Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Kwas fluoroantymonowy i inne superkwasy 
Autor Wiadomość

Post Kwas fluoroantymonowy i inne superkwasy
Interesują mnie fizyczne i wizualne efekty działania tego lub podobnych kwasów na szkło (zwłaszcza) oraz stal i metale kolorowe.

1. Jak szybko przebiega reakcja.
2. Wizualne efekty oddziaływania na szkło i metale.
3. Łatwość/trudność przechowywania oraz potencjalne niebezpieczeństwa przy posługiwaniu się.
4. Dostępność powyższych kwasów na rynku lub możliwość wytworzenia niewielkich ilości- 100- 200ml.

15 sie 2011, o 21:37
Zasłużony dla forum

Gwoli uściślenia - superkwasy nazywane są tak z racji ich ogromnej zdolności do protonowania innych cząsteczek, co nie musi mieć żadnego związku z ich żrącym charakterem.

1. Kwas fluoroantymonowy sam w sobie tylko protonuje, ale rozkłada się z wydzieleniem HF, więc można przyjąć, że szybkość reakcji jest zbliżona (nie znalazłem nigdzie artykułu dot. jego reakcji ze szkłem itp. substancjami).

Oczywiście z taką sobie wodą reaguje on błyskawicznie i wybuchowo, przy czym produktami reakcji są fluorowodór i tlenek antymonu, więc wymagane byłoby absolutnie bezwodne środowisko...

2. Tutaj nie bardzo mogę Ci pomóc - z pewnością różne kolorowe kompleksy mogą powstawać, zwłaszcza z metalami przejściowymi, niestety jednak nie widziałem nigdzie żadnej analizy owego zagadnienia.

3. Pojemniki teflonowe - jako że bardziej już owego tworzywa nie da się fluorować, a i przyjmować protonów nie jest w stanie, sporo superkwasó przechowuje się właśnie w ten sposób. Głównym zagrożeniem są poparzenia, choć równie niebezpieczny może być kontakt z produktami rozkładu owych kwasów (HF lub inne aktywne/toksyczne związki).

4. Komercyjnie dostępne są np. kwas trifluorometanosulfonowy czy fluoroantymonowy - ten pierwszy jest stosunkoowo tani - 1 ml chodzi już za 35 euro w POCh ;)

Co do wytworzenia... Odbębniłbym wykład odnośnie uprawiania 'sztuki dla sztuki', zwróciłbym uwagę, że proponowane przez Ciebie ilości są stosunkowo duże (czyt. drogie, a przy okazji niebezpieczne - policz jaka objętość HF mogłaby się wydzielić w razie rozkładu) i zapytałbym czy masz dla nich jakieś zastosowanie, ale powiem tylko w skrócie, że można, choć stanowczo odradzam zabawę z takim paskudztwem.

Ostatnio edytowano 19 sie 2011, o 00:38 przez o.r.s., łącznie edytowano 1 raz

16 sie 2011, o 00:30

Widzę że ciężko będzie znaleźć kogoś kto miał bezpośrednie doświadczenie z tym świństwem.

Pytam o ten kwas ponieważ dość dawno temu na- nie pamiętam już jakim- forum ktoś opisywał że kwas fluoroantymonowy szybko rozpuszcza szkło a o taki efekt docelowo by mi chodziło.

16 sie 2011, o 09:45
@MODERATOR

dwunastoletni arsen lupin ? mam nadzieję, że nie

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

16 sie 2011, o 22:43

Po drugie: Nie zamierzam wypalać dziur w szybach wystawowych jubilerom. :evil:

Chodzi o działanie tego kwasu na szkło, szkliwo, szkliwo ceramiczne i krzemionkę oraz jego ewentualne zastosowanie przemysłowe lub raczej małoseryjne.

17 sie 2011, o 13:06
@MODERATOR

Co do pkt. 2 szkło i ceramika zmatowi się. Po co tylko babrać się z superkwasami jak taki sam efekt uzyska się stosując fluoryt i kwas siarkowy (VI)? Są nawet inne mieszanki opracowane bez kwasów (stricte) i opisane jest ich działanie.
Napisz co konkretnie masz zamiar robić, będzie prościej dla nas. (może dla Ciebie też?)
Pozdrawiam
Analityk

18 sie 2011, o 21:28
@MODERATOR

Kiedyś dawno temu szukałem czegoś na temat trawienia szkła, poniżej efekt poszukiwań:

US Patent nr. 5,281,350 (US005281350A) z dnia 25.01.1994:

Mieszanina trawiąca szkło składa się z 2 roztworów.

pierwszy roztwór:
- 25 do 35 części wagowych modyfikatora przepływu (można zastosować: cukier, syrop skrobiowy, syrop zbożowy, miód)
- 25 do 35 części wagowych difluorku amonu (NH4)HF2 w 100 częściach wagowych oczyszczonej gliceryny

Przygotowanie:
modyfikator dodać do gliceryny i ogrzewać przez 30 minut w 90 stopniach C (ogrzewane na łaźni wodnej). Niezwłocznie dodać difluorku amonu. Roztwór dokładnie wymieszać i ochłodzić do temperatury pokojowej.

drugi roztwór:
- 25 do 35 części wagowych difluorku amonu (NH4)HF2
- 10 do 15 części wagowych chlorku żelaza(III) w 100 częściach wagowych oczyszczonej gliceryny

Przygotowanie:
glicerynę ogrzewać przez 30 minut w 90 stopniach C (ogrzewać na łaźni wodnej), a następnie dodać do niej difluorek amonu. Następnie dodać chlorek żelaza i dokładnie wymieszać, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Osad odsączyć - przesącz daje drugi roztwór.

Mieszanina trawiąca, przygotowanie:
roztwór pierwszy i drugi wymieszać w stosunkach wagowym od 1:1 do 2:1

Opcjonalnie można jeszcze dodać po około 10% wagowych wody do roztworów pierwszego i drugiego.

Mieszanina ta powinna być bezpieczniejsza w użytkowaniu od kwasu fluorowodorowego czy też fluorków sodu lub wapnia w kwasie siarkowym, czas trawienia to około 2-3 minut.

19 sie 2011, o 08:21

Napisz jeszcze proszę jak te roztwory przechowywać i co masz na myśli pisząc: "czas trawienia 2-3 minuty"
Chodzi Ci o zmatowienie powierzchni czy o rozpuszczenie się próbki o konkretnej wielkości??

19 sie 2011, o 21:13
@MODERATOR

- nie przechowywać
- http://www.freepatentsonline.com/5281350.html

20 sie 2011, o 11:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]