Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Perfumy 
Autor Wiadomość

Post Perfumy
Witam !
Zainteresowalem sie ostatnio produkcją perfum, o czym nie mam pojecia pod wzgledem zarowno artystycznym i sztuki perfumeryjnej. Chcialbym sie dowiedziec kilku informacji lub prosic o pomoc literaturową w tej sprawie. Interesują mnie ogólnikowe zasady łączneia substancji ze sobą, oraz taka podstawowa informacja - jakie i czy mozna wykorzystywac olejki eteryczne do przemyslowych produkcji perfum (wiem ze nie wolno korzystac z olejku ze skorki cytrynowej - jest drazniący. Jak z innymi? ). Kazda ciekawa informacja bardzo mi sie przyda. Zalozylem takze temat odnosnie sklepow, firm oferujacych odpowiednie odczynniki do produkcji w/w : viewtopic.php?f=20&t=24862
Z gory dziekuje i pozdrawiam ; )

6 cze 2012, o 16:35

Post Re: Perfumy
Jeżeli chodzi o działanie olejków eterycznych to najlepiej skorzystać z książek do farmakognozji. Myślę, że każda będzie dobra, w której jest dział o olejkach eterycznych. Oczywiście polecam też Farmakopee Polską. To tyle ode mnie, jeżeli chodzi o medyczny aspekt :)
Najlepiej iść do biblioteki i popytać o książki o olejkach eterycznych. Ja tak na szybko znalazłem książkę "Podstawy perfumerii : historia, pochodzenie i zastosowania substancji zapachowych", ale pojęcia nie mam co w niej jest.
Powodzenia ;)

9 cze 2012, o 18:11

Post Re: Perfumy
Pytalem na uczelni gdzie studiuje już o ta tematykę to nie wiele w tym temacie. Odnosnie farmakognozji tez myslalem, aczkolwiek niewiele ma to wspolnego z robieniem mieszanek perfumeryjnych. Myslalem ze mineły juz te czasy gdy informacje przekazywane sa z pokolenia na pookolenie i nawet na internecie ciezko cos znaleźć. Poszukam jeszcze po ang.
Nie mniej dziekuje za zainteresowanie : )) Taki z pozoru prosty temat a widze ze nikt nie ma nic do dodania ; p

10 cze 2012, o 01:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]