Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
PERHYDROL - Stabilizowany skład 
Autor Wiadomość

Post PERHYDROL - Stabilizowany skład
Witam.
Chciałbym zadać pytanie w sprawie różnic w składzie tego oto perhydrolu
LEO PERHYDROL Stabilizowany nadtlenek wodoru 30%
http://www.lok-pol.pl/sklep/?231,leo-pe ... f76d6a3ead
Czy użycie go może znacząco wpływać na zmiany w produktach syntezowanych z jego użyciem ?
Oraz jeśli tak to czy ktoś mieszkający w okolicach Świdnicy Wałbrzycha lub Świebodzic dostał ten oto odczynnik.
(dla wiadomości niema go w sklepach budowlanych , lakierniczych, aptekach itp. )

10 kwi 2012, o 20:23

Post Re: PERHYDROL - Stabilizowany skład
Nie nie wpływa sam mam taki i nie było żadnych kłopotów chyba że ty chcesz nie wiadomo jakie reakcje przeprowadzać to wtedy może wpłynąć :evil: ale do tych prostych to nie ma wpływu :)

11 kwi 2012, o 18:39

chyba stabilizowany mocznikiem kupiłem taki i niestety nie przydał mi się za bardzo ( nie zachodziła żadna rekcja z jego użyciem )

11 kwi 2012, o 19:48

Problem jest w tym czy Jeśli przeprowadzamy nawet prosta reakcje syntezy. (nazwy której nie podam w związku z ostatnimi nalotami.) czy produkt nie straci na stabilności, choć i tak ze stabilnością u niego ciężko. Pytanie te jest kierowane raczej do osób które zajmowały ta tematyka, a omijając ogólniki wiadomo o co chodzi :)

12 kwi 2012, o 22:17
Zasłużony dla forum

Stabilizuje się bardzo często chinhydronem i różnymi zbliżonymi związkami. A pytania i działania z zakresu owej, niewymienionej tematyki na razie sugerowałbym sobie na jakiś czas odpuścić ;]

12 kwi 2012, o 23:12

o.r.s. napisał(a):
Stabilizuje się bardzo często chinhydronem i różnymi zbliżonymi związkami. A pytania i działania z zakresu owej, niewymienionej tematyki na razie sugerowałbym sobie na jakiś czas odpuścić ;]

Czy miał bym odpuścić z użyciem tej substancji, czy też z powodów zbliżających się wydarzeń sportowych mógł bym napotkać wzmożoną ilość osób ciekawskich w tych tematach. Oczywiście nie muszę dodawać że wszystko co pisze jest jedynie teorią ;} :mrgreen:

13 kwi 2012, o 17:05

Mam taki pytanie: Czy można usunąć stabilizatory z wody utlenionej?

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.

14 kwi 2012, o 13:41

Myślę, że mocznik lub inne substancje organiczne można by usunąć poprzez dodanie odrobiny kwasu i podgrzanie, ale nie wiem czy to jest bezpieczne.

14 kwi 2012, o 21:57

A wiec dodanie kwasu może i by pomogło w usunięciu, lecz jeż podgrzanie spowodowało by szybszy rozpad perhydrolu wiec jedyny sposób to związanie stabilizatora i wytrącenie go z perhydrolu (prawdopodobnie będzie to nieopłacalne i może się nie powieść - H2O2 zareaguje z substancja dodana w celu wytrącenia stabilizatora. )
Lecz jeśli ktoś chce spróbować to szczerze podziękuje za wyniki jaki zaobserwuje .

15 kwi 2012, o 21:39

Jeszcze pozostaje destylacja H2O2 jak coś... ;), ale było by najprościej kupić czysty H2O2.

16 kwi 2012, o 11:23
@MODERATOR

Qwerty napisał(a):
ale było by najprościej kupić czysty H2O2.

Dokładnie tak jak pisze Qwerty, czysty niestabilizowany H2O2 35% to wydatek ok. 20-25zł za 1l jednak pamiętać należy że powinien być dość szybko zużyty w całości z uwagi na szybki rozkład, pojemnik z H2O2 cz. niestabilizowanym powinien posiadać zawór bezpieczeństwa, lub amatorsko korek czy zakrętka butli musi posiadać mały otwór w celu odgazowania, przechowywanie perhydrolu niestabilizowanego w szczelnym opakowaniu jest niebezpieczne zawsze trzeba pamiętać że roztwór niestabilizowany dość szybko będzie się rozkładał, zazwyczaj dobrzy solidni sprzedawcy wysyłają ten odczynnik w butlach HDPE zakręcanych po ściśnięciu butli tak by podczas transportu było miejsce na gazy, tak otrzymany odczynnik zaraz po dostarczeniu bezzwłocznie należy odgazować poprzez powolne odkręcenie korka przechowując robimy otwór w zakrętce lub pozostawiamy ją zakręconą jedynie na 1/4 gwintu
pozdrawiam
eko

16 kwi 2012, o 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]