Zainteresowałem się ostatnio tematyką metanolu (zastosowanie jako biopaliwo) metanol się otrzymuje z suchej destylacji drewna lub tez można z węgla. Interesuje mnie wytwarzanie tego metanolu z obu składników. Jak to przebiega; jak ten metanol otrzymać. Jaka jest wasza opinia na temat zastosowania tego alkoholu jako paliwa i jako domieszek do paliwa. Informacje oczywiście chce pozyskać w celach edukacyjnych !
9 mar 2011, o 19:31
onerous
Dołączył(a): 3 lut 2011, o 15:33 Posty: 85 Lokalizacja: z piekła rodem
Samego metanolu nie użyjesz jako paliwa. Uważam że to bardzo zły pomysł bo jego dawka śmiertelna jest bardzo mała a bardzo dobrze paruje. Ale jak to mówią, pijmy szybciej bo się ściemnia.
_________________ Bum, headshot!
Zasady są po to żeby neutralizować kwasy.
Nie materiały wybuchowe lecz chęć szczera zrobi z ciebie kalekę.
9 mar 2011, o 22:21
eko osiem[*]
@MODERATOR
odp.
MeOH jest bardzo dobrym paliwem do silników jednak zakup podobnie do C6H5CH3 od pewnego czasu obciążony jest akcyzą
Własna produkcja alkoholu jest nielegalna, ludzie robią ją jednak " po cichu" tak jak bimber dla własnych potrzeb gdzieś w ukryciu.
MeOH czy EtOH to bardzo dobre paliwa silnikowe z uwagi na wysoką prężność par oraz rozkład spalin na czynniki obojętne środowisku....
Sama produkcja jest banalnie prosta jednak kartel paliwowy nigdy nie pozwoli na straty z tytułu ropy naftowej oraz jej przerobu..........
Zrobienie paliwa do diesla czy benzyny na skalę przemysłową kosztuje ok. 1,50zł reszta to marże akcyzy dodatki etc. ktoś musi zarobić ..... branża paliw bardzo podobna jest do branży narkotyków czyli wytwórca sprzedaje np. po 1zl jeden liter a dalsza część etosu dodając gówno zawyża cenę robiąc z jednego litra 1,5 litra dalszy dystrybutor jeszcze do tego doda i w sumie wychodzi z jednego dwa proste.......
żaden bank nie da ci takiej przebitki co kartel paliwowy wydając 100zł na zakup dostajesz w formie sprzedaży 100% zysku obecnie wz. z zamieszkami w Libii co jest tylko pretekstem za ON na stacjach cena 4,99 nie jest normalna ......
No cóż to wynik i założenia systemu w jakim żyjemy ..... ktoś na to wszystko pracować musi, rząd obiecał zaje*** odszkodowania sam od siebie nie da bo dla czego ma dać ? właśnie system postanowił brać to od nas czyli biednych podatników, zaraz chwila .... prezydent kraju niejaki Pan Wałęsa obiecał że dostanę kaskę z prywatyzacji , nie dostałem .
Dla tego miast mnie obciążać zwykłego podatnika obciążcie za obietnice właśnie tego Pana bo przelew się spóźnia raptem dekadę / obiecał publicznie / ...........
pozdrawiam
eko
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Tak trochę offtopowo-paliwowo: nie wiem czy zauważyliście, ale jest tendencja do wytrzepywania paliw spod ziemi - jak ceny ropy na świecie rosną, to w Polsce magazyny są puste, a jak ceny spadają, to dziwnym zbiegiem okoliczności magazyny są pełne - oczywiście pełne droższego paliwa. Myślę, że ta osoba, która to zjawisko wytłumaczy powinna dostać Nagrodę Nobla. Jak tak dalej pójdzie, to zacznie się handel przemycanym paliwem.
10 mar 2011, o 21:54
analityk
@MODERATOR
Cytuj:
[...] zacznie się handel przemycanym paliwem.
On się zaczął dawno i nigdy się nie skończy.
Ostatnio musiałem sprezentować temat roślin energetycznych. Setki ha leżą odłogiem a nadałyby się do ich produkcji.
http://agroenergetyka.eu/topinambur.html To jeden z przykładów. Czy na swoje potrzeby ktoś mi zabroni posadzić roślinę ozdobną (poniekąd) i spalić jej pozostałości w piecu?
MeOH i EtOH wcale tak szybko nie parują.
PS:Polecam się zapoznać:http://www.woj-pomorskie.pl/downloads/biomasa.pdf
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
metanol się otrzymuje z suchej destylacji drewna lub tez można z węgla. Interesuje mnie wytwarzanie tego metanolu z obu składników. Jak to przebiega; jak ten metanol otrzymać.
Mogę Ci opowiedzieć o tej pierwszej metodzie. Tak się akurat składa, że pisałem artykuł kiedyś na ten temat, ale administracja uznała (słusznie zresztą), że temat jest nieciekawy i zbyt archaiczny. Zresztą w tamtym okresie tworzyłem dużo różnych artykułów, które do niczego się nie nadawały ze względu na nadmiar błędów merytorycznych (pisałem je będąc chyba jeszcze w gimnazjum ), więc myślę, że admini nie chcieli już moich wypocin.
Destylacja rozkładowa drewna polega na jego termicznym rozkładzie i destylacji powstałego w szeregu reakcji metanolu. Zachodzi ona w temperaturze 200-600°C przy ograniczonym dostępie tlenu. Jej produktami oprócz metanolu są: węgiel drzewny, gaz drzewny (zawierający dwutlenek węgla, tlenek węgla (II), metan i wodór), destylat wodny (zawierający kwas octowy i aceton) oraz smoła drzewna (złożona z homologów fenolu, kreozotu, gwajakolu, terpentyny, paku i innych substancji). Stosunkowo najwięcej metanolu otrzymuje się z drewna bukowego. W celu zwiększenia wydajności i polepszenia parametrów kinetycznych procesu drewno pozbawia się kory i wysusza. W zależności od stopnia zawilgocenia drewna piroliza trwa od 2 do 4 godzin i przebiega w kilku etapach:
do temp. 170 *C - wydzielanie wody
170 - 270 *C - wydzielanie tlenków węgla
270 - 280 *C - wydzielanie właściwej frakcji (zawierającej oprócz metanolu również kwas octowy, smołę, węglowodory) - ten etap jest silnie egzotermiczny i przeprowadza się go powoli, ponieważ zbyt szybki wzrost temperatury powoduje mniejszą ilość wydzielania metanolu, a większą ilość gazów
280 - 400 *C - wydzielanie węglowodorów i wodoru
Suchą destylację drewna przeprowadzano przemysłowo w dużych żelaznych retortach o pojemności 1-2,5 m3 ogrzewane z zewnątrz najczęściej produktami tego samego procesu (węglem, gazem itp.).
Obecnie nie wykorzystuje się tej metody. Okres jej świetności skończył się w 1923 roku (potem już tylko Hitlerowcy pod koniec wojny jeździli na metanolu w braku benzyny).
11 mar 2011, o 19:16
nwro21
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38 Posty: 167 Lokalizacja: Chojnów
Chciałem zrobić doświadczenie zielony duszek z kwasu borowego, metanolu i kwasu siarkowego i pytanie gdzie kupić metanol ?
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
30 mar 2011, o 19:03
Wojtek:)
Żeby nie przedawkować witaminy MeOH, w tym doświadczeniu możesz użyć etanolu. Chodzi tylko o to, by wytworzyły się lotne estry kwasu borowego, które spalone wyzioną efektownie zielonego ducha.
30 mar 2011, o 20:31
nwro21
a żeby spirytu nie marnować może być denaturat ?
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
10 kwi 2011, o 14:18
maciekrz13
tak, może być
10 kwi 2011, o 16:05
Patryk2257
Dołączył(a): 23 sie 2011, o 17:22 Posty: 17 Lokalizacja: Sosnowiec
Powiem szczerze, robiłem to doświadczenie z denaturatem i z zielonym płomieniem nie miało to za wiele wspólnego. Na necie znowu widziałem z metanolem i to już była czysta jasna zieleń.
_________________ Jest chemia, jest zabawa!
28 sie 2011, o 14:36
nwro21
to widocznie źle robiłeś :]
Mi wyszło bez problemu .
28 sie 2011, o 20:57
Patryk2257
Dołączył(a): 23 sie 2011, o 17:22 Posty: 17 Lokalizacja: Sosnowiec
Hmm, być może. Podaj proporcje odczynników do tego doświadczenia. Może mam złe..
_________________ Jest chemia, jest zabawa!
28 sie 2011, o 21:16
waldi
**
Pamiętajcie że denaturaty są różne, oprucz bitreksu (benzoesan denatonium) są skażane innymi dodatkami zależnie od producenta, na jednym wyjdzie na innym może być problem.
_________________ "Bóg czuwa nad głupcami, dziećmi i chemikami" Michael Sveda
29 sie 2011, o 09:39
Resset95
Dołączył(a): 17 wrz 2009, o 16:15 Posty: 123 Lokalizacja: Kraków
Środków skażających jest mnóstwo ale najczęściej jest to bitrex + MEK, butanon.
// MEK = metyloetyloketon = butanon o.r.s.
29 sie 2011, o 12:39
waldi
**
Schodzimy trochę na inny temat, ale też ciekawy. Warto wiedziec co może być w denaturacie, ponieważ nie zawsze można nim zastąpić alkohol w czystej postaci, właśnie ze względu na zanieczyszczenia.
Tu na str. 6 jest tabela substancji dopuszczonych do skażania denaturatu:
http://www.chem.ug.edu.pl/analiza/dydak ... bitrex.pdf
_________________ "Bóg czuwa nad głupcami, dziećmi i chemikami" Michael Sveda
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości