Autor |
Wiadomość |
mar28
@MODERATOR
|
 Rozebrana bateria NiMH
Witam!
Otóż dzisiaj rozebrałem akumulatorek wyczerpany NiMH. Znalazłem w nim jakiś czarny sprasowany proszek (z wiki: wodorotlenek niklu), separator pokryty tymże proszkiem i nasączony mocno KOH, a także srebrną siateczkę metalową. I teraz pytanie do Was, co jest czym i który z nich jest stopem LaNi5 (lantanowców i niklu)? Załączam zdjęcie z wiki, bo całość jest taka sama.
|
31 sie 2011, o 12:47 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
|
wg. tego co podałeś (3) to właśnie NiOOH, a (4) to stopy: Ti2Ni+TiNi+x
ale jeśli miałby być tam lit to byłby w (3).
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
31 sie 2011, o 14:00 |
|
 |
waldi
**
|
Kolego żarty sobie robisz, przeciesz to wszystko jest dokładnie opisane w arcie na wiki z którego wkleiłeś fotkę.
_________________ "Bóg czuwa nad głupcami, dziećmi i chemikami" Michael Sveda
|
31 sie 2011, o 14:05 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
Po pierwsze, waldi, nie robię sobie żartów tylko nie wiedziałem czy to stop lantanu czy tytanu z niklem.
Po drugie, możecie mi powiedzieć dlaczego trafiłem akurat na ten stop, a nie na LaNi5? Za stary model baterii, czy co?
A i jeszcze jedno, jak sprawdzić czy to na pewno tytan?
|
31 sie 2011, o 14:10 |
|
 |
CzarnoBiały
|
Z tego co się orientuję, jeżeli się mylę poprawcie mnie  jony tytanu z nadtlenkiem wodoru tworzą kompleks o żółtym zabarwieniu.
|
9 wrz 2011, o 20:40 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
Ok, tylko jak przeprowadzić tytan w jony tytanu (kwas solny?). Może ktoś wie dlaczego był ten stop, a nie LaNi5 i z jakiej baterii go wyciągnąć (nowsza od mojej?).
|
9 wrz 2011, o 21:07 |
|
 |
CzarnoBiały
|
Jakimś sposobem oczywiście nie 100% będzie dodanie proszku do HCl w temp. pokojowej jeżeli zajdzie reakcja będziesz miał pewność że nie jest to tytan bo HCl przereaguje z tytanem tylko po podgrzaniu . Oczywiście masz tam stop i dodatek metalu do tytanu może przereagować jednak nie będzie to gwałtowna reakcja. Tylko pamiętaj że nie masz pewności co tam może siedzieć użyj małych ilości  .
|
14 wrz 2011, o 18:15 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
No dobra, a dlaczego nie było tam Lantanu, bo on mi jest potrzebny, a nie tytan? Co zrobić aby uzyskać z akumulatorka NiMH lantan?
|
14 wrz 2011, o 18:59 |
|
 |
CzarnoBiały
|
Z NiMhH nie uzyskasz lantanu bo go tam nie ma, lantan jest w bateriach LaNiH . Na dodatek jest to stop wielu metali więc amatorsko nie będziesz w stanie i rozdzielić.
|
14 wrz 2011, o 19:45 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
Cytat z pewnej strony o bateriach NiMH. Więc pisze, że jest lantan. A niby gdzie można, o ile można, kupić baterie LaNiH? Dla mnie może być nawet stop z niewielką zawartością pierwiastka.
|
14 wrz 2011, o 20:02 |
|
 |
CzarnoBiały
|
Przepraszam najwyraźniej nie posługiwałem się w 100% wiarygodnym źródłem  no nic w każdym razie masz napisane że stosowane są różne stopy i nie zawsze jest w nich lantan a wątpię żeby z baterią był podany jej skład. Jedyna możliwość to przeszukać strony producentów produkujących takie baterie może tam będą informacje w których bateriach jest jaki stop jednak na to bym nie liczył. A LaNiH znajduje się z tego co się orientuję w niektórych akumulatorach hybrydowych do samochodów ale nie potrafię ci powiedzieć w jakich  .
|
14 wrz 2011, o 20:28 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
Rozebrałem jeszcze jedną baterię, tym razem Li-ion z baterii od laptopa i ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu nie było tam litu, za to były tam: srebrna, bardzo błyszcząca blaszka (nikiel lub aluminium?), czerwonawa blaszka (miedź?), pręcik z miękkiego, srebrnego metalu (aluminium, nikiel?), separator pokryty czarną substancją i nasączony elektrolitem. Zamknąłem te blaszki w pojemniku, a po roztworzeniu go następnego dnia strasznie to śmierdzi. Dlaczego nie było tam litu? Rozbierałem wcześniej Li-ion Energaizer'a i był lit tylko, że była ona nowa, nieużywana, a ta od laptopa była używana i zepsuta (nie ładowała się).
P.S. Uzyskałem coś jeszcze, mianowicie pokrytą złotem blaszkę... Poznałem po tym, że nie roztwarza się z kwasie azotowym...
Muszę się wziąć za analitykę i rozpoznać te metalowe blaszki...
|
19 wrz 2011, o 15:21 |
|
 |
Tionyl
|
Jak sama nazwa mówi bateria Li-ion nie ma w sobie pierwiastkowego litu tylko jony litu... Poczytaj trochę o budowie tych ogniw: http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery
|
19 wrz 2011, o 17:20 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
No więc co to za metale są w tej baterii?
Czerwony metal w postaci cienkiej folii to chyba miedź, bo nie ma oprócz złota inny w tych kolorach metali.
Srebrna pałeczka w środku baterii (umieszczona podobnie jak pałeczka węglowa w baterii cynkowo-węglowej) jest miękka i można ją wygiąć w rękach bez oporu. Wygląda mi to na aluminium lub nikiel (nie wiem czy jest miękki, ale kolor podobny)
Srebrna folia metalowa jest pokryta przezroczystą folią, a jak się ją zdejmie to zostaje miękki i "delikatny" metal (aluminium lub nikiel).
Były tam jeszcze separatory pokryte czarną substancją.
Mógłby ktoś powiedzieć co to są za substancje i jaka jest analityczna metoda sprawdzanie niklu, miedzi i aluminium?
|
19 wrz 2011, o 18:28 |
|
|