Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
bezwodnik kwasu chromowego 
Autor Wiadomość

Post bezwodnik kwasu chromowego
Witam
Mialem mala przerwe z jakimikolwiek doswiadczeniami chemicznymi,mam na stanie wyzej wymieniony zwiazek.Do czego mozna by go uzyc(pomijajac galwaniczne powloki chromowe) lub jakie inne zwiazki z niego uzyskac.Jesli temat byl poprosze do kosza i link do takowego.

17 sie 2010, o 14:30

Z tlenku chromu(VI) można zrobić chromiankę - potężną mieszaninę czyszcząca szkło, szczególnie z resztek organiki.
Możesz pobawić się w robienie doświadczeń z chromianami i dichromianami - zmiana barwy pod wplywem odczynu, syntezę dziwnych chromianów oraz po prostu utleniać :D

17 sie 2010, o 17:16

dzieki za przyklady ale chodzilo mi o opis jakies konkretnej reakcji np:z bezwodnika kwasu chromowego do innych zwiazkow,najlepiej link do jakiegos e-boka opisujacego takie reakcje ktorym poczatkowym zwiazkiem jest takowy,jesli ktos posiada takie cos to bym prosil bardzo

24 sie 2010, o 12:37

W tym artykule jest jeden z opisów których szukasz

24 sie 2010, o 13:33

Chodzi Ci o reakcje w których powstaje coś z tego tlenku chromu(VI)?
Na przykład:
CrO3 + H2O + NH3 * H2O -> NH4CrO4 + H2O ? (zobojętnianie wodą amoniakalną).

Myślę, że możesz spokojnie poszukać w internecie, nawet na Wikipedii powinno być coś, co Cie zaciekawi.

24 sie 2010, o 13:35

Post t
Spróbuj zapalić etanol z pomocą CrO3, widziałem to w brainiacu jednak mi się nie udało-wygląda to tak do etanolu wsypujesz pół łyżeczki tlenku chromu i dochedzi do zapłonu. Jak jesteś zainteresowany to w komnacie chemia - doświadczenia jest mój temat: CrO3 + C2H5OH = zmarnowany odczynnik i brak zapłonu

24 sie 2010, o 21:06
Post odp.
Uciekanie się do informacji z neta za pomocą Wiki czy gogle uważam za zbyteczne tego typu augmentacja jest śmieszną.....
Na forum specjalnie dla Was powstało muzeum odczynników korzystajcie z tego dobrodziejstwa to realne opisy...., spostrzeżenia userów z własnych prac nad danym związkiem pierwiastkiem etc. amatorskie fotki oddają wyraźnie bez specjalistycznego oprogramowania fotograficznego korekt wybielania czy cieni,filtrów to co jest najważniejsze ... realność ,
Zasmucony nie realnymi porównaniami natychmiast odszukałem zrobiłem i wklejam wygląd CrO3 cz. bezwodnego który niczym nie odróżnia się z fotami z Naszego Muzeum ....
pozdrawiam
eko

Załączniki:
CrO3.jpg
CrO3.jpg [ 32.11 KiB | Przeglądane 17460 razy ]
25 sie 2010, o 01:09

Post wyglad CrO3
Moj CrO3 wyglada troszeczke inaczej,zdjecie przedstawia platkowany ale widzialem tez taki jak piasek ale mniejsza o to.Dzis dopiero mam czas zeby cokolwiek zrobic(nareszcie wolne heh),mam zamiar zaczac od dichromianu amonowego ale podstawowe pytanie-jak sprawnie i w miare dokladnie okreslic stezenie wody amoniakalnej??Od razu mowie ze ze wskaznikow to posiadam tylko uniwersalne papierki ktore raczej w tym wypadku nie zdja egzaminu??Jesli ktos ma jakies pomysly przetestowane nie teoretyczne to bym prosil a i oczywiscie reakcje z Cro3

Załączniki:
CrO3.jpg
CrO3.jpg [ 270.32 KiB | Przeglądane 14723 razy ]
4 wrz 2010, o 10:51

Kłania się miareczkowanie. Przeprowadzasz je korzystając z roztworu HCl o znanym Ci stężeniu wobec fenoloftaleiny(wystarczy?). Potem podliczyć i będzie dobrze.
A przepis na dwuchromianu jest w Ciekawych doświadczeniach cz. 2 Sękowskiego.

4 wrz 2010, o 12:19
*

Woda amoniakalna najczęściej ma stężenia 25% bądź 28%. Ja mam 25%. Więc punkt odniesienia jakiś już masz, może to trochę Ci pomoże.

4 wrz 2010, o 12:29
**

Sprawdź sobie gęstość areometrem (jak nie masz to poproś w szkole, może Ci pożyczą) i potem w tablicach sprawdź jakie to stężenie ;)

4 wrz 2010, o 13:23
@MODERATOR

Perszing1800 : przede wszystkim przydało by się wiedzieć jaki sprzęt posiadasz :P

Wojtek:) : jak już podajesz teorię, to podaj szczegóły ;) bo
1. jeśli u żyje stężonej wody amoniakalnej i będzie ją miareczkował to się udusi
2. to samo z dodawaniem HCl do niej ;)
3. lepiej użyć czerwieni metylowej
4. 1-2 ml wody amonikalnej, dodać do 100-150 ml H2O desty, dodać kilka kropli czerwieni metylowej, miareczkować 1N HCl z barwy żółtej na czerwoną

a później obliczyć tylko - jak nie wiesz jak to pisz :P

Można też użyć areometru, można też użyć wagi i pipety

4 wrz 2010, o 13:57
@MODERATOR

miareczkować 1N HCl z barwy żółtej na czerwoną

Czerwone już jest przemiareczkowane. Ma być roztwór "cebulkowy".

4 wrz 2010, o 14:21
**

Czerwone już jest przemiareczkowane. Ma być roztwór "cebulkowy".

Można foto prosić? Bo nie do końca wiem o jakiej odmianie cebuli mówisz - czerwonej, czy żółtej ;)

4 wrz 2010, o 18:41
@MODERATOR

No tak nazywana jest ta barwa w literaturze :) Chodzi o kolor różowo-pomarańczowy lub jak wolisz- łososiowy.
coś takiego jak w kolbie nr 2:
Obrazek

4 wrz 2010, o 21:03
@MODERATOR

no tak zwana pierwsza trwała zmiana zabarwienia :) można to w ten sposób interpretować - bez względu na barwę :)

5 wrz 2010, o 13:18

dzieki za zaintersowanie tematem,ze sprzetu to posiadam pare podstawowych ze szkla labo-zlewki,kolby okragoldennne,mieszadlo magn it,wszystko co mi bylo potrzebne do nitrowania bo z reguly to mnie interesowalo,nie bylo mi nic potrebne ze wskaznikow oprocz uniwersalnych papierkow czy kwasne czy zasadowe i juz.Teraz zaczyna sie problem heh jak trzeba cos bardziej szczegolowego okreslic,w areometr i tak sie mialem zaopatrzyc i tak heh,jak juz bede cos mial to bede pisal,narazie przyjalem wartosc teoretyczna mojej wody 25% i sprobuje zrobic dichromian amonu zobaczymy czy cos wyjdzie heh

7 wrz 2010, o 11:16

W takim przypadku przyda się bystre oko do barw :D Pomarańczowy dichromian w środowisku alkalicznym(gdy za dużo amoniaku) przechodzi w żółty chromian, a ten w Cr2O7(2-) w środowisku kwaśnym.

7 wrz 2010, o 23:11
Post Re: wyglad CrO3
Perszing1800 napisał(a):
Moj CrO3 wyglada troszeczke inaczej,zdjecie przedstawia platkowany ale widzialem tez taki jak piasek ale mniejsza o to

Właśnie......, Różnica polega na tym czy rozmawiamy o odczynnikach chemicznych lub surowcach technicznych bo twoje fotki idealne są dla surowca technicznego nie odczynnika .....
Przymnij wartość teoretyczną jako neutralizacja pozostałości niepełnowartościowych tutaj wyliczenia stechiometrio nie mają sensu... :cry:
pzdr.
eko

8 wrz 2010, o 00:27

Post wielki blad
Takze zabralem sie do robienia tego dichromianu amonu,przyjalem wartosc teoretyczna 25% mojej wody amoniakalnej,z tym ze podczas reakcji kolor zbytnio sie nie zmienil,moze dlatego ze jest to produkt jak powiedziales eko-techniczny wiec jego naturalna czerwona mozna by rzec barwa zakloca majacy pojawic sie pomaranczowy kolor,no i mialem zagescic roztwor na lazni wodnej ale ja jak to ja wiecznie nie mam czasu wiec postawilem zlewke z tym roztworem na czaszy grzejnej do kolb(moja bezmyslnosc i brak wyobrazni nie zna granic wiem,prosze o niezbyt mocna i dosadna krytyke) myslac ze bede pilnowal co sie dzieje i w razie co to ja zdejmne,no ale musialem zekomo na 5min wyjs a z tych 5min zrobilo sie kilka h,wrocilem i sie okazalo ze czesc zawartosci zlewki wybryzgala,zostalo na dnie cos koloru czarnego,nad nim kilku mm warstwa oleisto-smolistej cieczy,pytanie jak juz taka ogromna gafe zaliczylem czy to co pozostalo w zlewce sie jeszcze do czegos nada czy do wyrzucenia,moze to jest tlenek chromu??

13 wrz 2010, o 12:49

Twoja nieodpowiedzialność niszczy nam opinię! <mocna>

Osad to najprawdopodobniej Cr2O3 wymieszany z paskudztwami z surowców technicznych. Spróbuj to rozcieńczyć wodą, zdekantować(wątpię, czy masz sączek ze szkła porowatego...), osad rozpuścić w siarkowcu oraz odparować oba roztwory delikatnie. Może coś się oprócz syfu uchowało.

14 wrz 2010, o 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]