Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Żółty kolor 
Autor Wiadomość
Jest. Poszukaj sobie karty charakterystyki na www.poch.com.pl.

17 gru 2005, o 11:16
-żółty :(

w gre wchodzi jeszcze silnie zakwaszony roztwór chlorku żelaza, jeżeli mają to być roztwory to wspominany PbI2 odpada ponieważ on wytrąci się jako osad
Madilio napisał(a):
-czerwony :(

albo związku kobaltu (chlorek, siarczan, azotan) albo wspomniany rodanek (potasu, sodu, amonu) z czyms co bedzie mialo żelazo na trzecim - byle niezbyt stężone roztwory - bo zbyt intensywne może wyjść
z barw to jeszcze może być: zielony - związki niklu; no i przy bardziej zaawansowanych odczynnikach można pokombinować z różnymi kompleksami

17 gru 2005, o 17:01

A może Indygo karmin. Pomysł z art. o reakcji redoks światło drogowe :D

17 gru 2005, o 17:23
A może Indygo karmin. Pomysł z art. o reakcji redoks światło drogowe :D

To akurat można zrobić w dużej kolbie - tak aby zostało jeszcze dużo powietrza - wtedy wstrząsając kolbą będziesz mógł wywoływać różne barwy - jedyny minus to z tego co pamiętam najładniej zachodziło to w około 40 stopniach Celsjusza - nie wiem jak będzie w temperaturze pokojowej.

No i poza tym wszelkie wskaźniki kwasowo zasadowe, fenoloftaleina w NaOH, oranż metylowy, czerwienie wszelakie, etc. No i jakiś wskaźnik uniwersalny w różnych roztworach - wtedy gama odcieni będzie szeroka.

17 gru 2005, o 18:04
Rozpuszczalne rodanki sa truciznami typu A. :twisted:

20 gru 2005, o 12:36

Po zatruciu cyjanowodorem lub innymi cyjankami podaje sie siarke aby przeksztalcic kosmicznie trujace cyjanki w mniej trujace rodanki.

20 gru 2005, o 18:43

albo lkepiej tiosiarczan, jest już o tym temat na forum :)

Obrazek
weź udział:

20 gru 2005, o 21:10

zdaje się, że mam odpowiedź http://republika.pl/kliksiu/wskazph.html tylko nie wiem czy to bedzie trwałe. (Chodzi mi o to drugie zdjęcie, z kolbą zz czerwoną ciecza:D )

20 gru 2005, o 21:39
Ten wskaźnik trwałość na hmmm... ograniczoną :wink:

20 gru 2005, o 22:05
Rozpuszczalne rodanki sa truciznami typu A. :twisted:

Rodanki nigdy nie były na tzw. liście "A"...

20 gru 2005, o 23:07
@GŁÓWNY MODERATOR

Chyba że w firmie sobie coś ubzdurają. Mi w Ciechu powiedzieli że NaNO2 nie sprzedają osobom prywatnym a HNO3 tak :roll: :roll: :roll:

21 gru 2005, o 02:35
Chcesz uzyskać kolor żółty? Tylko nie wyjaśniłeś o co tak na prawdę chodzi. Wspomniana siarka jest żółta, więc po co dalej kombinować, jeśli chodzi co o samo otrzymanie barwy? Możesz kombinować z rozpuszczeniem jej w dwusiarczku węgla, lub wspomnianym toulenie. Nigdy tego nie robiłem, ale prawdopodobnie kolor się nie zmieni.

21 gru 2005, o 12:24
A teraz można je kupić na paragon.

Wg mnie zawsze tak było...

Tweenk napisał(a):
Chyba że w firmie sobie coś ubzdurają. Mi w Ciechu powiedzieli że NaNO2 nie sprzedają osobom prywatnym a HNO3 tak :roll: :roll: :roll:

Bo w swiadomosci wielu sprzedawców funkcjonuje jeszcze tzw. lista A, lista B, która AFAIK już nie obowiązuje - NaNO2 było na liście A, HNO3 nie było ani na liście A, ani nie jest obecnie na liście tzw. prekursorów i dlatego można go kupić.

21 gru 2005, o 23:04

żółty kolor posiada foforan(V) srebra Ag3PO4 łatwo go otrzymać w reakcji fosforanu(V)wapnia z azotanem(V) srebra wychodzi ładny żółty osadzik :D

1 sty 2006, o 19:14
z tego co czytałem wykazano działanie rakotwórcze rodanków :)

krwistoczerwony kolor otrzymasz w reakcji rodanku amonu z Fe3+ (wygląda jak ludzka krew żylna ;) )

co do żółtego koloru to chyba FeCl3 powinno mieć ładny żółty kolorek:)(wg tabeli rozpuszczalności ;) )

1 sty 2006, o 20:38
bardzo ładny, cytrynowożółty kolor ma szczawian żelaza(III) Fe<sub>2</sub>(C<sub>2</sub>O<sub>4</sub>)<sub>3</sub>.

2 sty 2006, o 14:26

a może oranż metylowy? w obojętnym roztworze? prosto, tanio i wogóle...

Idioci ciągle od nas odchodzą...

26 sty 2006, o 19:17

no właśnie :) możnaby pokombinować z różnymi dostępnymi wskaźnikami :)

Obrazek
weź udział:

26 sty 2006, o 21:47

Może chłopak jest ambitniejszy i nie chce wskaźników :roll:

PS.: odnośnie czerwonego to można by jeszce popróbować z Siarczanem żelaza III .... trorzy z wodą brunatne roztwory :roll:

Kontakt na PW :]

26 sty 2006, o 23:03

A kto mi powie dlaczego gdy dodamy do roztworu CuSO4 trochę HCl to roztwóer staje się żółty?? Przecież nie zachodzi tam żadna reakcja. (Mój CuSO4 jest zanieczyszczony siarczanem żelaza, bo gotowałem go kiedyś w lekko zardzewiałym garnku)

27 sty 2006, o 19:48

zapewne tworzą sie śladowe ilości chlorku żelaza FeCl3, który w roztworach daje żólte zabarwienie. Jak gotowałes w garnku, mioze być CuSo4 tez zanieczyszcony niewielkimi ilościami (żelaza/stali) który z kwasem solnym daje nam wyżej wspomniany związek.

27 sty 2006, o 19:59
żelazocyjanek potasu jest żółty. I chyba dość łatwo dostępny...

27 sty 2006, o 20:38
@MODERATOR

Shadic: w reakcji CuSO4 z HCl powstają żółte kompleksy Cu z Cl. Kation Cu2+ w r-rze występuje jako Cu*4H2O, po dodaniu HCl cząsteczki wody w tym jonie kompleksowym zostają zamienione na atomy Cl, co powoduje zmianę koloru substancji.
A żeby nie było tak prosto, to zachodzi tam jeszcze redukcja Cu2+ do Cu+ :wink:

28 sty 2006, o 16:39

A żeby nie było tak prosto, to zachodzi tam jeszcze redukcja Cu2+ do Cu+ :wink:

a możesz podać równanie reakcji?????

Obrazek
weź udział:

29 sty 2006, o 12:28
O Mój Boże chyba już nie żyję. :szok: Rodanek potasu jest szkodliwy. . Dla przykładu podam tylko zeby sie zatruć np. cyjankiem potasu, trzeba zezreć go w ilosci 4 gramów, a potem zjeść jeszcze nieco tiosiarczanu sodu. Efekt murowany. Fe4[Fe(CN)6]3 to bodajże błękit Turnbulla a Fe3[Fe(CN)6] błękit pruski. Sole tetratiocyjanianu kobaltu można wyekstrachować alkocholem izoamylowym.

29 sty 2006, o 17:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona