Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
kondensacja w destylarnii 
Autor Wiadomość

Post kondensacja w destylarnii
Czesc,

Jestem sudentka inzynerii budownictwa i pisze prace o kondensacji bazujac na przykladzie destylarnii Bushmills whisky. Czy ktorys z chemikow ma wiedze na temat tego czy przechowywanie beczek z alkoholem moze wplynac na wilgotnosc powietrza w budynku ?

27 lip 2016, o 01:12

Post Re: kondensacja w destylarnii
Beczki na alkohol są szczelne, więc raczej wątpliwa sprawa.

27 lip 2016, o 22:43
@MODERATOR

A zasadnicze pytanie Kasiu, byłaś w destylarni Bushmills ? I widziałaś przechowywanie ? Jakie panują tam warunki ?
Jaki materiał beczek ? Jaka temperatura produktu i powietrza ?

Bo jak nie to jak można pisać pracę na przykładzie czegoś czego się nie widziało ? Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć w 100% pewny, bo na miejscu nie byłem, a whisky nie wiem jak się dokładnie produkuje.

Ale ogólnie: przechowywanie bardzo wielu substancji możne mieć wpływ na wilgotność. Dodatkowo jakość opakowania w którym dana substancja jest przechowywana również. Załóżmy, że mamy 100 l wody w beczce otwartej i w innym pomieszczeniu 100 l wody w beczce szczelnie zamkniętej jak i w 3 pomieszczeniu 100 l wody w beczce niedomkniętej. W każdym z tych miejscu przechowywanie beczek z wodą będzie miało wpływ na wilgotność powietrza - nawet ta szczelnie zamknięta jak np. była zimna, a korytarz ciepły i wilgotny, to na jej powietrzni kondensować się będzie para wodna, która potem odparuje i zwiększy wilgotność w suchym pomieszczeniu.

28 lip 2016, o 16:20

@piczu - dojrzewająca whisky trzymana w beczkach dębowych, nawet szczelnych, i tak paruje przez pory drewna w ciągu tych kilku lat. Coś mi się kołacze, że te straty na ilości są przypisywane jakiemuś tam świętemu patronowi - że niby ofiara dla niego/sam wypił ;) A że destylat zawiera wodę, to ta, znikając z beczek, siłą rzeczy będzie zwiększać wilgotność pomieszczenia. Ale w jakiej skali to działa? O ile się zwiększa wilgotność? Tego niestety nie wiem.

28 lip 2016, o 19:03

Sulik,

Moje badania sa oparte na symulacji programem IES Virtual Environment, ktory polega na odtworzeniu modelu budynku i analizy temperatury i wilgotnosci powietrza przez caly rok.

Budynek sam w sobie jest metalowa konstrukcja bez ocieplenia + kilka wywietrznikow na niskim polozeniu sciany , co w samo jest bardzo sprzyjajace powstawaniu kondensacji ( brak efektywnej wentylacji, ogrzewania etc) . Jedanak wlasciciel destylarnii narzekal na kondensacje szczegolnie w srodkowej sekcji budynku (sa to 3 magazyny polozone obok siebie), a ja szukam jakichs naturalnych sposobow na zminimalizowanie tego problemu, jako ze mechaniczne rozwiazanie bylo by za bardzo kosztowne.

Poniewaz o chemii nie mam zielonego pojecia i niestety nie jestem w stanie wprowadzic beczek z whisky do programu, zeby sprawdzic jaki wplyw maja na wilgotnosc powietrza :P szukam profesjonalnej opinii na temat tego czy sam fakt, ze jest to alkohol moze miec istotny wplyw na warunki, ktore tam panuja.

Załączniki:
Komentarz: Wnetrze budynku
warehouse.png
warehouse.png [ 356.08 KiB | Przeglądane 3281 razy ]
28 lip 2016, o 19:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]