Może mi jakaś dobra dusza podpowiedzieć jaka jest metoda identyfikacji tego związku ? Chciałbym poznać literature/ metody analizy skutecznie oznaczające ze mamy do czynienia z tą substancja. Nie chodzi tutaj o śladowe ilości tylko o konkretną dostawę.
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
29 sie 2023, o 15:02
MieszkoM
Re: Pirosiarczan Potasu/Sodu
Jedyne co udało mi się znaleźć to metoda wykrywania kwasu pirosiarkowego: Ośmiochlorocykloheksadien-1,4 rozpuszcza się w kwasie pirosiarkowym dając ładne czerwonawofioletowe zabarwienie. Dodatek wody, wystarczający do przejścia w kwas siarkowy odbarwia ciecz. z Jakościowej analizy nieorganicznej Marcela Struszyńskiego
Może jakby pirosiarczan dodać do stężonego kwasu siarkowego i to potraktować wymienionym związkiem organicznym to też by zadzialało; ale to tylko moja spekulacja.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości