Mam zagwozdkę odnośnie reakcji chemicznej. Powiedzmy, że przygotowałem sól kompleksową Bisszczawianu Miedzi Potasu zgodnie z instrukcją: Do gorącej wody dodałem nadmiar Szczawianu Potasu, następnie dorzuciłem Siarczan Miedzi. Wszystko ładnie zmieniło kolor na niebieski, schłodziłem roztwór, wydzieliła się sól kompleksowa, którą oddzieliłem od roztworu.
W tym momencie w roztworze powinien zostać nieprzereagowany Szczawian Potasu oraz jony siarczanowe. Jeżeli odparuje wodę to co się stanie z jonami siarczanowymi? Moja logika tego nie ogarnia;)
22 gru 2024, o 12:59
will
Re: Pozostałość osadu po reakcji - zagadka.
Albo sól mieszana gdzie w sieci będą jony siarczanowe(VI) i szczawianowe albo wodorosól. Sprawdź pH .Jak kwaśne to wodorosól. Zrób próbę na siarczany(VI). Strąć jony szczawianowe chlorkiem wapnia i oddziel od roztworu. Potem próba na siarczany(VI) tj. rozcieńcz badany roztwór i dodaj do stężonego roztworu azotanu(V) baru. Zmętnienie oznacza jony siarczanowe(VI).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości