wykrywanie ołowiu w żywności

Analytical chemistry. Wszystko co związane z chemią analityczną.

Moderator: #Chemia

wykrywanie ołowiu w żywności

Postprzez Anonymous » 23 kwi 2005, o 19:00

hej...
moze ktoś z was wie coś na temat wykrywania ołowiu w żywności....albo gdzie tego szukać....to dość pilne.....do piątku potrzebuję....POMOCY!!!

pozdrawiam
Anonymous
 

Postprzez Barni » 27 maja 2005, o 10:20

Może spróbowac najpierw żywnośc potrzymac w wodzie, żebu ołów się rozpuścić w wodzie, a póxniej zmiareczkowac nop roztworem siarczku np sodu, albo jodkiem potasu
Avatar użytkownika
Barni
***
 
Posty: 243
Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22

Postprzez Tweenk » 27 maja 2005, o 17:24

1. Najpierw próbkę trzeba zmineralizować np. gorącym kwasem azotowym
2. Roztwór zobojętnić amoniakiem
3. Przeprowadzić próbę jakościową na ołów (najlepiej z ditizonem)

Próba na ołów z ditizonem: Do badanego roztworu dodajemy roztwór NaCN (lub KCN) aby zamaskować przeszkadzające metale oraz roztwór winianu sodowo-potasowego. Całość alkalizujemy amoniakiem. Dodajemy 0,002% roztwór ditizonu w tetrachlorku węgla i wytrząsamy. Jeśli badany roztwór zawiera ołów, zielony kolor ditizonu zanika i pojaiwa się kolor różowy pochodzący od ditizonianu ołowiu. Podobnie reaguje tal(I) i bizmut. Bizmut można usunąć przez wytrząsanie z tetrachlorkowym roztowrem ditizonu przy pH ok. 3.
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek
Avatar użytkownika
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
 
Posty: 1171
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anonymous » 1 cze 2005, o 15:41

Jak już przedtem (przed włamem) napisałem. Najlepiej analiza instrumentalna. Metody klasyczne wchodzą w grę w znacznie większych stężeniach.
Anonymous
 

Postprzez Anonymous » 2 cze 2005, o 17:12

a ja napisałem że można w kwasie octowym rozpuścić a następnie wykrystalizować octan oł.
Anonymous
 

Postprzez Anonymous » 2 cze 2005, o 19:31

men napisał(a):a ja napisałem że można w kwasie octowym rozpuścić a następnie wykrystalizować octan oł.
- Zastanow sie co piszesz ... n/c
Anonymous
 


Powrót do Chemia Analityczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość