Re: Analiza liczba zmydlania
podstawowa sprawa:
- stężenie HCl jest poprawne ?
- stężenie KOH jest poprawne ?
Z przygotowywaniem roztworów mianowanych wodorotlenków higroskopijnych jest ten problem, że są higroskopijne, dodatkowo KOH pochłania CO2 z powietrza, więc nie da się zrobić roztworu na zasadzie: odważę x g KOH to wyjdzie konkretne stężenie molowe, jak potrzebujesz konkretne stężenie molowe, np. 0,5 mol/l to robisz z wyliczeń np. stężenie 1-2 molowe, a następnie mianujesz je, a jak znasz dokładne miano to rozcieńczasz do 0,5 mol/l, dodatkowo przy przygotowywaniu roztworów KOH najpierw pastylki płuczesz wodą, aby zlikwidować węglany, albo robisz stężenie ponad 50%wtedy węglany pływają po powierzchni jako wytrącenia.
Kolejna sprawa skąd masz mianowany HCL ? samodzielnie przygotowany ? Przygotowany przez kogoś ? Czy kupiony ?
Jak przygotowany samodzielnie - to w jaki sposób sprawdzone stężenie ? Z czego przygotowany roztwór ?
Jak przygotowany przez kogoś - skąd wiadomo czy dobrze przygotowany ?
Jak kupiony - co mówi certyfikat jakości w temacie stężenia ? jakie odchyłki ?
Co do samej analizy ? co znaczy roztwór 0,5 mal ? czym jest mal ? prawdę mówiąc pierwszy raz się z tym spotykam.
Wg. analizy jaką analazłem w necie: do kolby daje się 1-2 g tłuszczu, potem zalewa się to 10 cm3 0,5 mol/l KOH (pipeta) a następnie dodaje 50 ml etanolu (cylindrem).
Wg. tego co piszesz (a przynajmniej z zapisu w tym wątku) wynika że twój roztwór KOH to jest jakiś miks woda+etanol, gdzie KOH ma mieć 0,5 mol.
Potem grzanie na wrzącej łaźni wodnej 20 minut
3-4 krople fenoloftaleiny
miareczkować nadmiar KOH
dodatkowo próba kontrolna bez tłuszczu i grzania (to właśnie po to o czym pisałem na samym początku - nie można mieć pewności stężenia KOH + alkohol też może mieć jakieś sub. przeszkadzające jak użyjesz złego).
skrypt w którym to znalazłem:
http://www.wis.pollub.pl/files/skrypty/ ... ipidow.pdf