Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Destylacja rektyfikacyjna 
Autor Wiadomość

Post Destylacja rektyfikacyjna
Witam serdecznie!

Zwracam się do osób bardziej doświadczonych z pytaniem... Mianowicie, muszę rozdzielić mieszaninę etylobenzenu i ksylenu (wszystkich izomerów). :cry:
:idea: Chcę spróbować destylacji frakcjonującej, a jako kolumny użyć chłodnicy spiralnej. Czy to ma szansę powodzenia ??

Od razu wspomnę, że zależy mi na praktyce, ponieważ muszę faktycznie przeprowadzić tę destylację.

Temperatury wrzenia tych substancji wynoszą kolejno:

:arrow: Etylobenzen ok.135°C
:arrow: Paraksylen 138,4°C
:arrow: Metaksylen 139,1°C
:arrow: Ortoksylen 144,3°C

Rodzielić muszę etylobenzen od ksylenów.

Pytam, ponieważ słyszałem, iż przy wydajniejszych kolumnach udaje się rozdzielić ciecze o różnicy t.w. w granicach 20°C. Nie wiem także, czy wymienione przeze mnie związki nie tworzą azeotropów.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości, czy ta destylacja zadziała ?? Czy wystarczy pojedyncza, czy trzeba będzie przeprowadzić ją kilkakrotnie ??

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :D

6 lip 2014, o 20:24
**

Post Re: Destylacja rektyfikacyjna
Izomery ksylenu na bank tworzą azeotropy.

Co do etylobenzenu i ksylenu to nawet jeśli azeotropu nie tworzą to trzeba będzie destylację powtarzać.

Tu masz link do patentu nt. rozdzielenia mieszanin etylobenzenu i ksylenów: http://www.google.com/patents/US5417812

6 lip 2014, o 22:26

Obawiam się, że będzie Ci baaardzo ciężko, bo nie dość, że nie posiadasz odpowiedniej kolumny, to zarówno mieszanina związków które chcesz rozdzielić jak i ich mieszaniny z wodą wrzą w podobnych zakresach.

Osobiście nie wykonywałem, takiego rozdziału, więc lepiej jak ostrożnie się będziesz sugerował moim zdaniem. Mimo wszystko, uważam że proces taki będzie trudny do przeprowadzenia a jego wydajność będzie niesamowicie niska.

Pozdrawiam.

6 lip 2014, o 22:33
@MODERATOR

Napisz nam jakie to scierwo destylujesz :roll: zwykle odzyskuje sie proste RO co wychodzi całkiem sensownie , z kupy mieszanin bez kolumny frakcyjnej nie warto do tego podchodzić, azeotrop destylowany nawet kilkakrotnie takim pozostanie.
Sam podzial bedzie wybitnie trudy wymagający odp. aparatury i doswiadczenia czyli celowości tutaj brakuje ...
pozdrawiam
eko

7 lip 2014, o 00:04

Wiem, że mieszanina zawiera ok. 90% etylobenzenu, a reszta to ksyleny...
Jakiś rozpuszczalnik uniwersalny :(

7 lip 2014, o 00:47
@MODERATOR

Jesli masz ok. 90% etylobenzenu w danym rozpuszczalniku i 10% zanieczyszczeń ksylenowych nie ruszal bym tego jeśli w dalszej syntezie ksyleny nie przeszkadzają, szkoda czasu i energii na rozdzielanie nie doczyścisz tego, jak już ktoś słusznie napisał wydajności będą marnie niskie :(
Etylobenzen nie jest jakoś wybitnie trudnym związkiem do zdobycia, jeśli musi być czysty sugeruję zakup doczyszczanie amatorskie będzie problematyczne,
pozdrawiam
eko

7 lip 2014, o 22:29

Dobra, dzięki za wszystkie rady. :P Temat do zamknięcia...

7 lip 2014, o 22:39

Wpadłem na ciekawy pomysł

Rozdzielić można mieszaninę na podstawie frakcyjnego wymrażania, wtedy nawet ksyleny się uda rozdzielić. Z moich danych wynika, że:
:arrow: etylobenzen: MP = -95°C
:arrow: o-ksylen: MP = -24°C.
:arrow: m-ksylen: MP = -48°C
:arrow: p-ksylen: MP = 13.2°C.

To ma szansę się udać !! Teraz tylko dobrać mieszaninę chłodzącą. Jestem optymistycznej myśli :D

8 lip 2014, o 00:12
@MODERATOR

Jeśli ma to być tylko sztuka dla sztuki to dzialaj i opisz cuda wianki... , wyodrębnianie etylobenzenu przez wymrażanie frakcyjne z kosztów uzyskania zrobi koszmar finansowy , metoda prosto z gospodarki planowanej ma być i nie istotne jak , napisze jasno i czytelnie doczyszczanie etylobenzenu metodami wymrażania to fikcja dla amatora , czemu upierasz się nad czystym etylobenzenem :roll:, to dość tani odczynnik .... doczyszczanie w zasadzie z ksylenów w chemii budowlanej nie stanowi problemu tam tego typu rozpuszczalniki sa stosowane..
Odczynnik jest chemiczny , tym wielka różnica go dzieli od surowca chemicznego, nie chcę się pisać na debilne pytania , na forum masz wiele na ten temat, zanim pragniesz napisac , sprawdz czu ktos wcześniej nie pisał.....
pozdrawiam
eko

9 lip 2014, o 00:16

Myślę ,że próba rozdzielenia rozpuszczalnika dragona.Nie martw się też kiedyś miałem taki pomysł , ale brutalna rzeczywistość mnie uleczyła z tego pomysłu :P O wiele łatwiej oddzielić izobutanol od toluenu w innym rozpuszczalniku , lub też można kupić osobno ksylen , toluen , a i czasami DCM. Nie opłaca się oddzielać.

9 lip 2014, o 00:36

Trochę mnie poniosło, jak na to wpadłem, a potem zostałem sprowadzony na ziemię. :oops:
Konkretnie tego przypadku osławiona funkcja szukaj dla mnie nie znalazła, ale starsze posty z 2006 i wcześniej (nie ukrywam ciekawsze niż obecnie :cry: ) mowią wiele na ten tamn :oops: aczytałem się opinii na temat wymrażania w innych przypadkach i rezultatów. Po prostu sobie daruję i przepraszam za zawracanie głowy kolegom :oops:

9 lip 2014, o 02:59

Uczymy się na błędach. Dobrze ,że to jednak nietrafiony pomysł ,niż zadanie profesora :mrgreen:

9 lip 2014, o 03:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]