Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Fosforan(V) cynku i jodan(V) żelaza(II) 
Autor Wiadomość

Post Fosforan(V) cynku i jodan(V) żelaza(II)
Witam!

Mam kilka pytań do osób, które mam nadzieję, że będą w stanie na nie odpowiedzieć.
Otóż, pierwsze z nich dotyczyć będzie ortofosforanu(V) cynku, a właściwie to tylko po części. Ostatnio przeprowadziłem taką oto reakcję:
3 Zn(CH3COO)2 + 2 H3PO4 → Zn3(PO4)2↓ + 6 CH3COOH
Nastęnie dodałem więcej kwasu (H3PO4) i osad rozpuścił się. I tu moje pytanie: co powstało po rozpuszczeniu się ortofosforanu(V) cynku? (Tak myśle, że pewnie jakiś związek kompleksowy ale nie jestem pewien).

Drugie pytanie dotyczy jodanu(V) żelaza(II).
Przeprowadziłem reakcję pomiędzy siarczanem(VI) żelaza(II) a jodanem(V) sodu w wyniku czego powinien powstać właśnie jodan(V) żelaza(II) (tak myślę)
Równanie reakcji (mam nadzieję, że poprawne): FeSO4 + 2 NaIO3 → Fe(IO3)2↓ + Na2SO4
Problem polega na tym, że jodan(V) żelaza(II) powinien mieć kolor niebiesko-zielony a to co ja otrzymałem jest pomarańczowe :? Dlatego nie wiem czy to co udało mi się otrzymać to faktycznie jest Fe(IO3)2 czy coś innego?

17 kwi 2012, o 23:30

Post Re: Fosforan(V) cynku i jodan(V) żelaza(II)
Co do fosforanu (V) cynku, to myślę że powstały wodorosole, które są zazwyczaj dobrze rozpuszczalne.
Zn3(PO4)2 + H3PO4 -> 3ZnHPO4
Co do jodanu, skąd masz informację, że powinien być niebiesko zielony?
Pozdrawiam

18 kwi 2012, o 14:11

Co do fosforanu (V) cynku, to myślę że powstały wodorosole, które są zazwyczaj dobrze rozpuszczalne.
Zn3(PO4)2 + H3PO4 -> 3ZnHPO4
Co do jodanu, skąd masz informację, że powinien być niebiesko zielony?
Pozdrawiam

18 kwi 2012, o 14:11

O kolorze wiem z mojej tablicy rozpuszczalności, niestety w necie nie znalazłem niczego na ten temat

18 kwi 2012, o 14:33

Co do jodanu sprawdź kolor jodanu żelaza III bo może on poprostu dysproporcjonować.

18 kwi 2012, o 19:38

Jedyne co udało mi się znależć w internece to strona z jakiejś książki
http://books.google.pl/books?id=GAwCAAAAYAAJ&dq=FERROUS%20IODATE&pg=PA240#v=onepage&q=FERROUS%20IODATE&f=true
http://books.google.pl/books?id=wZYEAAAAQAAJ&pg=PA86&dq=ferric+iodate&hl=en&sa=X&ei=QAuPT_PnOYbS4QT5kOS4Dw&redir_esc=y#v=onepage&q=ferric%20iodate&f=false
Może faktycznie to jodan żelaza(III) bo tam pisze, że on ma kolor żółtawo-brązowy a ponadto, że jodan żelaza(II) jest niestabilny.

18 kwi 2012, o 20:50

To z żelazem to na bank Fe(III) nawet na powietrzu się utleniajają się roztwory Fe 2+ do 3+,kiedyś po tygodnia na labie z jakośćówki wyszło mi że mam Fe(III) a dali mi Fe(II).

19 kwi 2012, o 00:55

@Zangalewa: Wg zacytowanych materiałów jodan(V) żelaza(II) strąca się z amoniakalnego roztworu FeSO4, czyli w środowisku wybitnie alkalicznym. W środowisku kwaśnym zafundowanym przez samo FeSO4 część jodanu (V) utleni Fe(II) do Fe (III)

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

19 kwi 2012, o 22:21

Dzięki wszystkim za pomoc.

20 kwi 2012, o 01:43

Chciałem po raz ostatni wrócić do tematu jodanu żelaza(II) po wykonaniu przeze mnie kilku reakcji.
Otóż to co otrzymałem nie jest jodanem żelaza(III), ponieważ ostatnio przeprowadziłem reakcję pomiędzy siarczanem żelaza(III) a jodanem sodu i produkt tej reakcji (Fe(IO3)3) w żadnym wypadku nie przypomina tego co otrzymałem po zmieszaniu FeSO4 z NaIO3. Wracając do jodanu żelaza(II) to przeczytałem w jednej z książek, że jodan ten bardzo szybko się rozkłada z wydzieleniem jodu - szczególnie po podgrzaniu. Sprawdziłem to 'doświadczalnie' i faktycznie autor książki nie kłamał :P
No więc podsumowując, to co ja ostatecznie otrzymałem to faktycznie był Fe(IO3)2, który zaczął się rozkładać pod wpływem tlenu z powietrza - stąd ta "dziwna" pomarańczowa barwa.

2 cze 2012, o 03:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]