No i niech sobie robi.
Ja z nudÓw NaCl z HCl i NaOH robiłem. Ba, robiłem także Ca(NO3)2 z HNO3 i Ca(OH)2...
Jak nie szkoda odczynnikÓw... Tylko żeby uważał
I jak byś robił, to żebyś powstałe związki rtęci jakoś porządnie zutylizował Biorąc się za związki rtęci musisz wiedzieć, jak je zutylizować. Wiesz?
2 maja 2008, o 00:01
Patryk28
SianoPIS!
Dołączył(a): 26 kwi 2008, o 20:24 Posty: 64 Lokalizacja: Świdnik
utylizacja rtęci.
Ze zebranej aparatury zebrać bardzo dokładnie i poddać reakcji z siarką.
Następnie zapakować w worek polietynowy i przechowywać czasowo w ciemnych pojemnikach zaznaczonych "R" i przekazać służbie utylizacji odpadów.
Jednym słowem usunąć jak odpad niebespieczny.
A po drugie jak będę miał naprawdę kompletną aparaturę nie takąjak w szkołach tylko w prof. lab to wtedy sie pobawię w takie rzeczy.
Pozdrawiam
Czyste teoretyczne "gdybanie", Z tą rtęcia i jej utylizacją, hmmmm. Ja na twoim miejscu bym przeprowadził to w siarczek, potem wygotował w rozc. HNO3. Potem osad rozpuscił w dwusiarczku węgla. A pozostałą bezpostaciową rtęć przetopił w piękną metaliczna rtęć i do słoika W koncu rtęć zbyt tania nie jest i trudno ja dostać, wiec szkoda wywalać albo utylizować i jeszcze za to płacić.
I się wydało ! Chcesz otrzymać podchloryn do mycia kibla, bo Ci WC pikera sprzedać nie chcą
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
2 maja 2008, o 10:40
Poncho
No i cacy Nie widzę przeszkÓd, abyś nie mÓgł robić Cl2O.
Ja na twoim miejscu poszukałbym jeszcze, może z Cl2O można byłoby coś innego jeszcze "ukręcić", niż sam podchloryn... Może ClONO2 (azotan chloru bodajże, albo chlorek pernitrylu, coś takiego...)
2 maja 2008, o 11:06
Patryk28
SianoPIS!
Niewidzę przeszkód. By było tylko bezpiecznie
Jak coś to na GG 9007543
2 maja 2008, o 11:14
Patryk28
SianoPIS!
Nei jest trudno można kupić termometry
Ale to zależy ile i komu jest potrzebna
Pozdrawiam
2 maja 2008, o 11:16
Orion
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 23:15 Posty: 98 Lokalizacja: z serca
Chcesz się bawić związkami rtęci i tlenkami chloru żeby otrzymać podchloryn?
Nie łatwiej Cl2 + NaOH? Też bez aparatury lepiej nie robić, ale o ile bezpieczniej
_________________ Tyle siana ode mnie
2 maja 2008, o 21:52
Patryk28
SianoPIS!
JA rozumiem.
Ale mówię po raz TRZECI że nie chce robić tego związku ... Zrozumcie
Pozdrawiam