Cześć. Na zajęciach z analizy dostałam stop, w którego skład wchodzi krzem. Całość rozpuściła się w samym kwasie azotowym. I teraz pytanie: jak zapisać reakcję rozpuszczania krzemu? Jako Si czy SiO2 ? Ponadto wszystkie reakcje rozpuszczania jakie znalazłam w książkach mówią o mieszaninie kwasów fluorowodorowego i azotowego. Nie używałam HF więc nie mogę wpisać takiej reakcji w sprawozdanie. Pomocy :C
31 sty 2019, o 14:21
ChemikAkrobata
Re: Analiza stopu Fe, Mo, Si, Cu
No i najważniejsze. Czy ta reakcja poszła do SiO32- ? Bo do czego innego? :/
31 sty 2019, o 14:53
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
-Albo w stopie nie było krzemu -Albo to nie był (czysty) kwas azotowy -Albo osad został jakoś przeoczony Jony krzemianowe nie mogą powstać w środowisku o niskim pH. Kwas krzemowy jest słabym kwasem, więc w środowisku kwasu azotowego jony krzemianowe uległyby protonowaniu i wytrąciły jako osad. Coś poszło nie tak, moim zdaniem któreś z powyższych.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
1 lut 2019, o 11:24
ChemikAkrobata
W stopie na pewno był krzem, co później potwierdziła analiza ICP-AES. Oddałam sprawozdanie i prowadzący stwierdził, że produkty reakcji są złe: Si+ 2HNO3 -> SiO2 +2NO2 +H2O Brak mi pomysłów
MacHalski napisał(a):
-Albo w stopie nie było krzemu -Albo to nie był (czysty) kwas azotowy -Albo osad został jakoś przeoczony Jony krzemianowe nie mogą powstać w środowisku o niskim pH. Kwas krzemowy jest słabym kwasem, więc w środowisku kwasu azotowego jony krzemianowe uległyby protonowaniu i wytrąciły jako osad. Coś poszło nie tak, moim zdaniem któreś z powyższych.
5 lut 2019, o 09:38
ChemikAkrobata
Jaki związek krzemu może powstać w takiej reakcji oprócz SiO2 ? Powinnam wpisać H2SiO3 ?
5 lut 2019, o 09:42
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
krzem jest pólmetalem.. hm a nie powstało coś w stylu nietrwałego azotanu krzemu? czy przy roztwarzaniu stopu unosił sie NO2?
5 mar 2019, o 22:49
ChemikAkrobata
Trochę późno na odpowiedź, ale już wszystko wiem Powstała tam krzemionka, ale z racji tego, że krzemu było bardzo mało to mogła być niezauważalna gołym okiem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości