Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Ałun chromowo-potasowy 
Autor Wiadomość

Post Ałun chromowo-potasowy
Witam serdecznie.

Dowiedziałem się, że na maturę mam wiedzieć czym są ałuny i umieć podawać ich wzory i nazwy w oparciu o wzór ogólny.

Wiki napisał(a):
Z wody krystalizuje jako dwunastowodzian, KCr(SO4)2 * 12H2O (zapisywany też jako K2SO4 * Cr2(SO4)3 * 24H2O).

Na lekcji nauczono mnie podawania wzorów w oparciu o wzór:

X2SO4 * Y2(SO4)3 * 24H2O

Nie jest to czasem tak, że tym sposobem podanym mi na lekcji podajemy wzór dimeru? A może ten inny wzór to tylko wzór empiryczny? Tylko skąd wtedy nazewnictwo patrząc na wodę - na wiki mówią, że to dwunastowodzian, a ja na podstawie wzoru nazwał bym go dla przykładu 24-wodzianem, czy popełniłbym błąd?

Z góry dzięki za odp.

19 sty 2010, o 18:18
Nauczyciel

Masz tam po prostu jony w proporcji odpowiadającej obydwu wzorom.
Najczęściej jednak podaje się wzór ałunu jako NaCr(SO4)2*12H2O, co odpowiada w tym momencie wzorowi empirycznemu (przy czym stopień uwodnienia może być dla niektórych soli niecałkowity przy takim zapisie - patrz hydraty CaSO4 - wzór ustalany jest dla wszystkich składników, poza wodą). Wiadomo, że odniesienie się do wzoru empirycznego jest jednoznaczne, więc stopień uwodnienia ustalałbym właśnie względem niego.
W praktyce nie liczy się prawda, a klucz. Jeśli jakiś kretyn źle go ułoży, nieprawidłowo sformułuje zadanie... ucierpią na tym ci, którzy myśleli prawidłowo.

Zatem prawidłowo jest to dwunastowodzian, ale można jego stechiometrię opisać za pomocą ogólnego wzoru, który podałeś.

20 sty 2010, o 18:54

Potwierdzam, że na studiach spotykam się wyłącznie ze wzorami ałunów zapisanych w taki sposób: KAl(SO4)2 * 12H2O. Popularnie nazywany ałunem potasowym, ale myślę, że chodzi tutaj stricte o podanie nazwy związku. Polecenia na maturze bywają bardzo durne, kiedy ja pisałem swoją z chemii, to całość była z kolei do przeliczenia, zastanawiam się, ile procent tych doktorów wyłożyłaby się na tym, no ale oni nie myślą chyba w ogóle o maturzystach + stres związany z tym (= przepustka na studia albo koniec). Na uczelni jest już pod tym względem inaczej, mogę nazwać podany przez siebie związek na papierze ałunem potasowym, siarczanem potasowo-glinowym, 12 hydratem siarczanu... A jaka jest właściwa nazwa? Przecież tak zabiega się o poprawne nazwy IUPAC... Wg mnie:

KCr(SO4)2 * 12H2O - dwunastowodny siarczan (VI) chromu (III) potasu

Nazwy typu: ałun chromowo-potasowy wg mnie są na maturze bardzo niebezpieczne, mimo że w środowisku chemików powszechnie używane - powszechniej niż te długie nazwy jeszcze z podawaniem uwodnienia.

4 mar 2010, o 03:22
@MODERATOR

[ reszta kwasowa 1 ][- lub _][ reszta kwasowa 2 ][- lub _][ itd. ]
[ kation 1 ][- lub i][ kation 2 ][- lub i][ itd. ]
_ oznacza spację
NaKSO4 &#8211;
siarczan(VI) potasu-sodu lub
siarczan(VI) potasu i sodu lub
siarczan(+6) potasu-sodu lub
siarczan(+6) potasu i sodu lub
(tradycyjnie: siarczan potasowo-sodowy)

czyli ten:
KCr(SO4)2 to np. siarczan(VI) potasu i chromu(III)

jeśli chodzi o sól uwodnioną
KCr(SO4)2 * 12 H2O to imho powinno zapisać się to jako:
siarczan(VI) potasu i chromu(III) 12 hydrat

4 mar 2010, o 09:55

Zapisać może nawet i lepiej to w takiej formie (chociaż ja bym preferował "12 hydrat" dać na początek"), ale przeczytaj to potem. :lol: Gdybym zebrał się i złożył papiery na poprawę matury, to strzelałbym ze swoją wcześniejszą wersją. Chemia akademicka różni się od tej w liceum. Jak kolega, który założył temat, wybiera się na kierunek, to sam się przekona (nie straszę wcale, ale matematyka i fizyka jest na poziomie takim, jak mają ją matematycy rozbitą na kilka przedmiotów, to samo z fizyką, przynajmniej tak jest na mojej uczelni i to żadna politechnika).

5 mar 2010, o 08:46
**

IUPAC do nazywania hydratów zaleca system sól--woda(x/y)
Np CuSO4*5H2O siarczan VI miedzi II --woda(1/5)

5 mar 2010, o 09:36
@MODERATOR

Cytuj:

IUPAC do nazywania hydratów zaleca system sól--woda(x/y)
Np CuSO4*5H2O siarczan VI miedzi II --woda(1/5)

no ale VI i II powinny być w nawiasach okrągłych bez spacji po nazwie jonu ;P

ale ogólnie to co robi IUPAC z tzw. normalizacją nazw, to po prostu zaczyna się robić śmieszne, sam osobiście chyba byłem świadkiem 3 takich większych zmian, a i tak w większości wypadków używa się nazw naprzemiennie, ba do dziś na witrynie sklepu POCHu siarczan(IV) sodu oznaczony jest jako sodu siarczyn

i zamiast wszytko zostawić jako tako, to mieszają coraz bardziej i bardziej, już nie mówiąc o organice w której zupełnie nie siedzę ale przykładowo taki prosty alkohol:
propanol
2-propanol
propan-2-ol

więc oni sobie nazywają jak chcą, a i tak trzeba znać wszystkie nazwy bo nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz ;P albo czytając starszą książkę, jeszcze np. w innym języku to dopiero zaczynają się jazdy... a i tak przykładowo w takich chemii krzemianów czy przedmiotach związanych z surowcami mineralnymi i tak są podawane nazwy zwyczajowe nie mające nic wspólnego ze wzorem substancji

5 mar 2010, o 12:38

Co do nazewnictwa to nauczycielka podawała nam wersję np.
siarczan (VI) chromu (III) potasu - woda (1/24), ale powiedziała, że każda inna poprawnie użyta opcja też zostanie uznana.

Co do tych spacji po nazwie jonu czy tam pierwiastka to w piśmie odręcznym raczej na to uwagi nie zwrócą, chyba że się da odstęp wielkości <--------> :P

PS. Na czystą chemię nie wiem czy trafię, celuję w medycynę lub farmację, a jak nie to jakaś politechnika może :p Ostatecznie chemia UJ/UMCS/UW... (mimo że już od gimnazjum planowałem pójść na jakąś organikę :P)

5 mar 2010, o 15:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]