Substancja zmieniający kolor pod wpływem powietrza atmosfer.
Autor
Wiadomość
godmode
Substancja zmieniający kolor pod wpływem powietrza atmosfer.
Witam!
Czy ktos orientuje się czy istnieje w przemyśle materiał/substancja, która zmienia kolor/informuje pod wpływem powietrza atmosferycznego? Np. odklejamy naklejkę od obiektu i po chwili obiekt zmienia kolor?
Z góry dziękuję za informację!
21 maja 2013, o 20:06
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Re: Substancja zmieniający kolor pod wpływem powietrza atmos
Nie wiem czy o to konkretnie Ci może chodzić, ale podobny patent jest stosowany gdy kupujesz starter i w nim masz specjalny pasek pod którym jest PIN. Można go oderwać tylko jeden raz. Ewentualne ponowne próby przyklejenia itp. kończą się fiaskiem, ponieważ na pasku są specjalne wzory i po nich widać, że coś jest nie halo Przykładowy link: http://www.kompap.pl/produkty1.php
21 maja 2013, o 21:07
Technet
Podobno miedź piroforyczna na powietrzu przechodzi w czarny tlenek. Można coś z tym pokombinować
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
22 maja 2013, o 17:14
ero 97
Może pójść w inną stronę... Pomyśleć o zw. które pod wpływem wilgoci zmieniają kolor. Zawsze w powietrzu jest nawet odrobina wody ,która uwodni nam sól zmieniając jej kolor. Sole miedzi, kobaltu zmieniają kolor.Są specjalne papierki do badania zawartości wody w ropie takie różowe a pod wpływem wody stają się niebieskie. Pewnie nasączone są jakimś roztworem na bazie chlorku kobaltu. Pozdrawiam
1 cze 2013, o 17:05
piczu14
Niebieski CrCl2 na powietrzu utlenia się do zielonego CrCl3, ale wydaje mi się, że tylko w roztworze, lecz nie jestem pewny.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości