Witam serdecznie, Chciałbym przedstawić pewną sytuację. A mianowicie, zakładając, że w pomieszczeniu w którym nie ma okien(nie ma wentylacji), stoją butle z propan-butanem. Następnie butla/butle się rozszczelniają i wycieka z nich propan butan w postaci gazu jak wiadomo, który miesza się z tlenem a następnie poprzez "zapalnik" następuje wybuch. Moje pytanie jest następujące: 1. Czy od strony chemicznej, jest możliwe zneutralizowanie propan butanu aby nie doszło do wybuchu? 2. Czy np. wpuszczenie dużej ilości CO2 spowoduje, że zabraknie w pomieszczeniu tlenu potrzebnego do wybuchu? 3. Czy są jakieś inne gazy które mogły by zapobiec powyżej sytuacji?
Zaznaczam, że nie jestem chemikiem więc napisałem to prostym językiem:) Za każdą podpowiedź lub odpowiedź bardzo dziękuję.
29 lut 2016, o 15:42
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
Re: Neutralizacja propanu
1) gazy przechowuje się tylko i wyłącznie w pomieszczeniach z odpowiednią wentylacją (rodzaj oraz wydajność), jeżeli są to gazy palne to cała instalacja musi być EXowa (mowa tutaj o wszystkich instalacjach w pomieszczeniu, a nie tylko wentylacji). 2) można pomyśleć dodatkowo nad zraszaczami wodą 3) wpuszczenie CO2 może pomóc, ale dalej nie masz wentylacji, aby gazów się pozbyć
W takich przypadkach lepiej zwrócić się o pomoc do najbliższej jednostki straży pożarnej.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
29 lut 2016, o 20:27
TomiKo
Re: Neutralizacja propanu
Dzięki za odpowiedź. Z tym pomieszczeniem to akurat był przykład, w celu pokazania mojego problemu. Chodzi mi głównie o to, czy jest jakiś sposób na neutralizację propanu tak aby nie doszło do wybuchu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to tak jak wspomniałem np. zbiornik z CO2, który po wykryciu propanu w powietrzu uruchamiał by zbiornik CO2 i nie pozwalał zmieszać się propanowi z tlenem w odpowiednich ilościach. Tak jak wspomniałem, nie jestem chemikiem i szukam jakiś podpowiedzi co można w tym celu zrobić. Nie poruszajmy kwestii straży pożarnej ani wentylacji ponieważ z tym pomieszczeniem to tylko przykład. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości