Z wykształcenia jestem energetykiem, więc proszę chemików o wybaczenie w kwestii stosownego nazewnictwa. Mam parę pytań co do octanu sodu i jego właściwości fizyko-chemicznych:
1. krystalizacja jest procesem egzotermicznym. Jaki poziom temperatury można osiągnąć i od czego zależy wzrost?
2. Czy izolacja zbiornika z Octanem sodu wpływa na równowagę termiczną tzn. Czy w wyniku izolacji następuje wzrost temperatury do określonego poziomu gdzie reakcja zaczyna wyhamowywać - od czego zależy ten poziom temperatury.
3. Jaka jest temperatura krystalizacji i od czego zależy?
4. Jaka jest pojemność cieplna i ciepło krystalizacji?
5. Jak wygląda sprawa rozszerzalności cieplnej (zmiana objętości przy zmianie stanu skupienia)
6. Czy cykliczna przemiana fazowa wymaga szczelności zbiornika - parowanie wody?
Moje pytania wynikają z próby wykorzystania octanu sodu do magazynowania energii słonecznej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości