Re: Siarczan miedzi jako preparat grzybobójczy Zaprawa tynka
Sam jestem ogrodnikiem-amatorem, ale o opryskach siarczanem miedzi to już dawno nie słyszałem, bo miał sporo skutków ubocznych. Powszechny jest preparat grzybobójczy o nazwie MIEDZIAN 50 WP, ale on w swoim składzie jako substancje czynną zawiera głównie hydroksychlorek miedzi- Cu2(OH)3Cl, zwany też czasem błędnie tlenochlorkiem miedzi. Czy siarczan miedzi nadaje się jako składnik tynku, to gwarancji ci nie dam, ale jest duża szansa, że to się sprawdzi. O zdrowie przy okazjonalnym, krótkim przebywaniu raczej bym się nie martwił, siarczan miedzi to nie brom, nie pachnie, nie ulatnia się i nie truje na odległość- chyba, że masz zamiar lizać te ściany, albo znasz kogoś, kto będzie to robił
Gdzieś kiedyś słyszałem o takiej komnacie wyłożonej kryształkami siarczanu- ludzie tam normalnie wchodzili i zwiedzali.
Martwiłbym się ewentualnie o odziaływanie CuSO4 ze składnikami tynku- najpierw trzeba by to przetestować przez jakiś czas na niewielkim fragmencie. Oczywiście zdajesz sobie też sprawę, że siarczan zabarwi tynk na niebiesko.