hej...
moze ktoś z was wie coś na temat wykrywania ołowiu w żywności....albo gdzie tego szukać....to dość pilne.....do piątku potrzebuję....POMOCY!!!
pozdrawiam
23 kwi 2005, o 19:00
Barni
***
Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22 Posty: 243
Może spróbowac najpierw żywnośc potrzymac w wodzie, żebu ołów się rozpuścić w wodzie, a póxniej zmiareczkowac nop roztworem siarczku np sodu, albo jodkiem potasu
27 maja 2005, o 10:20
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
1. Najpierw próbkę trzeba zmineralizować np. gorącym kwasem azotowym
2. Roztwór zobojętnić amoniakiem
3. Przeprowadzić próbę jakościową na ołów (najlepiej z ditizonem)
Próba na ołów z ditizonem: Do badanego roztworu dodajemy roztwór NaCN (lub KCN) aby zamaskować przeszkadzające metale oraz roztwór winianu sodowo-potasowego. Całość alkalizujemy amoniakiem. Dodajemy 0,002% roztwór ditizonu w tetrachlorku węgla i wytrząsamy. Jeśli badany roztwór zawiera ołów, zielony kolor ditizonu zanika i pojaiwa się kolor różowy pochodzący od ditizonianu ołowiu. Podobnie reaguje tal(I) i bizmut. Bizmut można usunąć przez wytrząsanie z tetrachlorkowym roztowrem ditizonu przy pH ok. 3.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
27 maja 2005, o 17:24
Anonymous
Jak już przedtem (przed włamem) napisałem. Najlepiej analiza instrumentalna. Metody klasyczne wchodzą w grę w znacznie większych stężeniach.
1 cze 2005, o 15:41
Anonymous
a ja napisałem że można w kwasie octowym rozpuścić a następnie wykrystalizować octan oł.
2 cze 2005, o 17:12
Anonymous
men napisał(a):
a ja napisałem że można w kwasie octowym rozpuścić a następnie wykrystalizować octan oł.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników