Mi sie wydaje, że na tym trzecim filmiku to nie borax. Kryształy wyglądają dokładnie jak z CuSO4.
Borax jest biały a nie niebieski
_________________ Pirotechnika Bogiem...
Szelki nałogiem...
S&C podstawą...
Brak kasy zwątpieniem...
Lecz nowe odczyny pocieszeniem...
20 sty 2009, o 22:23
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
wszytko fajnie ale na filmiku tetraboran sodu (boraks) jest niebieski, natomiast to zwiazek bezbarwny ze chyba chodzi im o mineral ktory moze byc niebieski
ale zakladal bym ze po porstu uzyto siarczanu miedzi
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
20 sty 2009, o 22:31
wojto
OK filmik o siarczanie miedzi już wyjaśniony a jak zrobić te ogromne kryształy ? zobaczcie także inne filmiki w "podobne" na niektórych nawet zatopili robaki w kryształów i także jest taki w którym osoba która posiada duże kryształy robi wywiad do TV
20 sty 2009, o 22:46
sniperr
**
Te duże stożkowe kryształy są z siarczanu glinowo potasowego (ałun)
_________________ Pirotechnika Bogiem...
Szelki nałogiem...
S&C podstawą...
Brak kasy zwątpieniem...
Lecz nowe odczyny pocieszeniem...
21 sty 2009, o 17:45
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
przez ostatnie 2 dni bawilem sie na "dosc szybko" w krystalizacje boraksu
niby ma to potencjal do wytworzenia duzych szesciennych krysztalow, ale mnie sie udalo uzyskac max krysztal wielkosci okolo 2-3 mm dlugosci boku, ktory i tak byl "wbity" w cala sciane drobniejszych krysztalkow
na drugi dzien ten najwiekszy krysztal uzylem jako zarodka homogenicznego krystalizaji zawieszonego na nitce mniej wiecej w polowie objetosci naczynia i niestety krystalizacja na zarodku odbyla sie bardzo znikoma, natomiast ogromna ilosc wytworzyla sie na dnie i sciankach zlewki - wszytko w postacji drobnego krystalicznego piasku o dlugosci boku mniejszej niz 1mm
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
23 sty 2009, o 08:29
Gregorik
Próbowałem utworzyć takie kryształy boraksu jak na filmie 4 razy:
1-Uzyskałem kryształy o maksymalnym bloku 5mm
2-Zarodek,który miał 5mm powiększył sie do 7mm
3-Kolejny raz włożyłem go do roztworu boranu sodu i powiększył się do wielkości 9mm
4-Za czwartym razem znów próbowałem uzyskać jeszcze większą wielkość ale wzrosła o 3mm!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości