Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
CuSO4 + Fe > FeSO4 + Cu - czy na pewno ? 
Autor Wiadomość

Post CuSO4 + Fe > FeSO4 + Cu - czy na pewno ?
Witam.
Swego czasu przeprowadzilem reakcje CuSO4 + Fe .
Z tego co wiem, produktami powinna byc miedz i FeSO4.
Zlewka w ktorej zachodzila reakcja pozostawiona zostala na pare godzin w spokoju by calosc cuso4 mogla przereagowac. Po odfiltrowaniu osadu metali (uzylem nadmiaru zelaza) i odparowaniu wody z otrzymanego roztworu powstal nie zielonkawy, lecz zolty proszek (krysztalki). Wskazywalo to na obecnosc Fe2(SO4)3, jednak skad moglby sie tam wziac ?

20 paź 2009, o 21:45

Cóż o ile się orientuje to żelazo dwuwartościowe w roztworach nie jest trwałe i ulega utlenieniu do trójwartościowego żelaza. Mogła więc zajść reakcja:
6FeSO4 +3H2O+1,5O2 --> Fe2(SO4)3 +2Fe(OH)3
Wszystkie składniki do reakcji były w roztworze, więc chyba się wszystko zgadza:)

20 paź 2009, o 22:24

Obydwie sole są produktami tej reakcji. Powiedziałeś że użyłeś nadmiaru żelaza, a potem odparowywałeś. No to nawiązując do poprzedniego postu masz odpowiedź :) FeSO4 ma bardzo słaby ten swój kolor także w mieszaninie z inną solą może zniknąć.

20 paź 2009, o 22:32

A jakiej postaci to żelazo? Wiórki czy co? Skąd masz pewność że cały siarczan miedzi przereagował? Rozpuść te żółte kryształki i wsyp do nich metalicznego żelaza. Jeśli użyłeś nadmiaru żelaza to Fe3+ nie powinno powstać. I jeszcze takie pytanie jak odparowywałeś? Czy np. na grzejniku czy gotowałeś to? Według mnie to Ci cały siarczan miedzi nie przereagował i wyszedł taki bełcik, ale też zólty kolor to dziwny dla mnie... Nawet sole Fe3+ są raczej brunatne niż zółte... Zrób jeszcze próbe na Cu2+. Weź trochę tej substancji rozpusć ale naprawdę odrobinkę i dodaj wody amoniakalnej. Szafirowy roztwór oznacza obecność kationów Cu2+.

21 paź 2009, o 15:41

Dziekuje za obszerna odpowiedz. Substancje juz "uzylem" w celu pewnego doswiadczenia. Zelazo bylo w postacji proszku. Odparowywalem gotujac i mieszajac w duzej zlewce (warstwa cieczy miala okolo 1-2cm). W najblizszym czasie spróbuje uzyskac ten zwiazek ponownie.
W wielu zrodlach mozna przeczytac, ze FeSO4 mozna uzyskac przez reakcje rozcienczonego kwasu siarkowego(VI) i zelaza. O jakim stezeniu musialby byc ten kwas ? I jaki wplyw ma w tej reakcji stezenie kwasu na produkt koncowy ?

21 paź 2009, o 16:56
H2SO4 musi być na tyle rozcieńczony, aby cały powstały FeSO4 mógł się rozpuścić w tej wodzie plus jeszcze trochę zapasu wody ;)

Przy okazji - nie polecam tej reakcji robić z dużymi kawałkami żelaza, bo w temperaturze pokojowej zachodzi naprawdę strasznie wolno (tydzień może nie starczyć).

21 paź 2009, o 18:30

E tam a jak Ci trochę skrystalizuje to nic takiego się nie stanie tylko reakcja zwolni... Ja używałem gwoździ i elektrolitu do akumulatora. Chciałem zrobić troche więcej i wziałem kolbę 500ml włożyłem gwoździe zalałem kwasem i postawiłem wszystko na metalowej tacy na balkonie. Temperatura dochodziła tak do 50, może treche więcej *C. Tylko że robiłem to w środku lata :D zeby to wszystko przereagowało musiałbys bardzo długo podgrzewać. A tak postało sobie pare dni na balkonie i otrzymałem jakieś 200-300 gram soli siedmiowodnej. Potem dolałem wody bo całość była zbyt stęzona(krytalizowało sporo soli) podgrzałem, przesączyłem i do krystalizacjii. Zdjęcie kryształków wrzuciłem do muzeum. Jak chcesz to obczaj :D

21 paź 2009, o 20:12
Robiłem kiedyś i po prostu FeSO4 zaczął mi krystalizować właśnie na tych gwoździach, blokując dostęp kwasu do nich i dalszą reakcję ;)

21 paź 2009, o 22:06

Jeśli mocno zatężyłeś roztwór FeSO4 lub odparowałeś go do sucha to ten siarczan lubi się szybko utleniać tlenem z powietrza do związków żelaza na trzecim. Powstaje wtedy mieszanina siarczanu żelazOwego i żelazAwego oraz wodorotlenek żelazOwy. Sam kiedyś mocno ogrzewałem kryształy FeSO4*7H20 i na początku sól rozpuściła się we własnej wodzie krystalizacyjnej po czym po odparowaniu wody do sucha pozostała żółtobrunatna, twarda masa. To tyle. Najlepiej jest roztworzyć sobie zwykły złom w kwasie siarkowym i wykrystalizować sobie ten witriol z lekkim dodatkiem tego kwasu w roztworze. Kryształy te mają jedną wadę: znika ich piękna jasnozielona barwa po dłuższym przechowywaniu na skutek wietrzenia i trochę brudzą.

6 sie 2010, o 13:04
*

Odnośnie FeSO4 jest oddzielny temat i jest w nim opisane m.in. co zrobić, aby kryształ nie utleniał się tak szybko i zachował swoją przejrzystą barwę.

7 sie 2010, o 00:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]