Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Zbadanie zawartości środka chemicznego ilościowe/jakościowe 
Autor Wiadomość

Post Zbadanie zawartości środka chemicznego ilościowe/jakościowe
Witam Serdecznie.

Panie i Panowie potrzebuję zbadać środek chemiczny używany u mnie w zakładzie. Znam jego 3 główne składniki, natomiast nie wiem czy są to składniki jedyne występujące w tym środku. Poszukuję laboratorium które jest w stanie zbadać skład tego środka, określić stosunek poszczególnych składników oraz ich jakoś/czystość.

Czy ktoś pracuje w takim zakładzie lub posiada namiary na takie laboratorium? I czy wogóle jest to możliwe?

Pozdrawiam!

10 gru 2016, o 18:28

Post Re: Zbadanie zawartości środka chemicznego ilościowe/jakości
Jak nazywa się środek?

10 gru 2016, o 21:30

Jeżeli są to składniki organiczne to najlepiej zrobić chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas, jest to bardzo czuła metoda więc większość zanieczyszczeń powinno dać radę wykryć. Takie badanie robi komercyjnie większość instytutów związanych z chemią oraz niektóre uniwersytety. W cenie często można dostać interpretacje wyników. Badanie nie powie jednoznacznie co jest, ale pokaże ile jest składników i jakie mają masy molowe.

11 gru 2016, o 00:31

Środek ma jakąś nazwę własną producenta która nic o nim nie powie. Z etykiety znam podstawowe 3 składniki, jednak już mam informację że środek zawiera też płyn do naczyń który ma trzymać kwasy razem... Zależy mi na sprawdzeniu tego co w nim jest i zrobieniu go na własne potrzeby bo sprowadzanie go zza Oceanu nie jest tanie już za sam transport.

11 gru 2016, o 11:05

Sprawdziłem teraz w google i dwie substancje w nim są organiczne, jedna nieorganiczna.

11 gru 2016, o 11:09
@MODERATOR

Jak możesz podaj nazwę handlową, bo to, że Tobie ona nic nie mówi nie znaczy, że nie powie nam ;) (a praktycznie każdy komercyjny środek ma zamienniki)
I nie płyn do naczyń, a sulfakanty :)
A na koniec prawdopodobnie najważniejszego składnika i tak nie kupisz lub będzie na tyle drogi, że nie będzie się to opłacało produkować, tym bardziej, że na tym etapie nie wiesz czy wystarczy tylko produkty zmieszać ze sobą a wiadrze, czy trzeba zrobić to w kilku procesach. Już nie mówiąc o tym, że skład może być spowodowany tym, że do reaktora dodaje się 2 substancji, z czego powstaje jedna i to ona jest składnikiem :)

11 gru 2016, o 11:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]