Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Pomocy ! ORMUS 
Autor Wiadomość

Post Pomocy ! ORMUS
Witam serdecznie,

na wstępie dwie rzeczy:
- nie znam się na Chemii
- celem tematu nie są dywagacje n.t. skuteczności

Celem tematu są moje chęci przeprowadzenia pewnego eksperymentu i związanego z tym bezpieczeństwa.
Proszę o pomoc. Nie chciałbym sobie zrobić krzywdy.

Chodzi o proszek, zwanym Ormusem:
https://www.youtube.com/watch?v=nm8IKtIhMnI

W powyższym filmie "Chemik" rozkłada złoto w proszek. Używa do tego substancji o której sam mówi, że jest trująca.
Proszek tworzony jest w przeznaczeniu do spożycia.

I tutaj moje pytania:
1.Co ja tak na prawdę w tym eksperymencie robię ? :-)
Pytanie może banalne, ale nie rozumiem tego kompletnie. Czy chodzi tutaj o rozłożenie złota na poszczególne atomy ?
(podobne "wydobycie" odbywa się z soli morskiej - bez złota)

2. Czy z naukowego/chemicznego punktu widzenia, końcowy produkt jest czymś "ciekawym", czymś "specjalnym", "wyjątkowym", czymś nad czym obecna nauka rozmyśla ? (coś na zasadach niezbadanych właściwości !?)

3. Czy spożywanie bądź co bądź METALU w takiej formie, może okazać się szkodliwe ?
( na niektórych forach wyczytałem, że w tym procesie metale tracą swoje szkodliwe dla zdrowia właściwości )

4. Czy wykonując podobny eksperyment, jest coś na co szczególnie powinienem uważać - coś co może nie jest opisane w filmiku. ?

Jeżeli ktoś zechce dodać jeszcze kilka słów od siebie, serdecznie zapraszam do odpowiedzi.

Jak już wspominałem, Chemia jako taka nie jest moją silną stroną.
Zainteresował mnie jednak ten materiał. Zachwalany jest na przeróżnych stronach...ale wiadomo jak działa marketing.

3 lis 2015, o 16:29

Post Re: Pomocy ! ORMUS
Kolego, to samo jak każdy inny - wypadałoby się przynajmniej przywitać.
METAL przyjmujesz codziennie do swojego organizmu w postaci różnych soli i to zapewne też jest sól. Przykładem jest chlorek sodu, który wpływa na ciśnienie krwi i też jest potrzebny dla organizmu w określonej dawce lub wapń, potas przyjmowane w różnych związkach, mleku, roślinach.
Z tego co wiem to właściwości tego "proszku" raczej są przebadane, bo inaczej by tego nie dopuszczono do sprzedaży i spożycia. Zresztą na różnych stronach masz o tym informacje. Ormus to tak naprawdę mieszanka różnych soli złota, srebra, platyny, żelaza i chromu. Wszystko ok, może i ma takie niezwykłe właściwości, ale nie polecam Ci w ogóle tego robić, bo jeśli nie masz pojęcia o chemii i wprawy to w końcu zrobisz sobie krzywdę. Zasada jest taka, że nie spożywa się odczynników robionych samemu, chyba że masz jakiś dobry sposób na oczyszczenie związku, wiesz co w nim jest i przyjmujesz do wiadomości, co może się stać.
Odnośnie tego chromu to ja myślałem, że jak jest, np. Dichromian amonu, który jest rakotwórczy to każdy związek chromu taki jest. Najwyraźniej się myliłem.
Na początek to polecam Ci zacząć czytać, a dopiero potem pisać, jeśli chciałbyś się zająć chemią na poważnie, bo zaczynasz tak jak ja kiedyś. Czyli bez doświadczenia i jakiejkolwiek szczególnej wiedzy.

3 lis 2015, o 18:28
@MODERATOR

jedna wielka ściema

3 lis 2015, o 20:28

Dziękuję za odpowiedzi - za rady, rzeczywiście jestem laikiem pod tym względem.

Bardzo możliwe, że jest to jedna wielka - ale dobrze zorganizowana - bujda.

Podaję kolejny filmik z którego wynika już nieco więcej:
https://www.youtube.com/watch?v=q-pVBeN03f4

Z czego co rozumiem,
skala PH jest bardzo ważna, czyli kwasowość którą trzeba zbić poniżej pewnego poziomu.

Co się za pomocą tego procesu wytwarza, to ma jakąś nazwę ?
Co jest produktem końcowym - Ormus, czyli jak mam to rozumieć - jest to oddzielona cząstka, atom soli ?

3 lis 2015, o 20:49

Ja tu jedynie widzę gościa, który miesza sól z Morza Martwego, czyli pewnie NaCl z mikroelementami z NaOH i tyle. To raczej nawet nie jest żaden Ormus. Nie rozumiem sensu tego procesu. A to normalne, że zasadę zobojętnia się kwasem. Ocet jest jego 10% roztworem i nie jest w tym stężeniu szkodliwy, więc można go użyć, aby się ochronić przed NaOH.

3 lis 2015, o 22:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]