Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
hel ???? 
Autor Wiadomość

Post hel ????
witam jak można w domu wytworzyć hel ???

24 lip 2005, o 10:12
:szok: nie da sie chyba że potrafisz skroplic powietrze :szok:

// orto... o.r.s.

24 lip 2005, o 10:34
Z tego co kajrzę, hel można uzyskać też z gazu ziemnego.

24 lip 2005, o 11:46
Najłatwiej hel uzyskać, a właściwie sam by sie uzyskał przez rozpad alfa (: jednakże kurcze ciężko troche o pierwiastki promieniotwórcze (:
Hel z powietrza z tego co czytałem jest zupełnie nieopłacalnie uzyskiwać i tą drogą (z powietrza) otrzymujemy krypton, argon, ksenon. Hel rzeczywiscie z gazu zuiemnego.

24 lip 2005, o 12:32

skoro nie da sie w domu to czy mozna gdzies kupic hel ????? i za ile i w jakich ilościach ????

24 lip 2005, o 13:42

Da się kupić - w balonikach, nie wiem jaka jest tam objętość helu i jaka cena balonika. Ale jak byłem mały to takie baloniki były po 4-5zł ;-].

24 lip 2005, o 14:03
Cena bardzo zależy od czystości. Hel generalnie jest drogi, ale taki np. 99,9999% jest ABSTRAKCYJNIE DROGI.

25 lip 2005, o 23:16
Taka czystośc to bodajże ultra czystośc (u.cz.) się nazywa i wszyscy chyba wiemy dlaczego jest taka droga (:
Wodór u.cz. dosyc latwo zrobić w sensie przez pallad dyfunduje i to jest bodajże metoda otrzymywania u.cz. wodoru. Ale gały mi wyskoczyły jak zobaczyłem ceny w katalogu Advent Reasearch Materials... Kurcze to dopiero drozyzna, ale fakt, że czystośc oszałamiająca (:
P.S. Sorry za offtopa

25 lip 2005, o 23:21

hmmm... a hel rozcienczony tlenem? taki dla pletwonurkow? ktos sie orientuje w cenie?

26 lip 2005, o 01:20

Na festynach do napełniania balonów używa się "helonu" - nazwa handlowa sugeruje jakąś mieszaninę, a to tak naprawdę w 99% hel.
Za sam gaz zapłaciliśmy 200zł (6 m3), a za wynajem na 2 dni ok. 2zł..

26 lip 2005, o 10:00
**

hmmm... a hel rozcienczony tlenem? taki dla pletwonurkow? ktos sie orientuje w cenie?

Taki dal płetwonórków jest bardzo drogi mało gdzie go nabija do butli . butla musi mieć legalizacje na prace pod woda . Jesli nie ma to wogóle ci nie nabija (Koszt butli 900 zł) Można je chyba nabic w warszawe w gdańsku (centrum nurkowe piórewicz) a co do ceny to niewiem ja swoje nabijam powietrzem (moge zchodzic do 30 m) a te mieszaniny nitrox, trimix i heliox stosowane sa na głębsze od 30 m do 318 m (tyle wynosi rekord na obiegu otwartym)

Pozdrawiam Michał

8 wrz 2005, o 15:14

No to jak, wie ktoś gdzie mozna kupić? Ale nie takie wielkie butle 6 m^3... Są w sprzedaży butle nieco ponad 1 m^3, ale nie mam pojęcia jakie są rozmiary takiej butli. Żaden sklep od paru dni mi nie odpisuje. Nie chcę mieć w domu butli wielkiej jak te do spawania. Chcę hel w jakichś małych ilościach, na ileśtam balonów i trochę zabawy głosem, ale nie bez przesady, festynu nie organizuję... Więc jak wielka jest taka butla, wiecie? I gdzie można kupić mniejsze ilości, jeśli są? :)

18 lut 2008, o 20:59
Post odp.
Qurna google nie boli !! szukaj zatem dystrybutorow regionalnych rozprowadzajacych gazy w swojej okolcy !!
pytania o wielkość butli zostaw dla nich ,zalezy jaka masz na wymiane lub za jaka wplacisz kaucję proste .
eko.

19 lut 2008, o 02:09

Wyobraź sobie, że Google i Wikipedia to 2 najczęściej otwierane przeze mnie strony, ale oblem tkwi w tym, że jeśli się przekopię przez gąszcz sron dotyczących półwyspu "Hel", miasta "Hel" i charakterystyki gazu "hel" oraz spróbuję się skontatkować z firmą, to ona siedzi cicho...
Cytuj:
pytania o wielkość butli zostaw dla nich ,zalezy jaka masz na wymiane lub za jaka wplacisz kaucję proste.

Zależy za jaka wpłacę kaucję, ale mnie interesuje to, czy wszystkie butle są wysokości od metra w zwyż?! Jeśli nie, to będę polował na małe, jeśli tak, to zmienię taktykę.
pzdr

19 lut 2008, o 16:21
@MODERATOR

firma Linde zajmuje się sprzedażą gazów, napełnianiem butli itd

http://www.linde-gaz.pl/international/w ... rod_cennik

tam wchodzisz w cennik i masz wszystko, razem z kosztem wynajęcia butli itd

19 lut 2008, o 17:16

Thx, Thx :D Ale raczej nie mam zamiaru płacić 300zł... Jkaieś małe ilości, bo to będzie domowy, sporadyczny użytek;)
pzdr

19 lut 2008, o 22:25

Polecam w takim razie kupić te kilka balonów z helem podczas jakiegos jarmarku.
Nie chcesz płacic 300 zł za butlę, potrzebujesz na kilka balonów i zabawę z głosem - nie widzę prostszego rozwiązania.

Lub sprawdź to (i naucz się szukac - mi to zajęło koło 2 minut, nie dłużej.\)
ZESTAW MŁODEGO CHEMIKA
Butle z helem, tlenem, argonem, acetylenem, azotem...
(nie jest to reklama a próba pomocy osobie nie potrafiącej efektywnie szukac informacji w internecie)

19 lut 2008, o 23:56

A, i nie myśl, że na Allegro.pl nie szukałem. Szukałem i to jeszcze parę dni temu. Możesz w to nie wierzyć. Wpisywałem hel, helu, helon, He, itp. I nie było nic. No, ale fajnie, że coś jest.
Nie chodzi o to, że chcę na parę balonów i zabawę z głosem. Chcę He, może być tego dużo, starczy na dłużej, ale bez przesady, nie chcę zagracać mieszkania butlą rozmiarów takich jak użwają robotnicy do spawania.
Pzdr

20 lut 2008, o 21:13

http://allegro.pl/item326772300_hel_tle ... n_co2.html
A pozatym zapytaj w sklepie z gazami technicznymi jeśli masz jakiś w pobliżu

19 mar 2008, o 15:53

Kolega wyżej dał link do tej samej aukcji. Śledzę ją już długo. I próbuję kupić sam hel. Nie chcę biogonu czy czegoś. SKlepów z gazami też szukam, ale kupa [ne odpisują]. Jak narazie. Ale dzięki za wsparcie.

19 mar 2008, o 19:33
Mój wujek używa acetylenu i tlenu. Dzierżawa jednej butli rocznie to koszt 250zł. Jeśli mieszkasz w okolicach kujawsko-pomorskiego to takie butle nabijają w inowrocławiu i chełmży. Oprócz C2H2 i O2 mają He, N, H2, Ar itd.

4 lip 2008, o 09:25

Różne firmy które podzieliły miedzy siebie rynek gazów technicznych(Linde ,Boc Aga itp)Przy współudziale przewrażliwieniowej (na rzeczywiste i wyimaginowane zagrożenia ) polityki UE wylobbowały zmianę przepisów o obrocie sprężonymi gazami i tak :
Wszystkie butle muszą mieć imiennego właściciela co znaczy, że albo należą do wytwórni gazów i są wynajmowane albo właściciel prywatny musi wybić swoje dane na butli i sam pilnować legalizacji i przeglądów...a wytwórnia z byle powodu może odmówić jej napełnienia
Nawet jeśli kupisz legalizowaną butlę małej pojemności 1,5- 2 l to napełnianie jej będzie extra kosztowne...cytuję:"dopłata do PEŁNIENIA(sic)butli klienta" a przy małej pojemności w ogóle odmówią bo nabijają typowe rozmiary(aby zniechęcić firmy do jakiejkolwiek niezależności)
Promowane jest za to wynajmowanie butli ,napełnianie jest wówczas tańsze ale trzeba wpłacić kaucję i bulić za dzierżawę.(firma z krzywym pyskiem ale wliczy sobie w koszty)

5 sie 2008, o 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]