Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Jak odróżnić etanol od metanolu:) 
Autor Wiadomość

Post Jak odróżnić etanol od metanolu:)
Mam pytanie jak odróznić metanol od etanolu. I czy mozna też wykryć metanol, w etanolu. Interesuje mnie głłównie wykrywanie metanolu.

23 gru 2004, o 20:13

No naprzykład chromatografią gazową:)Można destylować sybstancję podejżaną i zbierać gówna z temperatury podobnej do temperatury wrzenia CH3OH. Opieraj sie głównie na destylacji i temperaturach wrzenia odpowiednich do tych substancji.

28 gru 2004, o 23:27

hmm... na metanolu Ci zalezy powiadasz? w tym Ci nie pomoge... ale etanol mozna wykryc dodajac go do r-r K2Cr2O7 i do tego jeszcze troche H2SO4

29 gru 2004, o 00:10

Barni bardzo praktyczny temat. Ale weź pod uwage że możesz natrafić na mieszanine etanolu z metanolem. To czy jest sens to destylować i zbierać frakcje jak za 10PLN jest litr całkiem dobrej wódki z mety :P

pozdrawiam

Kempek

29 gru 2004, o 19:49

Kempek, jemu chyba chodziło o to jak wykryć a nie co zrobić aby się do picia nadawało;)

29 gru 2004, o 20:07
@GŁÓWNY MODERATOR

Można zrobić rpróbę jodoformową: jeśli po zagotowaniu próbki z roztworem jodu w stęż. NaOH wytrąci się żółty osad to zawiera ona metanol (nie pamiętam szczegółów technicznych)

29 gru 2004, o 20:14

no ta próba jodoformowa to chyba dobra jest. chodzi mi właśnie o to czy we spirytusie, nie ma dodawanego metanolu. dzięki.
Pozdrowienia!

30 gru 2004, o 18:36
Próba jodoformowa (z tego co ja wiem) to zajdzie, ale dla etanolu. Reakcja ta zachodzi jeśli obecna jest grupa CH3. Etanol jedt utleniany do aldehydu - a nastepnie jod reaguje z tą grupą... Jeśli natomiast o metanol chodzi to utleni się powoli ale całkowicie. Poprawcie mnie jeśli się mylę - ale moim zdaniem tą próbą metanolu się nie wykryje (chyba że jest czysty - reakcja nie zajdzie po prostu).

21 sty 2005, o 13:26
@GŁÓWNY MODERATOR

Wiem wiem pochrzaniło mi się :) próba jodoformowa daje pozytywny wynik (żółty osad) dla etanolu a nie daje go dla metanolu.

24 sty 2005, o 15:00

To i tak nic nam nie daje, jak mamy mieszaninę etnolu i metanolu to i tak nie wykryjemy tę metodą matanolu w próbce!

26 sty 2005, o 16:19

do badanego roztworu dodajemy r-r naoh i r-r I w KI.
wstawiamy do łaźni wodnej- jezeli wytraca sie żółty osad jodoformu to jest to etanol

18 lut 2005, o 19:33

Sprawa nie jest taka prosta -praktycznie jedyną pewną metodą jest uzycie chromatografu gazowego jak już CTX napisał -swego czasu można było z modernizowanych lub likwidowanych laboratoriów zakładowych odkupić NRDowskiego chromatrona albo INCO505 ale to nie jest sprzęt nadający się do przeciętnego M3 :P
Można poeksperymentować z utlenianiem próbki w kwasnym K2Cr2O7
Etanol utleni sie najpierw do acetaldehydu później do kwasu octowego i stop.Metanol do formalinki i od razu do CO2 a więc jak będzie dużo to pojawią sie po podgrzaniu bąbelki a jak będzie mało to może kropelka wody barytowej na bagietce, jak zmętnieje to wynik pozytywny? To tylko spekulacje

18 lut 2005, o 21:10
@GŁÓWNY MODERATOR

Można wprowadzać gazy znad roztowru do wody wapiennej lub barytowej (roztwór Ba(OH)2) jesli wydziela sie CO2 to strąci się osad. To chyba najlepsze wyjście go dichromian tani itp. Trzeba tylko zakwasić badany roztwór np. kwasem solnym bo inaczej to nie zadziała.

20 lut 2005, o 17:53

Wybacz Tweenk ale dwuchromiany i kwas solny sie nie lubią... chlor sie wydzieli Raczej rozcienczony H2SO4 :lol:

20 lut 2005, o 23:15
Zasłużony dla forum

Hmm, możnaby usunąć etanol taki sposobem: Do mieszaniny dodajemy Al2O3 i grzejemy to (najlepiej w warunkach beztlenowych, np w jakimś obojętnym gazie) do ok 523 stopni (250*C). Etanol się odwadnia do etenu, metanol tej reakcji nie daje...

PS: kkazmier - ale koncept, po prostu bez komentarza - degustować....

26 kwi 2005, o 15:50
metanol można wykryć przez charakterystyczny ester :arrow: salicylan metylu, nawet niewielka jego ilość w mieszaninie z innymi estrami zmieni zapach

26 kwi 2005, o 16:04

co do wykrywania etanolu to znalazlem jeszcze rekacje z morfolina:
do kilku kropel badanego roztworu dodac H2SO4 (1:1) i krople 0,1n KMnO4, wstrzasnac. probowke nakryc bibula zwilzona roztworem 20% morfoliny i 5% wodnym roztworem nitroprusydku sodowego, pojawienie sie niebieskiej plamy swiadczy o obecnosci etanolu

kilka uwag technicznych do wykrywania etanolu w reakcji z K2Cr2O7:
badana probke ogrzewac z 10% roztworem H2SO4 lub HCl nastepnie dodaje sie 1-2 krople rozcienczonego roztworu K2Cr2O7, poczatkowe zolte zabarwienie w obecnosci etanolu zmieni sie na zielone, przy czym wyczuwa sie zapach aldehydu octowego

natomisast wanilina w roztworze H2SO4st reaguje z alkoholami alifatycznymi dajac barwne produkty
alkohol metylowy- zolte przechodzace podczas stania w rozowe
alkohol etylowy- zielononiebieskie lub jasnozielone
przygotowanie odczynnika: 10g waniliny rozpuszcza sie w 200cm^3 st H2SO4
wykonanie: do 2 cm^3 tak przygotowanego odczynnika miesza sie z 3-4 kroplami badanej cieczy i dodaje wody pojedynczymi kroplami, powstale zabarwienie swiadczy o obecnosci odpowiedniego alkoholu heh tylko nei wiem jak z czulososica tej reakcji... :roll:

maly OT jak chcecie to moge zapodac metode oznaczania alkoholu etylowego we krwi :twisted:

26 kwi 2005, o 16:30

Ja zawsze liczyłem tak:
Od momentu rozpoczeńcia degustacji do zakończenia objawów tej degustacji liczyłem czas a potem mnożyłem przez 28g/h (tyle dorosły człowiek rozkłada etanolu w czasi jedne godziny) :-)
Następnie masa krwi w przyblizęniu = masa ciała / 13
zreguły potem oscylowało (prawie zawsze) w przedziale 70-130g :-)
co dawało mi ok 1,5-3promili :-)

Ale to jest metoda mocno orintacyjna nie uwzględniajaca paru czynników jka np. reakcja etanolu z HCl w żołądku :-)

belzebub napisz swój sposób :-) ??
Pozdrawiam

3 maja 2005, o 11:13

to nie zaden moj sposob tylko niejakiego pana Widmarka w skrocie to wyglada tak ze badana probke krwi i roztwor K2Cr2O7 w H2SO4 umieszcza sie w naczynku Widmarka (kolba stozkowa poj 50 ml z umieszczona wewnatrz lyzeczka na krew ok 0,2ml) wklada sie do cieplarki o temp 60'C co powoduje odparowanie alkoholu i wody z krwi, alkohol pochloniety w roztworze K2Cr2O7 reaguje z nim utleniajac sie do CH3COOH, nadmiar dwuchromianu miereczkuje sie jodometrycznie

3 maja 2005, o 11:59
natomisast wanilina w roztworze H2SO4st reaguje z alkoholami alifatycznymi dajac barwne produkty
alkohol metylowy- zolte przechodzace podczas stania w rozowe
alkohol etylowy- zielononiebieskie lub jasnozielone
przygotowanie odczynnika: 10g waniliny rozpuszcza sie w 200cm^3 st H2SO4
wykonanie: do 2 cm^3 tak przygotowanego odczynnika miesza sie z 3-4 kroplami badanej cieczy i dodaje wody pojedynczymi kroplami, powstale zabarwienie swiadczy o obecnosci odpowiedniego alkoholu heh tylko nei wiem jak z czulososica tej reakcji... :roll:

Wykonywałem tą reakcję i zawsze wychodzi kolor brązowy. :(
belzebub, skąs masz ten przepis ??

2 lip 2005, o 18:27

"Pracownia chemiczna: Analiza jakosciowa" Sz. Rosolowski WSiP 1999
w tej ksiazce podaja jeszcze ze tak przygotowany odczynnik z innymi alkoholami daje nastpujace barwy
alkohol/barwa
n-propylowy- zolte ciemniejace po dodaniu kilku kropel wody, przechodzace w purpurowe po dodaniu wiecej niz ~15 kropl wody
izopropylowy-zolte, ciemniejace do dodaniu kilku kropel wody, intensywanie niebieskofioletowe po dodaniu okolo ~20 kropel wody
izobutylowy- zolte, przechodzace powoli po dodaniu wody w czerwonofioletowe
butylowy- pomaranczowe, po dodaniu wody powoli przechodzace w ciemnoczerwonofioletowe
izoamylowy- zolte, przechodzace po dodaniu wody w czerwonofioletowe

@maciekb9 a jaki dodales alkohol no i jaka byla jego czystosc :>

2 lip 2005, o 19:32
Później zrobiłem próbę z etanolem 95% cz.
W obu przypadkach kolor był taki sam. :(

2 lip 2005, o 19:48

Mi się wydaje, że jak by nie kombinować to zamiast wydawać kasę na odczynniki taniej i pewniej będzie po prostu kupić 0,5 litra w sklepie;)

2 lip 2005, o 20:25
Napij sie jak umrzesz to znaczy że to metanol :D :D

3 lip 2005, o 16:51
A może by tak utlenić alkohole do aldehydów i porównać ich właściwości.
Albo utlenić do kwasów (tylko nie wiem jak).
Etanol do octowego, metanol do mrówkowego.
Albo otrzymać jakieś sole, estry...

3 lip 2005, o 17:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona