Autor |
Wiadomość |
Cobi
|
 H2SO4 - najprostsza reakcja
Czy mógłby mi ktoś podać najprostszy sposób na uzyskanie kwasu siarkowego (VI)? Znalazłem zapis by do otrzymania HCl użyć właśnie tego kwasu. Podali że akurat ten związek muszę sobie kupić, wiadomo że albo mi nie sprzedadzą albo cena mnie przerośnie. Dlatego ponawiam, jak? Pozdrawiam
|
12 gru 2013, o 21:50 |
|
 |
Finkur
**
|
 Re: H2SO4 - najprostsza reakcja
Dołączam się do pytania. Na jakich stacjach można kupić elektrolit do akumulatorów? Szukałem na kilku i nigdzie nie mogę znaleźć, a już mi się kończy.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
12 gru 2013, o 22:10 |
|
 |
Cobi
|
Wiesz, w książce w której właśnie mowa była o tym kwasie wspomniane było o punktach regeneracji akumulatorów. Stawiam że tam będzie najtaniej - znacznie od stacji i najprawdopodobniej w możliwie czystej postaci. Jeśli masz w mieście jakieś warsztaty czy coś może warto podpytać.
|
12 gru 2013, o 22:15 |
|
 |
Finkur
**
|
Cały problem właśnie w tym, że od pewnego czasu akumulatorów Pb z wymiennym elektrolitem się nie stosuje, więc takich punktów raczej nie ma.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
12 gru 2013, o 22:19 |
|
 |
Cobi
|
To wybacz za moją niewiedzę. W czasach kiedy pisano książkę musiało być to stosowane.
Popatrzyłem na google by znaleźć coś co Ci pomoże i wpadłem na miejsca takie jak: większe sklepy motoryzacyjne, według kilku osób sieć Orlen i markety "Norauto". Najłatwiej chyba na internecie ale dwoją się koszta jeśli policzymy dodatkowo wysyłkę. Jako ciekawostkę zauważyłem na allegro kilkanaście książek różnych autorów na temat kwasu siarkowego, imponujące że to może być tak zawiły temat.
|
12 gru 2013, o 22:31 |
|
 |
Finkur
**
|
Na orlenie nie ma, sprawdzałem na kilku stacjach. W innych nie sprawdzałem.
|
12 gru 2013, o 23:05 |
|
 |
katsuo
|
W motoryzacyjnym kupisz w cenie max 2zł/l, stężenie o ile pamiętam 1,25% więc w zatężanie bym się nie bawił. Większych stężeń nie sprzedaje się od lat.. Słyszałem o wykorzystaniu tego kwasu jako udrażniacz do rur- ale nie w PL. Jeśli bardzo Ci zależy możesz rozpuścić siarczan miedzi i elektrolizować- ale i to mija się z celem. Wg mnie nie ma też sensu 'zdobywanie' SO2(OH)2 tylko po to żeby zrobić HCl- te łatwiej kupić.
_________________ On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero...
|
13 gru 2013, o 12:28 |
|
 |
Cobi
|
Masz może dokładniej opisane to doświadczenie? Póki co zrozumiałem to w sposób taki że siarczan miedzi rozpuszczam w wodzie, zanurzam dwie elektrody i dokonuję elektrolizę. Po jakimś tam czasie otrzymujemy z tego kwas siarkowy. Przy okazji produktami są: wodór i zdaje się miedź. Lepszy opis rozwiałby wątpliwości. Dalej mi bardzo na tym zależy, H2SO4 przydaje się w wielu doświadczeniach a jak sami widzicie kupno go jest rzeczą niezwykle trudną.
|
13 gru 2013, o 15:53 |
|
 |
Technet
|
katsuo dopiero w wakacje robiłem zapasy na 'czarną godzinę' więc raczej jeszcze sprzedają w rozsądnych stężeniach;p Siarkowiec zawsze się przydaje, chodź by do oczyszczania żelastwa z rdzy ;p
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
|
13 gru 2013, o 20:42 |
|
 |
Finkur
**
|
Technet, zdradzisz na PW gdzie kupowałeś?
Solny to ja mam, łatwo go kupić, fosforowy także, ale z siarkowcem gorzej.
|
13 gru 2013, o 21:40 |
|
 |
Cobi
|
Solny bez problemu można kupić, to prawda a fosforowy nawet samemu zrobić. Tylko że co to za przyjemność kupować. Chemik powinien potrafić zrobić go sam. Chyba popatrzę za innym sposobem otrzymania HCl bo kupno tego cholernego kwasu siarkowego to jednak nie lada sztuka. Jak ktoś ma sposób na pozyskanie H2SO4 to zapraszam do podzielenia się wiedzą.
|
13 gru 2013, o 22:54 |
|
 |
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
jak widzę takie posty to normalnie załamka :roll: pewnie niebawem już niczego nie będzie można kupić normalnie, jak podawał DaKo w ostatnich postach niebawem nowa ustawa o obostrzeniach w UE wejdzie w życie a wtedy zdobycie cokolwiek z odczynników będzie sukcesem. Starzy forumowicze wiedzą gdzie można zakupić kwasy oraz inne sprawy, dla nowych jak widać zawsze jest to problemem ... pozdrawiam eko
|
14 gru 2013, o 00:37 |
|
 |
Cobi
|
Czytałem z nudów całą ustawę i powiedzieć muszę że dostrzegam w tym same niekorzyści. Pozwolenia na kupno większej ilości wagowej, sklepy będą miały obowiązek informować co, KTO (czyli adres i dane) i w jakiej ilości zamawia, ograniczenia jakieś stężeniowe?? Jednym słowem tragedia. Niby teraz też powinni zgłaszać, gdyby istniało przypuszczenie ale raczej nie jest to obowiązkiem i sprzedawcom zapewne to obojętne - a w końcu kasa to kasa. Jeszcze trochę i będziemy mieć bramki kontrolne przed drzwiami od mieszkania by sprawdzały co do niego wnosimy 
|
14 gru 2013, o 01:54 |
|
 |
Technet
|
Cobi poczytaj sobie o Fb ;p Skomplikowane algorytmy w oparciu o pewne prawa ciągle analizują i przetwarzają twoje powiązania z innymi ludźmi, stronami czy chociażby poglądami i ideologiami... Nawet jeśli coś przyjdzie Ci kiedyś głupiego do głowy to oni dowiedzą się tego przed tobą... Może to brzmi dość głupio, ale obecnie nauki z dziedziny dość ogólnie pojętej 'psychologii' są bardzo dobrze rozwinięte. Nie mają dokładnych danych o obrocie wszystkimi odczynnikami i tylko dlatego wchodzą takie a nie inne przepisy. Twoim zadaniem jako obywatela jest pracować, płacić podatki i umrzeć przed emeryturą;)
Eko sam wiesz jakie były nie tak dawno temu 'wizyty'. Nikt nie będzie klapać w postach o profesjonalnych źródłach, żeby nie narażać innych ludzi ;p
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
|
14 gru 2013, o 13:23 |
|
 |
Cobi
|
Dobra czyli jednym słowem nie warto się bawić w samodzielne produkcje bo to najzwyczajniej się nie opłaca, przynajmniej mi - amatorowi. Jeśli ktoś ma już aparaturę i odczynniki to zapewne dla niego będzie to niczym problematycznym. Ceny w sklepach są porównywalne i najzwyczajniej warto kupować to od osób które zajmują się tym na szeroką skalę dodatkowo mając pewną jakość.
Pozdrawiam
|
14 gru 2013, o 19:27 |
|
|