Autor |
Wiadomość |
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Związki międzymetaliczne
Właśnie przeglądam sobie książkę do chemii nieorganicznej i natrafiam na rozdział o wiązaniach metalicznych i moją uwagę przykuwa pewna informacja na marginesie, a mianowicie związki międzymetaliczne. Zagłębiam się w lekturze, niestety to tylko wzmianka, a mianowicie: Podczas tworzenia stopu miedzi i cynku tworzy się związek CuZn, następnie w miarę dodawania cynku tworzy się Cu<sub>5</sub>Zn<sub>8</sub> i na końcu CuZn<sub>3</sub>. I to koniec tej całej wzmianki. google zawierają informacje raczej już bardziej specjalistyczne typu zastosowanie i metody badawcze, a mi chodzi raczej o podstawy budowy,nazewnictwo - CuZn - cynek miedzi?J ak odnosi się to wszystko do możliwych stopni utlenienia, cynk tworzy aniony? I na czym polega istota tworzenia takich zwiazków, może jakieś mechanizmy etc. Wie ktoś coś więcej na temat związków miedzymetalicznych?
Pozdro Kein
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
20 paź 2006, o 19:54 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Re: Związki międzymetaliczne
Tworzenie takich związków polega na wbudowywaniu się atomów jednego metalu w sieć krystaliczną drugiego - obce atomy mogą zajmować pozycję w węzłach sieci krystalicznej, lub też zajmować pozycję międzywęzłowe. Nie ma tutaj tworzenia żadnego formalnego wiązania chemicznego między metalami.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Ostatnio edytowano 21 paź 2006, o 12:51 przez NVX, łącznie edytowano 1 raz
|
20 paź 2006, o 20:38 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
czyli jest to swoisty stop metali w których występuje konkretne uporządkowanie różnych cząsteczek metali w sieci krystalicznej?
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
20 paź 2006, o 21:33 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Hehe, o ile mnie pamieć nie myli to swoista ciekawostką jest AuCs
A to o czym piszesz to jest po prostu to o czym mówi NVX- wbudowywanie atomów w sieć krystaliczna 2giego metalu.
Pozdro
|
20 paź 2006, o 22:49 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
inną ciekawostką jest Hg8Ag5, to jest minerał zwany chyba lansbergittem
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
20 paź 2006, o 23:10 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
no to że Hg rozpuszcza w sobie met. było znane w starożyt.
Wlasnie w taki sposob ją uzyskano z minerałów.
eko.
|
20 paź 2006, o 23:48 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Tak, z tym że nie cząsteczek metali ale atomów.
|
21 paź 2006, o 12:52 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
Związki międzymetaliczne
Jak dobrze pamiętam na wykresie np. krzywej temperatury topnienia stopu dwóch różnych metali to w pewnym (wąskim) przedziale składu procentowego jednego metalu w drugim następuje gwałtowne załamanie lub wzrost niniejszej krzywej. Kiedy skład stopu osiąga te ekstremalne wartości krzywej następuje tworzenie się związku międzymetalicznego.
Ciekawe tylko czy przy tworzeniu się związku międzymetalicznego występuje jakiś efekt energetyczny, tak jak przy normalnej reakcji chemicznej?
Pozdrawiam.
|
22 paź 2006, o 10:35 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Re: Związki międzymetaliczne
Dobrze pamiętasz.
Diagramy fazowe stopów metali które tworzą związki międzymetaliczne mogą cechować się topnieniem kongruentnym (układ distektyczny) i inkongruentnym (układ merytektyczny).
I oczywiście że występuje przy tym efekt energetyczny - inaczej przemiana nie uwidaczniałaby się na diagramie.
|
22 paź 2006, o 12:22 |
|
|
JARKO~15
Dołączył(a): 21 paź 2006, o 13:18 Posty: 29 Lokalizacja: Szczecinek
|
Jak dobrze pamietam to kiedyś dokonano syntezy metali z grupy metali ziem rzadkich z metalami grupy żelaza.Nie są to stopy lecz związki chemiczne.
Okazało się też że związki te szybko pochłaniają wodór tworząc z nim połaczenia w zwykłych warunkach termodynamicznych.Pod cisnieniem kilku atmosfer można zmagazynować w nich tyle wodoru,ile sprężyło by się go pod ciśnieniem kilku tysięcy atm.(nie pamiętam ile dokładnie)
|
7 gru 2006, o 15:04 |
|
|
Anonymous
|
piszecie że w substancjach typu CuZn nie ma zwykłego wiązania chemi.
Jako odp. cytuję tablice chemiczne wyd adamantan:
|
10 gru 2006, o 22:17 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
W CuZn nie ma typowego wiązania chemicznego. Natomiast złotek cezu to inna historia - spójrz na różnicę elektroujemności Au i Cs.
|
11 gru 2006, o 17:33 |
|
|