Napisz coś więcej. O jaką reakcję chodzi, w jakim układzie i w jakich warunkach? Na takie pytanie są dwie równie poprawne odpowiedzi:
1. Tak
2. Nie
29 paź 2008, o 15:29
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Re: Pb(NO3)2 + CH3COOH
Vicodin napisał(a):
czy zajdzie taka reakcja?
Przy odpowiednio dużym stężeniu jonów CH3COO- będą one kompleksowały jony Pb2+ do [Pb(CH3COO)4]2- ale nie będzie to zbytnio zauważalne i nie będą całkowicie maskować ołowiu, gdyż taki kompleks ma małą trwałość, chociaż np. PbSO4 rozpuszcza się w stężonym roztworze octanu amonu, właśnie dzięki kompleksowaniu jonów Pb.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
29 paź 2008, o 17:04
Vicodin
adam31415 napisał(a):
Napisz coś więcej.
Z CH3COOH i Pb(NO3)2 chce otrzymać octan ołowiu. Kw. octowy mam o stęż. 99,5%. Chodzi mi o to czy w probówce zostanie octan, a będą wydzielać się NOx czy powstanie octan i kwas azotowy
1 lis 2008, o 11:33
chemik10
Nauczyciel
Vicodin napisał(a):
adam31415 napisał(a):
Napisz coś więcej.
Z CH3COOH i Pb(NO3)2 chce otrzymać octan ołowiu. Kw. octowy mam o stęż. 99,5%. Chodzi mi o to czy w probówce zostanie octan, a będą wydzielać się NOx czy powstanie octan i kwas azotowy
Kwas octowy jest słabym elektrolitem, a kwas azotowy(V) mocnym, jednak ze względu na kompleksujące właściwości jonu octanowego, zapewne powstaną pewne ilości HNO3 będące w równowadze z resztą substancji w roztworze, może zajdzie jakaś redoks (patrz ocet + azotan(V) potasu). To raczej kiepski pomysł na otrzymywanie octanu.
Dobrym sposobem na otrzymanie octanu ołowiu (II) jest roztworzenie metalicznego ołowiu za pomocą octu, z dodatkiem perhydrolu.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
1 lis 2008, o 11:43
Vicodin
Czyli kwas nadoctowy (H2O2 + CH3COOH -> CH3COOOH + H2O) i ołów? Dobra sprawdze to[/b]
1 lis 2008, o 11:59
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Jak masz azotan, to strąć węglan, czy wodorotlenek. Po odsączeniu, przemyciu i rozpuszczeniu w kwasie octowym powinno być dobrze Nie mam Supniewskiego przy sobie, więc nie powiem co On by zrobił, ale jeśli masz to polecam zajrzeć
Pewnie przy podgrzewaniu octowego z azotanem ołowiu powstawałyby tlenki azotu, ale wobec dużej lotności kwasu octowego wydajność nie powinna być zbyt szałowa...
A tak z ciekawości, do czego chciałbyś użyć octanu ołowiu?
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Do wykrycia siarki. Kupiłem w ogrodniczym ale to badziewie wyglądą jak krzemionka powleczona (za przeproszeniem) żółtym gównem. Przeprowadzałem wiele reakcji ale nie dawały jednoznacznego wyniku. octan ołowiu daje z siarka czarny osad siarkczku ołowiu.
1 lis 2008, o 12:52
chemik10
Nauczyciel
Vicodin napisał(a):
Karvon napisał(a):
Do wykrycia siarki. Kupiłem w ogrodniczym ale to badziewie wyglądą jak krzemionka powleczona (za przeproszeniem) żółtym gównem. Przeprowadzałem wiele reakcji ale nie dawały jednoznacznego wyniku. octan ołowiu daje z siarka czarny osad siarkczku ołowiu.
Każda rozpuszczalna sól ołowiu daje czarny osad z siarczkami. Swoją drogą, nie wykryjesz tym siarki pierwiastkowej, uda się tylko z siarczkami i siarkowodorem.
Nie tworzy się żaden kwas nadoctowy... po prostu ocet nie radzi sobie z roztwarzaniem PbO2, którym pokryte jest wszystko, co ołowiane, a H2O2 w środowisku kwaśnym, redukuje PbO2 do Pb2+. Ze swoich obserwacji mogę dodać, że np. stop do kul pistoletowych składa się z cyny i ołowiu i sam kwas octowy nie daje takiemu stopowi rady, a taka mieszanka gładko - w roztworze zostaje ołów, a w postaci szarego osadu wytrąca się SnO + SnO2.
1 lis 2008, o 13:32
Vicodin
chemik10 napisał(a):
Każda rozpuszczalna sól ołowiu daje czarny osad z siarczkami. Swoją drogą, nie wykryjesz tym siarki pierwiastkowej, uda się tylko z siarczkami i siarkowodorem.
Pamiętam jak w 3 klasie gim. nauczyciel wykrywał tak siarkę w białkach, w takim razie czy jest jakaś próba na wykrycie siarki pierwiastkowej?
1 lis 2008, o 15:46
chemik10
Nauczyciel
Vicodin napisał(a):
chemik10 napisał(a):
Pamiętam jak w 3 klasie gim. nauczyciel wykrywał tak siarkę w białkach, w takim razie czy jest jakaś próba na wykrycie siarki pierwiastkowej?
Wykrywał siarkę związaną w cysteinie, występuje tam w grupie HS-. Ponoć, dlatego ołów jest trujący, bo wiąże siarkę z białek i niszczy ich strukturę.
Chcesz sprawdzić, czy to co kupiłeś, to siarka?
Sprawdź:
-topliwość (siarka się dość łatwo topi)
-palność (i zapach spalin)
-zapach samego produktu (siarka sublimowana pachnie "siarą", tlenkami siarki, natomiast, podobno, po dłuższym kontakcie z wodą, siarka może zacząć pachnieć zgniłymi jajami)
-rozpuszczalność w wodzie i toluenie (w wodzie winna być nierozpuszczalna, w toluenie natomiast tak)
Siarka reaguje, na gorąco, ze stężonym HNO3, więc możesz trochę próbki podgrzać z odrobiną kwasu i przeprowadzić próbę na siarczany (np. solą ołowiu - powstanie biały osad).
Ja myślę, że ten produkt zawiera siarkę, ale niekoniecznie jest to 100%. Może lepiej kupić taką na forum? Siarka jest naprawdę tania...
1 lis 2008, o 19:20
Vicodin
chemik10 napisał(a):
Chcesz sprawdzić, czy to co kupiłeś, to siarka?
Sprawdź: -topliwość (siarka się dość łatwo topi) -palność (i zapach spalin) -zapach samego produktu (siarka sublimowana pachnie "siarą", tlenkami siarki, natomiast, podobno, po dłuższym kontakcie z wodą, siarka może zacząć pachnieć zgniłymi jajami) -rozpuszczalność w wodzie i toluenie (w wodzie winna być nierozpuszczalna, w toluenie natomiast tak)
Siarka reaguje, na gorąco, ze stężonym HNO3, więc możesz trochę próbki podgrzać z odrobiną kwasu i przeprowadzić próbę na siarczany (np. solą ołowiu - powstanie biały osad).
Ja myślę, że ten produkt zawiera siarkę, ale niekoniecznie jest to 100%. Może lepiej kupić taką na forum? Siarka jest naprawdę tania...
Robiłem takie próby i:
-nie topnieje lecz kolor żólty blednie, i całość po rozgrzaniu robi się czerwona, jak krzemionka
-po przekrojeniu na pół jest wygląd krystaliczny i jest to białe (jak krzemionka)
-próbowałem z kwasem azotowym i na początku wydzielają sie bąbelki ale na zimno i przez chwile, potem nie. Po tej chwili całość jest biała jak krzemionka.
Wszystkie poszlaki wskazują na to, że jest to oczyszczony piasek kwarcowy, powleczony siarką (zresztą ma ona inny kolor niż siarka z prawdziwego zdarzenia.)
Co do kupna:
Kupiłem ją najpierw, dopóki nie było w moim mieście chemicznego. Teraz mam z POChu 500g techn. siarki i jest git.
Daje zdjęcia tego gówna
Załączniki:
s.JPG [ 57.74 KiB | Przeglądane 6806 razy ]
1 lis 2008, o 23:33
chemik10
Nauczyciel
Vicodin napisał(a):
Robiłem takie próby i: -nie topnieje lecz kolor żólty blednie, i całość po rozgrzaniu robi się czerwona, jak krzemionka -po przekrojeniu na pół jest wygląd krystaliczny i jest to białe (jak krzemionka) -próbowałem z kwasem azotowym i na początku wydzielają sie bąbelki ale na zimno i przez chwile, potem nie. Po tej chwili całość jest biała jak krzemionka.
Wszystkie poszlaki wskazują na to, że jest to oczyszczony piasek kwarcowy, powleczony siarką (zresztą ma ona inny kolor niż siarka z prawdziwego zdarzenia.)
Zgadzam się, ale to, że całość się robi czerwona po ogrzaniu, nie świadczy o zawartości krzemionki, a właśnie o zawartości siarki.
Szkoda, że nie sprawdziłeś zapachu gazów
Najwyraźniej jest to siarka + coś, co może być piaskiem albo jakimś nawozem(?).
Tym spokojnie możesz podsypać borówki albo jagody w ogródku! ;D
Siarka ponadto roztwarza się w NaOH, jak po reakcji doda się nadmiaru kwasu to wydzielają się jaja a żeby przeprowadzić siarke w cysteinie w S2- należy dodać NaOH Poza tym siarka daje też czarny osad z żelazem(II) np. pozdr
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości