Substancja słabo rozpuszczalna w gorącej wodzie i dobrze w..
Autor
Wiadomość
rtecwet
Substancja słabo rozpuszczalna w gorącej wodzie i dobrze w..
Witam Poszukuję substancji słabo rozpuszczalna w gorącej wodzie i dobrze w zimnej. Siarczan neodymu byłby dobry, ale jest trochę za drogi jak na pokaz właściwości viewtopic.php?f=56&t=23609 Znacie coś taniego co się nada do zaprezentowania takiej właściwości? (ma się rozuścić w wodzie a po ogrzaniu wykrystalizować/wytrącić się)
Dla autora najciekawszego pomysłu przygotowałem prezent cemiczny. Termin nadsyłania propozycji do 15.11.2013r. Pozdrawiam
Re: Substancja słabo rozpuszczalna w gorącej wodzie i dobrze
Jest parę substancji, które rozpuszczalność zmniejszają wraz z temperaturą, choć nie tak jak siarczany niektórych lantanowców. Octan wapnia podczas ogrzewania r-ru strąca sie w 20%.
Siarczan neodymu dla porównania strąca się w 92%.
Jeśli strącanie może nastąpić w postaci rozkładu substancji to nadaje się tu siarczan żelaza, który po ogrzaniu do wrzenia hydrolizuje. Podobnie zresztą z niezbyt zakwaszonym chlorkiem cyny.
Siarczan sodu jest z kolei o tyle ciekawy, że w zimnej wodzie się słabo rozpuszcza (5g/100ml w 0*C), w 30*C osiąga maksimum rozpuszczalności - 50g/100ml, a we wrzącej wodzie 14% soli się strąca. Podobnie jest z octanem strontu, choć ten już tak dostepny nie jest.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
31 paź 2013, o 20:46
rtecwet
hehe dzięki za porównanie... 20 a 92%
20% to za mało. Nie ma czegoś co wykrystalizuje choćby w 50-60%-tach
Rozkładać się nie może. Ciecz ma być wielorazowego użytku; jest w temp. pokojowej klarowna, podgrzewamy do 90-100% i po chwili wypadają nam kryształki(im więcej tym lepiej) po ostygnięciu kryształki znów się rozpuszczają, itd
Mam tlenek erbu i lantanu - istnieje jakaś sól, która spełnia podaną właściwość? (sporo mają być lantanowce) Mógłbym mieć jeszcze tlenek itru...jeśli się nada...
Jodan(V) baru strąca się w 50%, ale jego rozpuszczalność to 0,4g/100ml
Selenian(VI) kadmu w 0*C rozpuszcza się 72,5g/100ml, a podczas wrzenia strąca się 70%.
Idealny chyba będzie bezwodny chromian(VI) wapnia. W 0*C rozpuszcza sie 4,5g/100ml, a w 60*C 0,83g/100ml, więc strąca się 82% jeszcze na długo przed wrzeniem wody. Łatwo go uzyskać przez strącenie ze stężonych roztworów chlorku wapnia i chromianu potasu a następnie wyprażenie w 200*C. Do tego żółta barwa nada atrakcyjności doświadczeniu.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
1 lis 2013, o 13:44
rtecwet
Rozumiem, że ten chromian wapnia znów się rozpuści, gdy roztwór ostygnie? Ma jakieś znaczenie czy chromian będzie bezwony, czy uwodniony? Przecież po wrzuceniu do wody i tak się uwadnia.
Jak z dichromianu potasu zrobić żółty chrmian?
Szkoda, że nie mam kwasu selenowego (VI) albo selenianu (VI)...
Ps. Napisz mi proszę na priv skąd wziąłeś te informacje
Z tego co wyczytałem dichromiany w środowisku zasadowym rozkładają się do chromianów, więc jak chcesz z dichromianu vi potasu zrobić żółty chromian vi potasu, po prostu dodaj jakiejś zasady.
2 lis 2013, o 10:24
rtecwet
Już otrzymałem chromian wapnia, niestety się rozłada po ogrzaniu/mocniejszym ogrzaniu...i po strąceniu powtórnie nie da się rozpuścić w zimnej wodzie.
Czekam na kolejne propozycje. O siarczanie neodymu, lantanu i ceru już wiem... ale niestety są za drogie... Potrzemne jest coś tańszego...
Właśnie w pewnym żródłe wyczytałem, że siarczan mangnu MnSO4 rozpuszcza się w następujących ilościach: 20*C/62g 90*C/40g 100*C/35g Nie wiem czy chodzi o sól uwodnioną czy nie, ale to chyba bez różnicy... Rzeczywiście tak się rozpuszcza w przybliżeniu? 25g się strąci po ogrzaniu takiego roztworu?
Wygląda to trochę inaczej. Moje mądre książki mówią tak: 174,6g/100ml w 0*C - sól siedmiowodna 160,5g/100ml w 20*C - sól pięciowodna 73,05g/100ml w 40*C - sól jednowodna 63,23g/100ml w 60*C - sól jednowodna 52,65g/100ml w 80*C - sól jednowodna 42,56g/100ml w 100*C - sól jednowodna Trzeba tylko odliczyć wodę krystalizacyjną
2 lis 2013, o 21:33
rtecwet
Jak będę w labo to sprawdzę jak to wygląda z tym siarczanem manganu... jest szansa, że wykrystalizyje/strąci się po podgrzaniu :) Ile czasu trwa uwodnienie siarczanu manganu? jednowodnego do siedmiowodnego jak wrzucimy go do wody?
Sprawdziłem r-r z siarczanem manganu. W 105ml wody ropuściłem 60g MnSO4*1H2O i podgrzałem do 40*C (wszystko się rozpuściło, powstał różowawy roztwór) Następnie podgrzałem wszystko do wrzenia i trochę MnSO4 się strąciło, ale niewiele - 1-2g. "Od biedy" mogło by być... ważne, że widać efekt
Nadal czekam na niedrogie propozycje...
Czemu ttak mała ilość soli wykrystalizowała? Jakbym ogrzewał do wrzenia nad chłodnicą zwrotną przez dłuższy czas wypadło by więcej kryształów?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości