Jestem nowy i nie moge za bardzo przeszukać forum bo jestem w parcy a nie wiem czy już był taki temat , jeśli tak to proszę o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.
Tam gdzie pracuję używa się denaturatu do wymywania matryc polimerowych światło-czułych,chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś tańszy zamiennik o podobnych właściwosciach do denaturatu?
Pozdrawiam
6 sie 2009, o 14:14
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Mogę zaproponować techniczny metanol. Jest tani i dobry
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
8 sie 2009, o 09:15
Dawifd
Metanol to chyba nie najlepszy pomysł, no chyba, że firma ma dużo pieniążków na odszkodowanania za zatrucia metanol
Ja proponuję propanol, jest droższy, ale również ładnie czyści.
A ja zaproponuje izopropanol Może nie koniecznie tańszy, ale lepszy
8 sie 2009, o 12:15
Wocz
Ehh... Jeżeli cena denaturatu 4,5 zł/litr jest wygórowana to zapewniam, że taniej rozpuszczalnika nie znajdziesz.
8 sie 2009, o 13:27
chemik10
Nauczyciel
Nie chcę Cię martwić Wocz, ale w POCH metanol techniczny można kupić już nawet za 2.58zł/l z VAT'em, czyli netto około 2.11zł/l przy zakupie 158kg, czyli prawie 200l.
Nie obawiałbym się tak o pracowników, bo praca w oparach denaturatu też wymaga ochrony, ze względu na jego wpływ na układ nerwowy...
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
8 sie 2009, o 14:16
Wocz
Chemik10, no teraz to mnie zdziwiłeś. Najtaniej techniczny metanol widziałem za 7,21 zł/litr więc po prostu wydawało mi się, że dużo taniej nie będzie.
8 sie 2009, o 15:00
waldi
**
chemik10 napisał(a):
Nie obawiałbym się tak o pracowników, bo praca w oparach denaturatu też wymaga ochrony, ze względu na jego wpływ na układ nerwowy...
Z tym się nie zgodzę, jak pracownik nawdycha się oparów denaturatu (etanolu) to najwyżej się porzyga i będzie miał kaca.
Jak się nawdycha oparów metanolu może mieć wrażenie że "zapada zmrok", wystarczy 8-10g.
Tak że nie lekceważył bym działania metanolu na organizm i w miarę możliwości zastępował czymś innym.
Jak się nawdycha oparów metanolu może mieć wrażenie że "zapada zmrok", wystarczy 8-10g.
Jak w tym kawale o panach z pogranicza socjalnego pijących nieznanego pochodzenia alkohol, i krzyczacym: "Józek, pij szybciej bo się ściemnia!"
A tak na poważnie to mówię po raz kolejny - iśc do pocha i poprosić o flaszeczkę izopropanolu (propan-2-ol)
Pozdrawiam
Rajek
8 sie 2009, o 20:08
chemik10
Nauczyciel
waldi napisał(a):
chemik10 napisał(a):
Z tym się nie zgodzę, jak pracownik nawdycha się oparów denaturatu (etanolu) to najwyżej się porzyga i będzie miał kaca. Jak się nawdycha oparów metanolu może mieć wrażenie że "zapada zmrok", wystarczy 8-10g. Tak że nie lekceważył bym działania metanolu na organizm i w miarę możliwości zastępował czymś innym.
Niezależnie od tego, czy zwymiotuje, czy zacznie mu się ściemniać, potrzebna jest stosowna ochrona! Nie mam pojęcia, co to może być, wyciag, wywiew. Nie wiemy, czy wymywania nie prowadzą maszyny... Nie wiem, czemu tak się uczepiliście niebezpieczeństwa dla pracowników. Różnica jest taka, że jeden jest bardziej toksyczny niż drugi, ale ochrona jest konieczna przed obydwoma. Jakoś sobie nie wyobrażam ludzi wsadzających płytki do kadzi z parującym rozpuszczalnikiem bez żadnej ochrony... no chyba, że pracują na jednogodzinnych zmianach, żeby się odkacować...
Cytuj:
A tak na poważnie to mówię po raz kolejny - iśc do pocha i poprosić o flaszeczkę izopropanolu (propan-2-ol) Wink
Flaszeczkę? To ma być substancja dla zakładu produkcyjnego, a nie dla jednego człowieka
8 sie 2009, o 20:15
raymundo
@MODERATOR
W pewnym zakładzie w którym miałem okazję być używali do płukania matryc rozpuszczalnika aceton-propan-2-ol-etanol-metanol który dostarczany w tankach 1000L wychodził 1,40zł/L jakieś 2 lata temu.
Mi się wydaje, że wystarczy znaleźć tylko dobrego dostawcę bo przy zakupie 1000L nie wychodzi denat aż tak drogo (kilka zł/L).
A ja proponuję denaturatu wogóle nie zmieniać. To jest chyba najtańszy z dobrych rozpuszczalników.
Proponuję brać w ilościach hurtowych po 1m3, czy więcej. Wtedy może po 1pln/litr dostaniecie.
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
9 sie 2009, o 09:05
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
a ja denaturatu nie polecam z powodu pozostawiania po sobie smug
lepszy jest izopropanol, nie wiem jak wychodzi cenowo
natomiast jeszli chodzi o metanol - ostatnio jak go zamawialem jakies 400 l to musialem podpisac tylko papier ze nie bede stosowac do produkcji biopaliw, efekt uboczny: choc caluy czas siedzialem w gas masce po kilku godzinach lala mi sie krew z nosa - nie wiem czy to tylko zbieg okolicznosci, ale nie wydaje mi sie
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
9 sie 2009, o 09:45
AzBest
Witam!
dzięki za odpowiedzi, poszukam denaturatu w większej ilości i PROPAN-2-OL, tylko w sumie to wchodzi w opcje, miesięcznie zużywa się około 50litrów denaturatu więc ani mało ani dużo ale wiadomo trzeba szukać oszczędności
co do używania chemii to u mnie w pracy tylko ja się tym zajmuję więc o własną ochronę zdrowotną dbam na tyle na ile - mam maskę z pochłaniaczem i średnio działający wywiem/nawiew .
Po za denaturatem używam też nitro w ilościach 200l/miesiąc dochodzą do tego różnego rodzaju rozpuszczalniki na toluenie i cykloheksanonie jakiś ług i parę past antystatycznych ,do końca tak na prawdę nie wiem jak się przed tym wszystkim dobrze chronić - nie chciałbym koło 50ki dowiedzieć się że zostało mi 2 lata życia bo mam mózg wypalony .
Może znalazł by się ktoś na tyle doświadczony znający się i mający czas i chęci to podąłbym spis chemii której używam i może znalazły by się mniej szkodliwe zamienniki. Szczególnie chodzi mi o nitro które już nie robi na mnie zapachowego wrażenia
Jeszcze raz wielkie dzięki
9 sie 2009, o 11:08
Sulik
@MODERATOR
odpowiednie filtropochalniacze do maski - wejdz na byle ktora strone ze sprzetem bhp i poczytaj oznakowania pochlaniaczy do masek i dobrzez sobie odpowiednie do danych substancji chemicznych i wymieniaj je dosc czesto - czesto to oczywiscie sprawa wzgledna, ale tak, jesli poczujesz zapach rozpuszczalnika w masce, znaczy ze filtry sa do wymiany
tez musisz zwrocic uwage na odpowiednie zapinanie maski, testy szczelnosci i przy okazji zarost na twarzy ktory czasem powoduje drobne nieszczelnosci
dodatkowo odpowiednie rekawice ochronne, w zaleznosci z czym pracujesz uzywa sie roznych rodziajow "gumy"
wszytko do opracowania samemu za pomoca ofert handlowych na stronach ze sprzetem bhp
9 sie 2009, o 11:13
eko osiem[*]
odp.
AzBest napisał(a):
Może znalazł by się ktoś na tyle doświadczony znający się i mający czas i chęci to podąłbym spis chemii której używam i może znalazły by się mniej szkodliwe zamienniki. Szczególnie chodzi mi o nitro które już nie robi na mnie zapachowego wrażenia
Oczywiście można stosować zamienniki bardziej ekologiczne jeśli chodzi o rozpuszczalniki typu Nitro ,Ftalowe,Chlorokauczukowe i wiele innych, ceny zamienników no cóż.. nie są jakoś specjalnie promowane powodując zachętę dbania o środowisko, nie rozumiem do końca tej polityki stosowanej w Naszym Kraju Ekologię trzeba promować i wdrażać ekologiczny znaczy bezpieczny lub mniej toksyczny ,celem wyboru danego surowca w przedsiębiorstwie winny kierować zasady ekonomiczne , tutaj w Polsce jest odwrotnie zarabia się na ekologii ustawowo uchwalając zakaz lub ograniczenie powodujące windowanie cen zamienników ekologiczny jest droższy czemu tak się dzieje gdzie jest sens zwykle jeśli nie wiadomo o co chodzi chodzi o pieniądze , istnieją istniały i będą istnieć grupy układy etc.
Każdy proces wymaga pewnej technologii w przypadku oczyszczania odtłuszczania można stosować zamienniki jedynie te które nie wpływają na jakość danego procesu ,oczywiście ważnym czynnikiem jest BHP i odpowiednie przeszkolenie przy pracy z RO maska pochłaniacz czy rękawice to tylko dodatki fizyczne do wiadomości wyniesionych z tego typu szkolenia.
pozdrawiam
eko
9 sie 2009, o 22:42
AzBest
Re: odp.
eko osiem napisał(a):
AzBest napisał(a):
Oczywiście można stosować zamienniki bardziej ekologiczne jeśli chodzi o rozpuszczalniki typu Nitro ,Ftalowe,Chlorokauczukowe i wiele innych, ceny zamienników no cóż.. nie są jakoś specjalnie promowane powodując zachętę dbania o środowisko, nie rozumiem do końca tej polityki stosowanej w Naszym Kraju Ekologię trzeba promować i wdrażać ekologiczny znaczy bezpieczny lub mniej toksyczny ,celem wyboru danego surowca w przedsiębiorstwie winny kierować zasady ekonomiczne , tutaj w Polsce jest odwrotnie zarabia się na ekologii ustawowo uchwalając zakaz lub ograniczenie powodujące windowanie cen zamienników ekologiczny jest droższy czemu tak się dzieje gdzie jest sens zwykle jeśli nie wiadomo o co chodzi chodzi o pieniądze , istnieją istniały i będą istnieć grupy układy etc. Każdy proces wymaga pewnej technologii w przypadku oczyszczania odtłuszczania można stosować zamienniki jedynie te które nie wpływają na jakość danego procesu ,oczywiście ważnym czynnikiem jest BHP i odpowiednie przeszkolenie przy pracy z RO maska pochłaniacz czy rękawice to tylko dodatki fizyczne do wiadomości wyniesionych z tego typu szkolenia. pozdrawiam eko
Witam ponownie,
z używanych środków ochrony to uzywam rekawiczek jednorazowych lateksowych , maskiz pochłaniaczami ta wydaje się być ok bo nie czuć w niej nic , a w drugiej półmasce wszystko czuć , w szczególności nitro [a musze się nachylać nad pojemnikiem z 30litrami nitro ] ale maskę to sobie jakoś dobiorę , musze tylko dorwac samochód służbowy i na terenie katowic i okolic poszukać konkretną firmę z rzetelnym personelem.
Co do szkolenia na temat szkodliwości i ochrony to oczywiście było ono na poziomie bhp z podstawówki, więc muszę sobie samemu radzić.I szcerze to przydało by mi sie takie szkolenie jak zapobiegać itd.
W środkach które używam występują m. in. :
-toluen
-butoksyetanol
-cykloheksanon
-octan 2 butoksylenu
-hydrochinon
-solwent nafta
-ksylen
-1,2 dichloropropan
ja tam się na tym nie znam na tyle na ile powinni mnie przeszkolić pracodawcy
Jeśli znasz jakieś zamienniki warte zainteresowani to podaj je prosze jeśli możesz.Przynajmniej zamiennik nitro którego używam najwięcej.
pozdrawiam
10 sie 2009, o 09:21
Sulik
@MODERATOR
co do maski w ktorej wszytko czuc
sprawdz:
1. doleganie do twarzy
2. pochlaniacze
3. czy pochlaniacze sa dobrze zamocowane
ad.1. zakladasz maske, zatykasz dninmi pochlaniacze i probojesz wciagnac powietrze, jesli jest to utrudnione w porowaniku w wciaganiem powietrza bez zatykania dlonmi pochlaniaczy to wszystko powinno grac
drugi test zatykasz reka otwor wylotowy z maski i dmuchasz, powinno sie robic cisnienie w masce, a nie uciekac bokami
jesli to wszytstko gra to znaczy ze maska powinna dolegac odpowiednio
takie testy robi sie przy kazdym zalozeniu maski
ad.2. moze pochlaniacze sa juz wyczerapane, niektore zmieniaja kolor inne nie i prawde mowiac nie za dobrze wiem jak sprawdzic czy sa juz do wywalenia czy tez nie, ale jesli zakladasz maske i w niej oddychasz w czystym powietrzu i czujesz rozpuszczalnik to cos jest nie tak
jesli oddychasz w niej w atmosferze w ktorej jest troche rozpuszczalnika i go czujesz tez cos jest nie tak
co wazne im wyzsze stezenie danego czynnika tym szybciej nastepuje przebicie czasem moze byc tak (calkowicie teoretycznie) ze przy 1 mg/l czynnika w powietrzu w masce mozesz pracowac po 8h przez miesiac, a juz przy 20 mg/l tylko np. 2 godziny, a przy 40 mg/l np. juz 2 minuty (dane calkowicie wyssane z palca ;P ale pokazujace na to ze wyczerypawanie sie pochlaniaczy nie jest liniowe)
ad.3. jednemu z moich wspolpracownikow kiedys udalo sie zalozyc tak pochlaniacze ze miedzy maska a nimi byla spora przerwa (zle dopsaowal na gumach, a pozneij sie dziwil ze czuje amoniak ;P )
10 sie 2009, o 10:07
eko osiem[*]
odp.
Jako rozpuszczalnik nitrocelulozowy stosuj mieszankę dość wydajną opartą tylko na Acetonie i Ksylenie w stosunku % 20x80 unikniesz w ten sposób zbędnych lotnych dodatków stosowanych w Nitro-rozpuszczalnikach, produkty można zamówić w dowolnej ilości u dostawców pozostanie ci jedynie wykonanie mieszanki samodzielnie .
Oczywiście składniki nie są obojętne dla systemu nerwowego itp. jednak progi NDSCh Mg/m3 są dość wysokie wg. metod oznaczania w powietrzu w środowisku pracy : PN-89/Z-04023.02
Aceton NDS 600 NDSCh 1500
Ksylen NDS 100 NDSCh 200
Ksylen jest znacznie mniej lotny od acetonu dla tego w LD i LC ograniczę się tylko do Acetonu:
LD50 doustne dla szczura 7400 mg/kg
LD50 przez skórę dla królika 20000 mg/kg
LC50 inhalacyjne dla szczura 50100 mg/m3/8h
LCL0 inhalacyjne dla szczura 38720 mg/m3/4h
LCL0 inhalacyjne dla człowieka 1210 mg/m3
Wszelkie pozostałości poprodukcyjne podlegające utylizacji reguluje ustawa należy postępować zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach
(Dz.U.nr 62 z 2001 r. poz.628 z póź. Zm.).
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 w sprawie katalogu odpadów ( Dz.U. Nr 112, poz.1206
pozdrawiam
eko
10 sie 2009, o 23:41
AzBest
Witam
Mam pytanie czy u Ciebie @Eko Osiem idzie kupić Aceton i Ksylen ? wziołbym na próbę jakieś małe ilości , jak się sprawdzi pod względem właściwości jak nitro i cenowo bedzie ok to bedę zamawiał miesięcznie więcej.Jeśli nie to pozostaje mi chemia katowice.
Pozdrawiam
13 sie 2009, o 08:26
eko osiem[*]
odp.
Oczywiście że można zamówić , jednak w twoim przypadku w zupełności wystarczą czystości techniczne traktowane jak surowiec nie odczynnik chemiczny ,tanie surowce zamówisz bez problemu w każdej hurtowni .
pzdr.
eko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości