Witam! Jestem obecnie w 1 klasie liceum, mam zamiar rozszerzać chemię i potem studiować. Ogólnie podoba mi się to, ciekawi mnie. Chciałbym zapytać czy moglibyście mi poleci jakieś książki/ artykuły w tym temacie, coś bardziej wymagającego niż to co bierzemy na lekcji( podręcznik nowa era "To jest chemia"). Byłbym naprawdę wdzięczny za polecenie jakieś ciekawej lektury. Pozdrawiam.
Można wypisać jeszcze parę skryptów z innych działów jednak to co wypisałem zawiera podstawy akademickiej chemii a z uwagi na ilość wiedzy myślę, że na początek starczy.
1 sty 2015, o 10:41
Qmet
Re: Książki chemiczne
Wielkie dzięki. Okazało się, że mam książkę nr 2 w domu, więc zabieram się do czytania. Pozdrawiam
2 sty 2015, o 14:17
aleksanderwiel
Stefan Sękowski - Galwanotechnika Można pobrać nawet za darmo w formie pdf.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
10 sty 2015, o 01:13
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
Zawsze bardzo lubiłem skrypt: Lucjan Achremowicz "Laboratorium chemiczne". Myślę, że to dużo lepsze niż wałkowanie suchej teorii. Niestety skrypt do dostania już chyba tylko z drugiej ręki.
17 sty 2015, o 16:14
iwox
zdecydowanie do chemii organicznej morrison i boyd, ale najpierw podstawy chemii organicznej brewstera - prostsze, bardziej schematyczne opisy i można kupić za kilkanaście zł, nie 200 jak ta pierwsza lektura (obie części oczywiście). Ze zwiększaniem wiedzy morrison będzie stawał się i tak konieczny, ale w brewsterze więcej jest specyfikacji substancji, nie tylko schematy typowe dla grup zw. chem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości