Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Korektor do pióra 
Autor Wiadomość

Post Korektor do pióra
Witam!
ostatnio zainteresowały mnie chemiczne korektory do piór atramentowych. Otóż robiłem sobie magiczne chemiczne pióro (papierek nasączamy odpowiednio spreparowanym roztworem HI <<do>> i piszemy piórem z nabojem napełnionym 3% h2o2) i okazało się, że popularne chemiczne korektory do piór zmazywały w ten sposób powstałe jodowe napisy. (h2o2 reaguje z HI wydzielając jod cząsteczkowy)
I moje pytanie brzmi: co jest w takim korektorze, gdyż chciałbym takowy sam przygotować.
Z góry dzięki za pomoc

10 maja 2010, o 18:55

Chodzi Ci o to: http://whatsinproducts.com/information.php?brandNo=19-036-019&PHPSESSID=5259 ?

10 maja 2010, o 19:19

niestety nie o to mi chodziło - to co tam widzę to farbką (po prostu szybko schnąca biała farbka z tlenkiem tytanu (IV) jako barwnikiem)
Ja mówię o takich dwustronnych korektorach - z jednej strony pisak do mazania (działa tylko i wyłącznie na niebieski atrament z pióra, z moich eksperymentów wynika, że granatowy zmienia kolor po pomalowaniu takim korektorem na zielony), a z drugiej specjalny tusz do ponownego pisania.
Jak coś to wkrótce zamieszczę jakieś foto takiego cuda (choć jest dosyć popularne to w necie nie mogę znaleźć żądnego obrazka...)

10 maja 2010, o 20:13

http://i580.photobucket.com/albums/ss24 ... poziom.jpg
tu na tym zdjęciu u góry widać taki pisak dwustronny

10 maja 2010, o 20:20
*

W jakiejś książce Sękowskiego kiedyś czytałem o "plamozniku" do atramentu, który bazował na podchlorynie sodu. Ale to chyba nie byłoby bezpieczne, więc to może być coś innego. Możliwe także że ktoś sobie takie coś wymyślił i strzeże receptury.

MAM CIĘ!

11 maja 2010, o 00:22

Cóż, możliwe że strzegą tej receptury, ale nadal czekam na pomysły.
Dodam, że na 100% to cudo wywabia także plamy z jodu (więc zaplamiona jodem koszula czy fartuch są do wyczyszczenia ;-) )

11 maja 2010, o 17:34

Możesz się pokusić o mały test z witaminą C by potwierdzić, że wymazywacz jest po prostu reduktorem.

Rozkrusz tabletkę witaminy C (podejrzewam, że masz w domu ;D) i jeśli jest powlekana, to wydług biały proszek spod żóltej otoczki. Jeśli jest żólta, to trudno, ale powinno też zadziałać. Rozpuść w odrobinie wody i sprawdź, czy taki roztwór też odbarwia atrament.

forum biologiczno-chemiczne

13 maja 2010, o 21:58
@MODERATOR

Ło matko, co tyś się tak na ten jod uparł? Nobla za to nie dostaniesz. Przecież chemik który z nim pracuje powinien wiedzieć czym go usunąć, a jest naprawdę dużo takich substancji.
Kiedyś takim "gumowaczem" smarowałem papierki wskaźnikowe i zabarwiały się one na niebiesko. A ich skład na pewno nie jest tani bo przecież w samej polsce jest co najmniej kilka (dziesiąt?) producentów, dodaj do tego resztę europy i chiny.

14 maja 2010, o 07:07

ja kiedyś czytałem o odbarwianiu atramentu wywoływaczem fotograficznym,nawet robiłem doświadczenie z atramentem pelikana i jakimś starym wywoływaczem znalezionym w zapasach ojca.
tekst lub kleks znikały zupełnie po nawilżeniu owym wywoływaczem.
patent nie bardzo działał z innym atramentem.niestety nie znam składu wywoływacza ani atramentu,a ten pierwszy miał ze 20 lat.

15 maja 2010, o 00:08
*

Z tego co wiem to to cudo łatwo atakuje atrament z piór na naboje, a z pompek (pióro wieczne) tego ciemnego niestety nie bierze. Zapewne to na podchlorynie spokojnie zjadłoby ten atrament - więc to nie może być to. Zresztą zapach ma jakiś dziwny. Po tym że jest alkaliczne i drażniące zaryzykuję wniosek że jest tam NaOH albo mniej prawdopodobnie KOH. Spróbuj może jakimś ługiem wymienionym powyżej (w sensie że roztworem wodnym). Dziwny zapach jednak sugeruje że są tam inne składniki. Coś mi też mówi że raczej organiki tam nie ma, więc poszukiwania nie powinny być aż tak trudne; ale nie powołujcie się na mój instynkt :P
Sam zawsze byłem ciekawy co jest w tych zabawkach, i nie wiem do dziś więc jak już odkryjesz to napisz tutaj ;)

MAM CIĘ!

15 maja 2010, o 19:47
@MODERATOR

Hahaha. Nieźle. Że niby gumowacz który jest notorycznie obgryzany przez uczniów podstawówek pod wpływem sprawdzianowego stresu zawiera NaOH albo KOH? I jak wyglądały by zeszyty smarowane zasadą?
Chloran raczej nie bo by waliło chlorem więc stawiam na H2O2 albo jakiś nadwęglan/nadboran..

15 maja 2010, o 21:39
*

Wiem że jest drażniący, więc może zawierać NaOH - może w bardzo małych ilościach. O chlorze ogólnie chyba wspomniałem że by śmierdziało, a zapach jest specyficzny i nie przypomina fluorowców, więc nie to. A jeśli chodzi o obgryzanie tego to nie widziałem żeby ktoś tak robił i sam też tego nie smakowałem :D Myślę że krzywi strasznie, jeśli zawiera takie rzeczy.

MAM CIĘ!

16 maja 2010, o 17:42

Post Re: Korektor do pióra
Dawno nie zaglądałem na forum, ale tak:
1. rzeczywiście ten wymazywaczek ma odczyn zasadowy, ale niekoniecznie musi to być od razu zasada - przecież nie tylko zasady mają taki alkaliczny odczyn - mimo to w wolnej chwili (jak znajdę piszące pióro, bo NaOH to można zabić u mnie) to sprawdzę, jak się zachowa atrament wystawiony na
2. nadtlenek wodoru - raczej nie, po pierwsze na mój papierek z jodem działałby odwrotnie (powodowałby gwałtowne zabarwienie na brązowo), a po drugie po takim czasie na 100% zostałaby tam tylko woda i wydzielony gazowy tlen
3. cóż, chlorany (i) owszem by śmierdziały. te korektorki owszem śmierdzą, ale nie przypomina mi to zapachu chloru, choć też jak gdzieś w lab. dorwę jakich chloran (i) to zobaczymy.
4. Nadboran - tu nie wiem, mam kwas borowy na stanie, jak ktoś mi pomoże jak otrzymać nadboran sodu to zobaczymy co z tego będzie

28 gru 2011, o 18:29

Post Re: Korektor do pióra
Minęło trochę czasu, ale temat otwarty.

W skład wywoływaczy fotograficznych zdjęć CZARNO-BIAŁYCH wchodzą siarczyny (reduktory). Podejrzewam, że to właśnie siarczyn powoduje całe zamieszanie.
Rozprasza on niebieski lub jaśniejszy barwnik w takim stopniu, że nie filtruje on już padającego światła.
Jest nawet dodawany w małych ilościach do żywności jako konserwant lub środek bielący w produkcji cukru więc zdrowie "obgryzaczy" nie byłoby aż tak narażone.

(teoria nie potwierdzona doświadczeniem)

12 kwi 2012, o 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]