd, V. Zatem można go wykorzystać jako wskaźnik przy miareczkowaniu kompleksometrycznym. W przypadku Sulika reakcja barwna dotyczy miedzi(II).
Swoją drogą, Sulik, jesteś pewien, że używasz buforu octanowego, a nie amonowego?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
22 sty 2010, o 20:36
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
chemik10 - dokładnie amonowy, pomyliłem się
przyznaje Ci pochwałę wzrokową za czujność ;P
i dzięki za poprawienie
a jeszcze od siebie dodam, jeśli mnie pamięć nie myli, to roztwór wskaźnikowy robi się w C2H5OH, najlepiej z delikatnym dodatkiem NaOH
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości