Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Co powstało po reakcji? 
Autor Wiadomość

Post Co powstało po reakcji?
Witam. Ostatnio skończył mi się azotan potasu więc postanowiłem coś stworzyć z pozostałych odczynników. Więc tak, wziąłem siarkę i dodałem do niej alkohol etylowy 3:1. Następnie dodałem do tego podchloryn sodu i glicerynę 5:1 (żadna reakcja nie zaszła) więc dodałem chlorek sodu i sacharozę 2:1 (dalej nic). Dodaję wodorotlenek sodu i.. reakcja zachodzi :szok: . Substancja mocno się grzeje, odbarwia się, emituje delikatny dymek. Po 5 min. powstaje gęsta oleista ciesz koloru zielonego. Otrzymana substancja nie posiada zapachu ale po wylaniu na papier/celulozę/plastik/gumę wydziela się silny zapach zgniłych jaj. Ponadto otrzymana substancja w kontakcie z wodą po ok. 24 h wytrąca się osad o ciemno zielonej barwie. W kontakcie z zasadami odbarwia się na kolor biały (po 24 h. wytrąca się biały osad) a w kontakcie z kwasami odbarwia się na kolor błękitny (po 24 h. wytrąca się błękitny osad).

A więc moje pytanie jest takie: Jaka substancja/substancje powstały? i Czy powstała/powstałe substancje mają zastosowanie w pirotechnice?

15 maja 2016, o 23:03

Post Re: Co powstało po reakcji?
Mhhh masz fajną wyobraźnie :P że takie kombinacje zrobiłeś ale do tematu sprawdź czy to przypadkiem nie jest kwas siarkowodorowy
pewnie rozpuścił się w tym czymś :D jak masz oranż metylowy to powinna być barwa czerwona tak samo z papierkiem un.
a jak nie masz to sok z czerwonej kapusty :))) zapach pasuje i nie wiem czy tak żre bo posiadam jedynie kwas fluorowodorowy 40% i fajne efekty z mięskiem są :P

18 maja 2016, o 17:43
@MODERATOR

Post Re: Co powstało po reakcji?
Acidhunterz: Pierwsze ostrzeżenie - tym razem zakończy się na poście, kolejne durne pomysły mieszania wszystkiego ze wszystkim, bez ładu i składu skończą się warnem normalnym, a trzy takie to ban.

18 maja 2016, o 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]